MarktvisiesPremium

Uitbreiding sperperiode en verschuiving van solden absoluut nodig volgens Mode Unie

Schoenensector roept op tot solidariteit in tijden van corona

De overheid heeft de voorbije dagen al heel wat maatregelen getroffen om het coronavirus in België zoveel mogelijk in te dijken. Die treffen heel wat sectoren hard, ook de schoenensector. Sinds woensdagmiddag 18 maart moest elke fysieke schoenenwinkel de deuren sluiten. Dankzij een hinderpremie en enkele steunmaatregelen kunnen zij voorlopig verder. Wie er een ter beschikking heeft, zet nu dan ook volop in op de webshop en sommigen willen de consument die thuis vastgekluisterd zit, lokken met kortingen. Toch hoopt de sector te mogen rekenen op solidariteit en collegialiteit onderling – van winkelier tot fabrikant, iedereen zit tenslotte in hetzelfde schuitje. Mode Unie pleit dan weer voor een verplichte sperperiode vanaf het moment dat de winkels opnieuw open mogen alsook een verschuiving van de soldenperiode naar 1 augustus.

coronamaatregelen Mode Unie

Brede steun

Over het algemeen merken leveranciers weinig paniek onder hun klanten – paniek is dan ook niet nodig. “Bezorgd zijn ze wel”, merkt Stephan Detry van van Gimpex op, “maar ze kunnen bij ons terecht met al hun vragen. We moeten nu afgaan op een wederzijds vertrouwen en respect en niemand mag proberen voordeel te halen uit deze moeilijke periode. Solidariteit, elkaar helpen en elkaar begrijpen is nu onze leuze.” Ook Dennis Thijssens van Looks Agencies deelt deze mening. “Sommige klanten blijven heel positief ingesteld, anderen zijn eerder gelaten. Wij zijn er van overtuigd dat enkel solidariteit ons hier uit kan helpen. Zelfs in dit bijzonder onzeker scenario is het ons doel om het vertrouwen te behouden in de samenwerking die we aangaan met al onze partners. Het probleem treft ten slotte iedereen, we moeten er samen doorheen en we hebben er hier het volste vertrouwen in dat de huidige situatie binnenkort op de beste manier zal worden opgelost. In de tussentijd adviseren we klanten volop in te zetten op hun skills en activiteiten online en op social media of die verder aan te scherpen.”

Sector wordt creatief

Dat is eveneens het advies dat Mode Unie meegeeft aan zelfstande modedetailhandelaars. “Voor de huidige periode raden wij zelfstandigen met een webshop aan, die webshop dan ook in de kijker te zetten”, aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. “Maar ook zij die er geen ter beschikking hebben, kunnen nu gebruik maken van sociale mediakanalen. Ze kunnen daarop hun producten verkopen en aan huis bezorgen of de nieuwe collectie al laten zien, velen doen het al op deze manier – creativiteit is er dus wel in de sector. Schoenen Pascale bijvoorbeeld verkoopt schoenen via hun webshop en bezorgt de dag zelf nog aan huis.” Met een dergelijke service kunt u een streepje voor hebben op giganten zoals Zalando. Daarnaast worden mensen ook opgeroepen om massaal lokaal te shoppen op Belgische webshops en lokale handelaars te steunen door reviews achter te laten of hen te promoten via de eigen sociale mediakanalen – ook de consument moet nu solidair zijn met handel van eigen bodem. Het zijn tenslotte zij die het eigen sociale weefsel waaronder het zorgsysteem mee helpen ondersteunen.

steun overheid coronamaatregelenSTEUN VAN DE OVERHEID
Ook de overheid laat kleine zelfstandigen niet stikken. Alle ondernemingen met een fysieke locatie die verplicht moesten sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen, kunnen rekenen op een eenmalige hinderpemie. Die hinderpremie bedraagt 4.000 euro en wordt uitgedeeld per vestiging (met een maximum van vijf vestigingen). Indien sluiting langer aanhoudt dan 21 dagen, dan kunt u rekenen op een vergoeding van 160 euro per extra dag.
Daarnaast kunt u als zelfstandige nog rekenen op:
Een vermindering van voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2020. In afwachting van de herziening van de sociale bijdragen, kunt u uw voorlopige bijdragen verhogen of verminderen. Deze vermindering moet aangevraagd worden bij uw sociaal verzekeringsfonds.
Uitstel van betaling met een jaar van de sociale bijdragen. Alle zelfstandigen mogen tot 15 juni een betalingsuitstel van één jaar aanvragen voor de voorlopige sociale bijdragen voor het eerste en het tweede kwartaal van 2020. Daarvoor neemt u contact op bij uw sociaal verzekeringsfonds. U kunt ook uitstel vragen voor de herzienings/regularisatiebijdragen die op 31 maart 2020 betaald moeten zijn.
Een vrijstelling van sociale bijdragen. Neem hiervoor contact op met uw sociaal verzekeringsfonds voor 15 juni. De dossiers zullen quasi automatisch worden behandeld voor de voorlopige bijdragen voor de kwartalen 2020/1 en 2020/2.
Crisis-overbruggingsrecht bij onderbreking van de activiteit.
Arbeidsongeschiktheidsuitkering bij ziekte. Wordt u zelf ziek, dan heeft u recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via het ziekenfonds, op voorwaarde dat u minstens 8 dagen arbeidsongeschikt bent.
Bent u werkgever, dan kunt u beroep doen op:
Tijdelijke werkloosheid: werkgevers die werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, zullen hiervoor een beroep kunnen doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De werkgever moet zijn aanvraag niet meer uitgebreid verantwoorden, maar enkel COVID-19 als reden opgeven. Alle aanvragen wegens overmacht worden automatisch aanvaard.
Uitstel van betaling van werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid. Het uitstel is automatisch voor alle ondernemingen die getroffen worden door verplichte sluiting. Ook een afbetalingsplan kan aangevraagd worden bij de RSZ. Dan kunt u maandelijks afbetalen voor een maximum van 24 maanden.
Lees op de website van Unizo nog meer over de steunmaatregelen waarop u als zelfstandige/werkgever kunt rekenen.

