Zakenbarometer april 2020: deel 3
Inkopen voor het komend seizoen
Voor de grote meerderheid van de winkeliers was de inkoopperiode voor de komende HW-periode op half maart al achter de rug, bij de start van de lockdown. Toch blijkt dat, zelfs zonder corona, meer dan 90% van de winkeliers minder hebben ingekocht dan voor de voorbije winter. Het prijsniveau lag voor de grote meerderheid gelijk aan het niveau van vorig jaar. Een collega houdt zelfs een aantal nieuwe collecties integraal bij tot volgend jaar, en biedt deze dus nu niet aan. “Alles is mode: spits of rond, hoog of laag, effen of bloemetjes …”, aldus de redenering.
Uit de commentaren bij de inkopen blijkt toch dat niet alle leveranciers even tegemoetkomend zijn wat de bestellingen betreft. Vragen voor annuleringen of verzoeken tot uitstel van betaling botsen vaak op weigering. Vooral leveranciers uit Nederland en Duitsland zijn weinig begripvol, en dat komt wellicht omdat in die landen de schoenwinkels niet gesloten waren.
VOORUITZICHTEN
Voor een eerste prognose over de resultaten van de heropening is het nog veel te vroeg. De meeste consumenten zijn echt doordrongen van de ernst van de toestand en dus valt er de eerste weken zeker geen stormloop te verwachten. Als zou blijken dat de epidemie verder blijft verzwakken – hetgeen we allemaal hopen – zal er stilaan toch een nieuwe normaliteit in het consumentengedrag waar te nemen zijn.
SOLDEN IN AUGUSTUS
Grote vraag voor iedereen is uiteraard de houding van de schoenwinkeliers tegenover kortingen en het uitstel van de soldenperiode tot 1 augustus. De vraagtekens stapelen zich op: wordt de verkoop uitgehold door collega’s die zich niet aan de afspraken houden en toch kortingen aanbieden onder bijvoorbeeld de vorm van koppelverkoop (wat overigens niet verboden is). En hoe is het gesteld met de onlineverkoop uit binnen- en vooral buitenland? Betalen Zalando’s en andere Bol.com’s btw? Aan de Belgische staatskas of in het buitenland (of helemaal niet?).
In hoeverre kan onze overheid trouwens ingrijpen op kortingen die worden aangeboden op buitenlandse websites? Is dat geen ongezonde concurrentie? En tenslotte rijst de vraag in hoeverre sommige collega’s nog voldoende reserves hebben opgebouwd om tegen een stoot(je) te kunnen? Zullen sommigen niet ‘verplicht’ zijn om prijzen te dumpen om op die manier toch nog wat geld in het laatje te brengen?
Een overrompeling aan vragen waarop we de komende weken en maanden wel een antwoord zullen kunnen geven in deze rubriek.