Hippe Wandelschoen doet ook jongere generatie wandelen
geslaagd huwelijk tussen design en functionaliteit

De reiziger trekt naar prachtige oorden voor adembenemende wandelingen, de durfal wil de Dodentocht of de bedevaart naar Compostella afvinken van de bucketlist en de sportieveling houdt ervan om nieuwe parels op te sporen dicht bij het thuisfront; welke activiteit uw klant ook verkiest, een correcte wandelschoen is van groot belang om het broodnodige comfort te garanderen. De wandelschoenen van vandaag combineren techniek met een vleugje fashion, met extra aandacht voor kwalitatieve zolen en een waterdicht en ademend membraan.
Populairder dan ooit
Freud deed het om na te denken en Leonardo da Vinci om op ideeën te broeden; wandelen bestaat al eeuwenlang, maar het is nu populairder dan ooit, want het beeld van de ouderwetse wandelende einzelgänger ligt gelukkig achter ons. Dat beaamt het Nieuwsblad: “Met 56.000 nieuwe leden in 4 jaar laat de wandelsport in Vlaanderen enkel koning Voetbal voorgaan.” De uitbraak van COVID-19 heeft hier ook een aandeel in. Miljoenen Belgen werden voor een voldongen feit geplaatst en zochten naar activiteiten om even te ontsnappen aan de verplichte quarantaine. Wandelen was dan ook ideaal om even de vier muren rond ons achterwege te laten.
Onderscheid in wandelschoenen
Wandelen zonder degelijke wandelschoenen is zoals fietsen zonder fiets; het vormt een onafscheidelijk duo. Om uw klant op de correcte manier te helpen, is het belangrijk het onderscheid in categorieën goed te kennen.
Categorie A voor alledaags gebruik
Om wandelingen te maken in het bos, langs aangename paden of op licht terrein is de wandelschoen categorie A geschikt. Deze soort is lager, waardoor ze lichter zijn en vaak voorzien van een soepele zool met aangename afwikkeling en demping. Net een stapje verder is de categorie A/B, een wandelschoen die nog steeds zeer flexibel is en voorzien van een halfhoge schacht om meer steun te kunnen bieden. Is uw klant fan van nordic walking? Dan is dit wat hij zoekt.
Categorie B voor korte bergwandelingen
De B-categorie biedt volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot de ruigere paden in hooggebergte. Gaat uw klant op trektocht met een zware rugzak of begeeft hij zich graag buiten de paden? Dan is deze ‘softwalker’ de ideale wandelschoen. De voornaamste kopers in de Benelux situeren zich in deze eerste twee segmenten en daar spelen fabrikanten goed op in. Zo bracht Lowa het All Terrain Classic-assortiment op de markt, multifunctionele schoenen uit de sportcollectie voor diverse outdooractiviteiten. Ook Jack Wolfskin richt zich op de doelgroep en innoveerde met de Force Striker, een dynamische wandelschoen voor intensieve tochten.

Categorie C voor bergtochten
De stugge zool – die tevens geschikt is voor gebruik met flexibele stijgijzers – en hoge schacht maken deze schoenen geschikt voor een gletsjeroversteek of voor het maken van uitdagende bergtochten met een zwaardere bepakking. Grip, stabiliteit en ondersteuning verzekerd op bergachtige ondergrond.
Categorie D voor expedities
De doorsneewandelaar komt zelden in contact met de laatste categorie. Deze schoenen hebben een uitermate stevige zool die niet met de hand gebogen kan worden. De robuustheid is nodig om zware alpiene tochten door sneeuw en over ijs succesvol te voltooien. Stijgijzers onder de schoenen zijn op dit punt niet eens een vraag meer, die horen er gewoon bij. De ervaren alpinist vindt in deze categorie zeker wat hij zoekt.

