Zakenbarometer juli 2020
Corona beheerst de zakengang
Vanaf begin maart van dit jaar beheerst de coronacrisis de zakengang in het algemeen, en de mode- en schoenenbranche in het bijzonder. Ook tijdens de echte zomermaanden juli en augustus was dit het geval, en daarbij kwam er nog een hittegolf roet in het eten gooien. Omnis comparatio claudicat. Elke vergelijking loopt mank, en dat was tijdens de voorbije maanden meer dan ooit het geval. Juli leed een omzetverlies van 30,9% ten opzichte van juli 2019, en er werden ook 33% minder paren verkocht dan tijdens de zevende maand van vorig jaar. Ook het totaalbeeld van de eerste zeven maanden van 2020 kleurt negatief: -32% omzet en -28% aantal paren was het resultaat.
Percentages lopen gelijk
Dat verrast niemand, en het is ook vrij merkwaardig dat deze gemiddelde percentages over geheel het land vrijwel gelijklopen, en dit voor de tweede maand op rij. De uitzonderingen wijken vaak slechts met enkele percentages af van het gemiddelde. Blijkbaar slaat de crisis overal gelijkmatig toe: in alle landsdelen, zowel voor comfort als voor mode, zowel in de steden als op het platteland, zowel in de hogere als in de midden/lagere prijsklasses. Maar nogmaals, in deze verwarrende tijden is het geen sinecure om betrouwbare vergelijkingen te maken.
Solden van juli naar augustus?
Op één enkele uitzondering na, is de gehele schoenenbranche ontevreden over de verschuiving van de soldenperiodes van juli naar augustus. In principe is die verschuiving nochtans logisch, ook en zelfs zonder coronatoestanden. De echte zomer moet vaak nog beginnen als de soldenklok op 1 juli luidt, en ook in de winter is februari vaak de koudste maand, maar de solden beginnen op 1 januari. De verschuiving van de solden van juli naar augustus kwam er onder meer op verzoek van Mode Unie en UNIZO, gesteund door een groot deel van haar leden.
Op 20 april 2020 luidde het:
Mode Unie is tevreden over de beslissing van Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) en Ducarme om tegemoet te komen aan haar eis om de soldenperiode te verplaatsen naar 1 augustus. Daarmee komt de minister tegemoet aan de grote noodkreet vanuit de modesector en de vraag die Mode Unie en ondernemersorganisatie UNIZO sinds 21 maart duidelijk stelde.
“We zijn zeer tevreden dat de minister onze vraag rond het verschuiven van de solden naar augustus ingewilligd heeft en hierdoor ademruimte geeft aan modewinkels die sinds 18 maart de deuren verplicht moeten sluiten. Op die manier krijgen ondernemers de kans om de grote stock die nu in de winkels hangt tot augustus aan een normale marge te verkopen in plaats van in juli al te moeten solderen”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.