Zakenbarometer januari 2021: deel 2
Thuiswerken en wandelen
Het vaak verplichte thuiswerk zet evenmin aan om nieuwe schoenen te kopen. Om thuis achter de PC te werken zijn warme pantoffels vaak veel praktischer dan mooie schoenen. Voor de vrije tijd staat meestal alleen wandelen op het programma, en daarvoor vindt men wel zijn gading in stevige en comfortabele wandelschoenen. Die laatste zijn dan weer de corebusiness van AS Adventure en andere kampeerwinkels.
En wie dan toch iets nieuws en leuks wil kopen is meestal ook tevreden met de ‘incontournable’ witte sneakers, die men vindt in alle prijsklassen, die ‘gekleed’ zijn in alle omstandigheden, die de verkoop domineren en bovendien vaak meer dan een jaar kunnen mee gaan. De roep van de winkelier naar modieuze modevernieuwing is dan ook groot. Een bijverschijnsel van corona is ook het feit dat er meer lokaal gekocht wordt: goed voor de kleinere gemeenten, en minder goed voor de grote steden, die vaak zwaarder getroffen zijn.
Steunmaatregelen
Onze federale, regionale, provinciale, gemeentelijke en andere overheden delen blijkbaar met gulle hand financiële steun uit aan de modewinkeliers, die hun omzet door Corona fel zagen slinken of stilvallen. Zo zijn er regionale beschermingsmechanismen, renteloze relance- en overbruggingskredieten, tijdelijke werkloosheid voor het personeel, vergoedingen voor volledige sluiting … en dit is geen limitatieve opsomming.
Op de vraag of die tegemoetkomingen en steunmaatregelen voldoende zijn, is het antwoord uiteraard negatief, met evenwel de belangrijke nuance dat “alle beetjes helpen” en “iets is beter dan niets”. Het is echter verbazingwekkend vast te stellen dat slechts 60% van de schoenwinkeliers van die steunmaatregelen op de een of andere manier gebruik maakt. De 40% anderen vragen geen steun aan. Het indienen van een dossier vraagt vaak opzoekingswerk, men weet niet altijd tot wie men zich moet wenden, en dan is er vaak nog wantrouwen en de vrees dat ze dat allemaal zullen moeten terugbetalen. Dat er door deze maatregelen grote gaten in het overheidsbudget worden geslagen, is een feit, en we zijn er ook zeker van dat we allemaal samen die gaten zullen moeten opvullen de komende jaren …