Online kortingsoorlog?

Volgens Mode Unie zijn kortingen op de webshops van modewinkels tot nog toe toegestaan. Enkel kortingen in winkels die open moeten blijven (zoals de voedingswinkels, apothekers en krantenwinkels), zijn momenteel verboden. Leveranciers uit de schoenensector vrezen echter dat er een ware kortingsoorlog ontketend zal worden tussen de webshops. “Wij hebben zelf ook een online shop”, vertelt Hendrik Simoen (groothandel Arkos/schoenenwinkels Arcade), “en uiteraard zouden wij nu kunnen uitpakken met stunts zoals 20% korting. Toch kiezen wij er heel bewust voor dat niet te doen, dat zou een compleet verkeerd signaal uitsturen naar zowel onze klanten als collega’s uit het vak. Wij hebben met de webshop reeds een groot voordeel tegenover winkels die destijds niet geïnvesteerd hebben in online, laat staan dat we nu onderling ook nog met elkaar in gevecht gaan.” Stephan Detry begrijpt dan wel weer dat wie het risico heeft genomen om wel te investeren in een webshop, dat nu ook probeert maximaal te doen renderen. “Dat is logisch. Alleen moeten we wel blijven spelen volgens de regels van het spel.”

"We moeten voorkomen dat de hele modesector in kortingopbod gaat tegen elkaar. Om dit te kunnen doen, is er een wetgevend kader nodig die de kortingolf aan banden kan leggen"

Isolde Delanghe, Mode Unie

“Verbod op online kortingen is moeilijk”

Mode Unie heeft zichzelf ook de vraag gesteld of een verbod van kortingen op webshops mogelijk is. “Dat is moeilijk”, concludeert Isolde Delanghe, “omdat een verbod enkel zou gelden voor webshops van Belgische bodem. In dat geval beperken we wel de groten zoals Zalando, maar ook de kleinere zelfstandigen met een webshop. Zo sturen we de consument richting het buitenland waar webshops wel ongelimiteerd kunnen zwaaien met groten kortingen en laat dat nu net zijn wat we willen vermijden. Het is een moeilijke afweging, maar wat vaststaat is dat het volgens ons niet ethisch is om nu met grote kortingen te gooien. Bovendien merken we ook dat wanneer spelers uitpakken met kortingen tot -70%, dat vaak maar geldt voor maximaal 5% van het totaalaanbod op de webshop. De rest wordt nog steeds verkocht aan -10%. En de consument heeft dat naar ons inziens ook wel al door en is daar helemaal niet mee gediend.”

online shopping korting coronamaatregelen Mode Unie Isolde Delanghe

Wat na 05/04?

Wanneer winkels opnieuw open zullen mogen gaan, is nog niet zeker. Voorlopig is sluiten verplicht tot 5 april, maar de overheid kan naargelang de evolutie van de pandemie in België nog bijkomende maatregelen nemen. “Als we nu al zo met elkaar concurreren op de webshops, dan vrees ik het ergste voor wanneer de winkels weer de deuren zullen mogen openen”, verzucht Hendrik Simoen, "en daarvoor dient de regering strenge en duidelijke maatregelen te nemen." Dennis Thijssens vreest eveneens dat de ene korintgslag de andere zal opvolgen wanneer de maatregelen opgeheven worden. “Maar of dat al op 5 april zal zijn, is maar de vraag”, zegt hij. “Dit wil zeggen dat de resterende periode om zomergoederen te verkopen aan volle prijs, behoorlijk wordt ingekort. Bovendien vallen sterke maanden zoals maart en april weg. Zeker de high streetwinkels zoals Zara, H&M en andere retailers met een verticale structuur, zullen van meet af aan gaan solderen. Voor hen is dat geen probleem, zij verdienen nog goed wanneer ze verkopen aan 50%. Onze retailers daarentegen draaien in dat geval quasi verlies. Volgens mij is dit het laatste wat de winkelier nodig heeft.”

Verplichte sperperiode en uitstel solden

Mode Unie geeft gehoor aan de noodkreet van de volledige modesector. Zij hebben nu aan de overheid gevraagd om de sperperiode te laten starten van zodra de winkels terug open mogen tot het begin van de solden. Bovendien halen ze aan dat het cruciaal is om de soldenperiode, die normaliter begint op 1 juli, pas in te laten gaan op 1 augustus. “Dergelijke maatregelen zullen getroffen moeten worden, willen we een bloedbad aan kortingen vermijden”, vertelt Isolde Delange. “We moeten voorkomen dat de hele modesector in kortingopbod gaat tegen elkaar. Om dit te kunnen doen, is er een wetgevend kader nodig die de kortingolf aan banden kan leggen zodat er een gelijk speelveld komt voor alle spelers binnen de modehandel.”

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Melissa Himpe24 maart 2020
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Shoes maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.