ZAKENBAROMETER MAART 2020
POSITIEF VOORUITBLIKKEN: SOLDENSTART OP 1 AUGUSTUS
De zeer talrijke winkeliers die de enquête over de zaken tijdens de maand maart hebben ingevuld, drukken hun bezorgdheid uit over de algemene zakengang, en niet alleen in de schoenenbranche. Dat er (veel) minder verkopen werden gerealiseerd, hoeft geen betoog. Dat er nog geen (of zeer schaars) licht te zien is aan het eind van de tunnel, draagt ook niet bij tot de goede sfeer.
CORONA SLUIT ALLE WINKELDEUREN
“Een paar is een paar”
Maar er is wel goed nieuws! Op een paar uitzonderingen na halen de schoenwinkeliers in ons land alles uit de kast om alsnog in contact te blijven met hun klanten, en er ook nog enkele paren aan te verkopen. “Een paar is een paar”, schrijft een correspondent, en dat standpunt wordt door velen gedeeld.
“We moeten vooruit” is zowat de teneur van de meeste collega’s en alle middelen worden aangewend om dat doel te bereiken. Iedereen hoopt op solidariteit en steun van alle schakels in de economie: banken, overheid, leveranciers én consumenten.
WEBSHOP OR NO WEBSHOP
Ongeveer de helft van de (zogenaamd kleine, met één vestiging) schoenhandelaars in ons land beschikt over een webshop, van amateuristisch tot professioneel. De meeste winkeliers zien wel een stijging van de omzet via deze webshop, gemiddeld tussen de 10% en de 30%. Een percentage dat zeker genuanceerd moet worden. “Als de verkoop via de webshop voor de crisis al marginaal was, is een stijging, zelfs met 50%, van die omzet nog altijd marginaal”, zo luidt de redenering.
Ook zijn er heel wat winkeliers die via hun website een korting van 5 tot 20% aanbieden. Of dit een stimulans betekent voor de consument, blijft een open vraag. Wie enkel modieuze collecties verkoopt, kan gemakkelijker zijn artikelen via de website aan de man/vrouw brengen. Voor het comfortsegment ligt dat moeilijker. Hier heeft de consument nood aan advies en is de pasvorm primordiaal. Wie geen webshop heeft, en ook geen website – dat zijn wel de uitzonderingen – moet helaas van op de zijlijn werkloos toekijken.
Ook e-commerce incasseert klappen
Over de webverkoop nog een interessant (en verrassend!) bericht: volgens Retail/Detail.NL laat de coronacrisis ook in de e-commerce zijn sporen na: In Duitsland bijvoorbeeld lagen de online-uitgaven in maart bijna 20% onder het niveau van een jaar geleden, met evenwel gigantische verschillen tussen de sectoren. De cijfers komen van het Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland (BEVD). Niet te verwonderen: de boekingen voor reizen en evenementen incasseren de grootste klappen (-76%) maar ook aan kleding (-35,5%) en schoenen (-31,1%) gaven de onlineshoppers veel minder geld uit. Ten slotte nog een citaat van Gero Furchheim, voorzitter van de BEVD: “De bewering dat de e-commerce in zijn totaliteit als ‘winnaar’ uit de coronapandemie zou komen, is gewoon onjuist.”
FACEBOOK, INSTAGRAM en MAILINGS
In de eerste plaats Facebook, maar ook Instagram en zelfs gewone mails worden massaal ingezet om de (web)verkoop te stimuleren. Ook wie alleen over een website beschikt, lokt de nieuwsgierige consument daarheen en tracht op die manier toch nog wat omzet te realiseren. Blijkbaar is vooral Facebook het meest gebruikte medium om de klant alert en wakker te houden.