Techniek met vleugje fashion
Vroeger kreeg iedereen het beeld van de zware, donkerbruine bottines voor ogen als wandelschoenen ter sprake kwamen. Dit imago is echter al sterk opgekrikt. Wandelschoenen spelen vandaag namelijk sterk in op het belang van esthetiek, terwijl ook comfort niet verloren gaat. Zo worden diverse wandelschoenen ontworpen met een atletische uitstraling, wat zelfs gelijkenissen vertoont met loopschoenen, om het jeugdige karakter te benadrukken. Denk maar aan de Woodland van Jack Wolsfkin of de Innox Pro GTX LO Ws van de All Terrain Sport-collectie van Lowa.
Niet alleen de sportieve trend is merkbaar, ook het modieuze steekt steeds vaker de kop op. Met de drukke levensstijl hebben we minder tijd om te ontspannen met een wandeling, daardoor zien we de wandelschoen tegenwoordig niet alleen meer in de natuur, maar ook in het dagelijkse straatbeeld. Zo ontstond de ‘haute hiking’-trend, waarbij wandelschoenen niet alleen comfortabel maar ook zeer stijlvol zijn. Het is een combinatie tussen veterlaarzen en dad sneakers; perfect combineerbaar met een jeansbroek tijdens de winter of een zomerse jurk.

Belang van de zolen
Steile bergweides en glibberige beekbeddingen doorkruisen is enkel mogelijk met een kwalitatieve zoolopbouw die de voet ondersteunt. Niet alleen de buitenzool is van belang, ook de tussenzool innoveert mee en daar spelen fabrikanten goed op in. Lowa vult deze innovatie in door een lichte tussenzool van polyurethaan te gebruiken. De speciale celstructuur zorgt voor een nog hogere veerkracht, waardoor een beter reboundeffect wordt gegarandeerd. Ook Jack Wolfskin voorziet een zacht, functioneel middenzoolschuim in de hiel, voor een hoog draagcomfort en krachtbesparing bij het lopen. Daarnaast heeft de Force Striker ook een force plate, een dunne, stabiliserende voorvoetplaat voor een dynamisch en krachtig loopgevoel.
Waterdicht en ademend
Het grillige klimaat kan er al eens voor zorgen dat een warme zomerdag plots omslaat en onweerswolken de hemel bedekken. Niet ideaal tijdens het wandelen. Het spreekt dan ook voor zich dat waterdichtheid essentieel is voor wandelschoenen. Hierom zijn veel schoenen voorzien van een waterdicht en ademend membraan, waarvoor Gore-Tex een bekende toepassing is. Dit membraan heeft minuscule poriën, waardoor het vocht langs buiten wordt afgesloten en de schoen een ademend karakter heeft. Jack Wolfskin werkt met Texapore, een eigen ontwikkeling gemaakt van gerecycleerd polyester om materiaal wind- en waterdicht te maken én ademend.

Met een aantal tips naar een goede verkoop
Het verkopen van wandelschoenen is niet te vergelijken met een gewone sandaal of sneaker, aangezien comfort en esthetiek niet de enige belangrijke aspecten zijn. De functionaliteit primeert en het is als winkelier dan ook handig om volgende tips in het achterhoofd te houden:
• De gemiddelde consument is bereid om ± 150 euro te spenderen voor het A en A/B-segment en ± 200 à 300 euro voor de B- en C-categorie. Een dergelijke aankoop is dan ook een investering waarbij goede begeleiding ter harte wordt genomen;
• Als u wandelschoenen aan uw segment wilt toevoegen, volstaat het om een twee- à drietal merken op te nemen. Denk echter goed na wat u verkoopt. Een ouder doelpubliek zal niet gauw opteren voor een hippe wandelschoen en schoenen voor de ervaren alpinist aanbieden zonder bijkomend trekkingsmateriaal is ook geen meerwaarde;
• De klant is op zoek naar gericht advies en dan komt u als geroepen. Met gerichte vragen krijgt u een duidelijk beeld waarvoor de schoenen bedoeld zijn: ‘Hoe ver wilt u dagelijks wandelen? Vertrekt u zonder bagage of met een rugzak? In hoeverre wilt u heuvelachtige gebieden doorkruisen?’;
• Niet alleen de omstandigheden zijn belangrijk, hou ook rekening met de klant zelf. ‘Heeft u nood aan extra steun om uw enkel te ontlasten? Bent u een ervaren wandelaar? Heeft u eerder een smalle of een bredere voet?’;
• De leest van de schoen moet perfect passen bij de vorm van de voet, want sommige merken staan bekend voor hun smalle leest of net omgekeerd;
• Indien mogelijk is een kleine helling of parcours een grote meerwaarde om het comfort al even te testen. Heeft de klant voldoende grip en steun langs alle kanten, maar knelt het ook niet te veel?