Trade Mart Brussels ondergaat complete vernieuwing op 3 niveaus
Met als doel dé hub bij uitstek te worden tussen retailer en brand

Covid-19 heeft de schoendetailhandel enkele rake klappen bezorgd. Desondanks kijken Lies Vandiest (Business Unit Manager), Dieter Eeckhout (Head of Marketing) en Nele Gerits (Account Manager) van Trade Mart Brussels niet per se negatief terug. “Als we één ding geleerd hebben, dan is het wel het belang van digitale aanwezigheid.” En laat dat nu net een van de drie pijlers van hun vernieuwingsoperatie zijn. “Trade Mart Brussels is een sterk merk, maar door onze historische standvastigheid was er een stoffig imago rond ontstaan. Dat willen we nu van ons afschudden door te vernieuwen op 3 niveaus.”
Covid-19
De retailsector krijgt al langer dan vandaag te kampen met grote vraagtekens rond de digitale golf en veranderend consumentengedrag. De pandemie die de voorbije weken door ons land heeft geraasd, zette die evolutie in een tweede versnelling. “De coronacrisis kwam voor niemand op een gelegen moment”, vertelt Lies Vandiest (Business Unit Manager), “maar al zeker niet voor de schoendetailhandel. Toen we in maart de deuren moesten sluiten, zat de schoenensector in vol inkoopseizoen. Uiteraard mochten exposanten hier blijven werken, maar de waarde van een showroom wordt sterk gereduceerd als bezoekers hier niet binnen mogen. Gelukkig mochten we in april opnieuw de deuren openen, samen met de groothandel. Sindsdien hervat de zakengang zich stilaan maar zeker.”
Weerbaarheid van de sector
“Ondanks de deuk die de mode- en schoendetailhandel heeft gekregen, hebben we in het veld heel wat partners en retailers flink zien opboksen tegen Covid-19”, aldus Vandiest. “We zagen zoveel initiatief. Kleine winkeliers stampten op zo’n korte tijd plots een webshop uit de grond of deden beroep op sociale media om hun collecties aan de man te brengen. De creativiteit en de weerbaarheid van de sector was enorm. Hetzelfde verhaal zien wij ook bij onze exposanten. Velen van hen hebben ondanks de coronacrisis geïnvesteerd in de showrooms en hebben zich gedurende de tijd dat we hier gesloten waren voor bezoekers nuttig gemaakt door showrooms een complete herinrichting te geven. Bezoekers zullen niet weten waar gekeken als ze hier volgend seizoen komen inkopen.”

Vernieuwing op 3 niveaus
Lies Vandiest benadrukt dat Trade Mart altijd al een luisterend oor was voor haar partners. “Maar we zijn op een punt gekomen dat we meer willen zijn dan de vierkante meters die je hier kan afhuren. Voor onze bezoekers willen we dé fysieke hub bij uitstek worden tussen retailer en brand. Daarom willen we ook nieuwe merken aantrekken en dat hopen we te doen met flexibele pop-upformules. We willen met onze partners vooruit kijken en oplossingen zoeken voor hen.” En vooruitkijken, doen ze bij Trade Mart. Ze werken al even aan een complete vernieuwingsoperatie en wierven heel wat nieuw talent aan om die operatie in goeie banen te leiden. “Vernieuwen willen we doen op 3 niveaus”, verduidelijkt Dieter Eeckhout (Head of Marketing). “We hebben het digitale verhaal, de rebranding van het merk en ons nieuw cash-and-carrydorp gespreid over 7.000 m². De drie elementen worden tegelijkertijd uitgerold omdat ze heel nauw met elkaar verweven zijn.”
1. Digitale transformatie
“Als de coronacrisis één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel het belang van digitale aanwezigheid”, aldus Eeckhout. “We werkten voor corona al aan ons digitaal verhaal, maar de crisis maakte het belang ervan nog extra duidelijk en dat bracht de digitale transformatie wel in een tweede versnelling. Desondanks mag deze evolutie het persoonlijk contact niet verdringen en komt die er niet ter vervanging van de fysieke showrooms, maar ter aanvulling ervan. Daarom werken we echt naar een mooie synergie tussen de twee. Waar fysieke aanwezigheid geen antwoorden kan bieden op bepaalde vragen of problemen, zal digitaal dat wel doen en omgekeerd net hetzelfde.” Ook Nele Gerits (Account Manager) benadrukt het belang van die synergie. “Wat we absoluut willen vermijden, is kannibalisatie. We willen de agenten waar we nauw mee samenwerken net beschermen. Samen met hen willen we zoeken naar de beste oplossing, zowel voor brands als voor retailers.”
