Zakenbarometer augustus 2021:
uiterst wisselvallige cijfers
De euforie van de cijfers over juli 2021, vergeleken met die van juli 2020, slaat helemaal om als we de vergelijking maken tussen de twee augustusmaanden van 2021 en 2020. Dit jaar noteren we in augustus een verlies van 29% in omzet met -32% in aantal paren ten opzichte van vorig jaar. Dat wordt natuurlijk gecompenseerd door de goede cijfers van juli, zodat we het totaal van de twee zomermaanden juli en augustus 2021 kunnen afsluiten met een batig saldo van 2,3% in omzet en een status quo in aantal paren ten opzichte van vorig jaar. Al bij al gunstig. Als we de volledige omzet van de eerste 8 maanden van dit jaar vergelijken met de vorige jaren, zien we een +11% ten opzichte van vorig jaar, maar helaas ook nog altijd een kleine 10% minder dan 2019, het laatste ‘normale’ jaar. Corona heeft wel degelijk serieuze klappen uitgedeeld.
OMNIS COMPARATIO CLAUDICAT
Elke vergelijking loopt mank, en dat is in deze coronatijden meer dan ooit het geval. Niet alleen heeft het virus grote gezondheidsschade aangericht, maar ook het commerciële weefsel werd uiteengerukt. Als we cijfers vergelijken, moeten we met alle factoren rekening houden. Zo is er bijvoorbeeld het feit dat de soldenmaanden juli en augustus vorig jaar ruilden. Maar blijkbaar heeft dat toch niet veel schommelingen in de totale omzet teweeggebracht. Sommige winkeliers zijn tevreden, anderen ontevreden met die soldenwissel, maar in het geheel maakt dat niet zo veel uit.
INVLOEDEN
Niet alleen het verschuiven van de soldenmaanden zorgt voor wijzigingen, ook de weerman heeft een rol gespeeld: vorig jaar kenden we in augustus een hittegolf, en dit jaar was het al volop herfst tijdens de achtste maand.
Belangrijk is ook het inkoopgedrag van de winkelier. Met corona in het achterhoofd werd er vaak (heel wat) minder ingekocht. Wie 10% minder inkoopt en 5% omzetverlies lijdt, doet uiteindelijk nog een goede zaak. Ook het consumentengedrag speelt een rol. Een collega schrijft dat hij duidelijk minder klanten heeft op zaterdag, omdat veel consumenten niet graag te dicht op elkaar staan, en het dragen van het mondmasker ook geen prettig gevoel geeft.
We willen zeker niet doemdenken, maar volgens veel experten is Corona nog helemaal niet voorbij! Sommigen vrezen zelfs een volgende golf van infecties en ziekte tijdens dit najaar. Het zijn niet altijd leuke vooruitzichten, daar waar de hele bevolking eigenlijk alleen maar ‘back to normal’ wenst. Vraag is ook of er bij de consument een inhaalmanoeuvre op gang zal komen nu we te maken krijgen met uitgestelde communie- en trouwfeesten? Allen naar de schoenenboer om een nieuwe feestoutfit? We hopen het hartgrondig!
SOLDEN OF GEEN SOLDEN
Van invloeden gesproken: ook de aanpak van de winkelier kan tot fundamentele verschillen leiden. Wat verkopen in augustus? Gemiddelden zeggen hier niet veel: sommigen gaan resoluut voor de verkoop van de nieuwe collectie, en laten achteraan in de winkel of in woelbakken slechts een klein plaatsje vrij voor de laatste opruimingen. Anderen gaan dan weer resoluut voor die laatste opruimingen, om de voorraadruimte helemaal leeg te krijgen. “De winter duurt nog lang genoeg”, zo luidt hier de redenering. De omzetten variëren van 20% solden en 80% nieuwe collecties, tot precies de omgekeerde verhouding. Wie het bij het rechte eind heeft, kan niemand voorspellen. Veel hangt af van de soorten collecties (topmode of comfort), van het vaste cliënteel, van de hoeveelheid restanten, van wat er in de buurt gebeurt …