Zakenbarometer april 2020: deel 2
WINKELS GESLOTEN? NIEUWE INITIATIEVEN
Tijdens de periode van verplichte winkelsluiting zijn de schoenwinkeliers niet bij de pakken blijven zitten. Zowat iedereen heeft allerlei initiatieven ontwikkeld om alsnog te trachten enige omzet te realiseren. Wie al kon steunen op een actieve webshop, heeft zijn omzet via dit kanaal zien toenemen. Anderen hebben in allerijl nog een nieuwe webshop op poten gezet, maar ook andere wegen werden bewandeld om schoeisel aan de man/vrouw te brengen. Denk maar aan de sociale media die bijzonder vaak werden ingeschakeld, en ook dankzij andere initiatieven zoals thuislevering konden winkeliers toch nog enige omzet realiseren. Het is echter moeilijk hierop een cijfer of percentage te plakken. Over de omzet in april kregen we zeer uiteenlopende cijfers binnen schommelend van 2% tot 65% vergeleken met april 2019. Deze percentages zijn evenwel te uiteenlopend om er een betrouwbaar gemiddelde van te kunnen maken.
4000 EURO + 160 EURO PER DAG
Tijdens de periode van sluiting heeft onze regering het initiatief genomen om elke zaak die verplicht moest sluiten, een ‘compensatiepremie’ van 4.000 euro te geven voor de eerste sluitingsmaand en verder € 160 per bijkomende verplichte sluitingsdag. Iedereen heeft terecht gretig gebruik gemaakt van deze premie dat over het algemeen positief werd onthaald. “Beter dan niets”, zo luiden de meeste commentaren, “maar uiteraard onvoldoende om de kosten te dekken.” Ook was er kritiek op het feit dat dit bedrag voor iedereen hetzelfde was. Zo vindt men dat 4.000 euro voor een kapper een mooie tegemoetkoming betekent maar wie 10 verkoopsters op zijn payroll heeft staan, denkt daar natuurlijk helemaal anders over. Er wordt gesuggereerd om eerder een percentage van de omzet als basis te nemen voor de tegemoetkoming, maar zo kan er op alles kritiek worden geuit.
HEROPSTART
Informatie over de maatregelen en de heropstart waren er in overvloed. De winkelier heeft zich geïnformeerd via talloze kanalen: de media, de boekhouder, online informatie van de overheid, de middenstandsorganisaties zoals UNIZO, UCM en NSZ. Blijkbaar is er ook positieve ingesteldheid van de winkeliers om de richtlijnen bij heropstart ernstig en grondig te volgen. Iedereen stond trouwens te popelen om opnieuw aan de slag te gaan. De winkeliers geven aan dat ze zeker in orde zullen zijn met de volgende bepalingen, waaronder:
- Maximum 2 à 3 klanten tegelijk in de winkel. Grotere zaken beperken het aantal klanten tot 1 per 10 of 15 m²
- Afstand van minimum 1,5 meter op de zitbanken – social distance
- Ontsmettingsgel ter beschikking van de klanten
- Dragen van mondmaskers door winkelier en personeel
- Handschoenen dragen bij het aanpassen van schoenen of meten van voeten
- Indien mogelijk aparte ingang en uitgang en eenrichtingsverkeer in de winkel
- Plexiglas schermen aan de kassa en tussen de passtoelen
- Mogelijkheid bieden tot handen wassen
- Sensibilisering via posters, affiches en beeldschermen in de winkel
- In sommige gevallen reserveren van schoenen en bezoeken op afspraak
- Door klanten aangepaste schoenen ofwel te ontsmetten ofwel niet terug aan te bieden gedurende de volgende 24 uur