2. Rebranding
In lijn met de digitale transformatie, zal Trade Mart ook een volledige rebranding ondergaan. “Daarvoor werken we samen met een extern marketingbureau”, aldus Eeckhout. “Trade Mart is een erg sterk merk, maar door de historische standvastigheid is er een beetje een stoffig imago rond gaan hangen. We zetten al langer dan vandaag in op het rebranden en verjongen van het merk, in alle touchpoints. Zo hebben we bijvoorbeeld de schoenenafdeling volledig vernieuwd en andere afdelingen zullen nog volgen – daar zijn we voortdurend aan bezig, ook nu. We willen het merk op die manier een nieuw, fris imago gaan aanmeten. De manieren waarop men hier aanwezig kan zijn, zullen alleen maar uitgebreider en flexibeler worden. We zijn van plan om die troeven nog efficiënter en frequenter te gaan activeren.”
3. Cash & Carry
Het gloednieuwe cash-and-carrydorp wordt de eerste vrucht van de vernieuwingsoperatie van Trade Mart. Op 2 oktober openen ze voor het eerst de deuren. “Het cash-and-carrydorp komt op een oppervlakte van 7.000 m² op de C-verdieping. Het wordt een grote ruimte met veel doorzicht en echte straten waar onze bezoekers kunnen aankopen in kleine hoeveelheden en inspiratie kunnen opdoen. De exposanten zullen hun producten uitstallen in kleine houten huisjes”, vertelt Vandiest. “Voor de bezoekers geeft dat het grote voordeel dat ze meer overzicht krijgen over alles wat we hier aanbieden”, voegt Eeckhout daar nog aan toe. “Het wordt een plek van beleving voor de retailer. Daarnaast hebben ze het voordeel dat ze in kleine hoeveelheden kunnen aankopen. Er zijn geen minimumaantallen voor wederverkopers en in onzekere tijden is dat een troef. Zo kan je op het moment zelf inspelen en zaken uitproberen. Wie de volledige collectie wil kopen, kan dat uiteraard ook nog steeds: het b2b-dorp is hierop de aanvulling.”
Walk & Watch en Walk & Match verlaat
De soldenperiode is ten gevolge van de coronacrisis opgeschoven met een maand. Ook daar speelt Trade Mart op in door hun tweejaarlijke inkoopevents Walk & Watch en Walk & Match te verlaten. “Normaal gaan Walk & Watch en Walk & Match respectievelijk eind augustus en begin september door”, aldus Vandiest. “Die data hebben we nu met twee weken opgeschoven. In augustus zullen winkeliers nog hun handen vol hebben met de uitverkoop in hun winkel. En ook leveranciers zullen door Covid-19 wat achterlopen met bestellingen, dus iedereen zal baat hebben bij een verschuiving van onze inkoopevents. Bovendien zal tijdens die weekends het hele gebouw open zijn, dus dat kan eveneens interessant zijn voor de schoenwinkelier die verder wil kijken dan de schoenenstiel alleen.”
Veiligheid boven alles
Trade Mart zet ook alles op alles om u zo veilig mogelijk te laten inkopen. “Alle basismaatregelen zijn al getroffen”, gaat Vandiest verder. “We hebben onder meer een volledig circulatieplan uitgestippeld met eenrichtingsverkeer, stellen handontsmetting ter beschikking en zo verder. We hebben ook showroom per showroom bekeken hoeveel mensen er maximaal binnen mogen om het veilig te houden en exposanten treffen op hun beurt ook de nodige maatregelen. Flexiplekken met extra tafels en stoelen op een veilige afstand laten bezoekers toe even te wachten wanneer ze een showroom niet meteen binnen kunnen. Daar bovenop biedt Trade Mart los van de maatregelen die wij treffen voldoende ruimte om de nodige afstand te garanderen. Ik kan me niet inbeelden dat je nu ergens veiliger nieuwe collecties kan inkopen dan hier op Trade Mart, dicht bij huis. Dat lokale aspect is zoals nu gebleken belangrijker dan ooit.”