Biogroenten & -fruit

Hoogstamboomgaard Den Boogerd wint BioVLAM 2025

Innovatie en duurzaamheid bekroond in Vlaamse biolandbouw

winaar BioVLAM 2025
V.l.n.r.: Filip Fontaine, Lien Coomans, Maarten Gelders en Jo Brouns

Den Boogerd uit Zelem wint de BioVLAM 2025. Het biobedrijf van Maarten Gelders en Nia Ponsaerts overtuigde jury en publiek met hun beheer van hoogstamboomgaarden, innovatieve fruitrassen en aandacht voor biodiversiteit. De prijs bekroont hun pioniersrol in de Vlaamse biosector en levert hen de titel van bio-ambassadeur op.

BioVLAM bekroont innovatieve bio-ondernemers

De BioVLAM is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en bekroont jaarlijks een biobedrijf dat uitblinkt in innovatie, duurzaamheid en passie. Uit vijf genomineerde kandidaten selecteerde een vakjury de laureaat. Ook het publiek kon mee beslissen via een stemronde. Dit jaar ging de prijs naar Den Boogerd uit Zelem, een bedrijf dat zich toelegt op het beheer en de uitbating van authentieke hoogstamboomgaarden.

"Dankzij ons beheer valoriseren we deze boomgaarden weer en verhogen we ook de opbrengst ervan"

Vijf sterke genomineerden

De BioVLAM-jury bezocht vijf bedrijven verspreid over Vlaanderen.

  • Brothway (Michelbeke) - Frederiek Ballière: biologische drinkbouillons
  • VOF Den Boogerd (Zelem) - Maarten Gelders en Nia Ponsaerts: biologische hoogstamboomgaarden
  • GR’EAT Moments (Kortenberg) - Amélie de Cartier: prebiotische bioporridges
  • Het Land van Melk en Honing (Diksmuide) - Johan en Isabel Boussemaere: rauwmelkse kaas en yoghurt van biologische melk van eigen koeien
  • Het Polderveld (Knokke-Heist) - Lieven Devreese: teelt van biogroenten voor patiënten van AZ Zeno

De beoordeling door de vakjury gebeurde op basis van drie pijlers: innovatiegehalte (40%), passie voor bio (40%) en aandacht voor duurzaamheid (20%). De genomineerden moesten bovendien ook een resem vragen beantwoorden. Den Boogerd wist op alle fronten uit te blinken.

genomineerden BioVLAM 2025
De vijf genomineerden werden in de kijker gezet

Traditie en innovatie hand in hand

Wat maakt Den Boogerd zo bijzonder? Het bedrijf legt zich toe op het aanplanten, beheren en uitbaten van authentieke hoogstamboomgaarden, een traditionele vorm van fruitteelt die in Vlaanderen steeds zeldzamer wordt. Waar hoogstammen vroeger het platteland kleurden en dienden als voedselbron, verdwenen ze de laatste decennia in snel tempo.

“We combineren onze eigen boomgaarden met boomgaarden in beheer. Dankzij ons beheer valoriseren we deze boomgaarden weer en verhogen we ook de opbrengst ervan”, zegt Nia Ponsaerts. “Daarnaast hebben we nieuwe resistente fruitrassen aangeplant die een uniek aanbod aan smaken bieden aan onze klanten. Kortom, ik denk dat wij het potentieel van hoogstam weer volop zien!”

Vandaag beheert Den Boogerd 41 plantages, samen goed voor 30 hectare. Daarvan is 12 hectare in eigen handen, de rest valt onder beheerscontracten met lokale eigenaars. Een strikte voorwaarde: de eigenaars moeten mee instappen in het bioverhaal. "We hebben talloze variëteiten van hoogstamfruit, met de nadruk op zoveel mogelijk smaakverschil en een groot toepassingsgebied", klinkt het.

Maarten Gelders en Nia Ponsaert
Maarten Gelders en Nia Ponsaert

Biodiversiteit als rode draad

De vakjury prees Den Boogerd vooral om hun vooruitstrevende visie op agroforestry en hun economische inzicht. Het bedrijf combineert technische expertise met een toekomstgerichte kijk op de rol van landbouw in het landschap.

"Den Boogerd toont hoe passie en inzet kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in Vlaanderen"

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns vatte het zo samen: “Met de BioVLAM zetten we ondernemerschap in de kijker dat innovatie en duurzaamheid combineert. Den Boogerd toont hoe passie en inzet kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in Vlaanderen. Deze wedstrijd bekroont de inspanningen van vijf innovatieve biospelers en inspireert hopelijk ook collega’s om bio verder te laten groeien in Vlaanderen.”

In de boomgaarden van Den Boogerd zijn tientallen variëteiten hoogstamfruit te vinden: appels, peren, kersen, pruimen, maar ook bessen en walnoten. Wat mooi en vers is, gaat rechtstreeks naar de klant. Maar ook het fruit dat minder verkoopbaar is, krijgt een tweede leven: het belandt in de diepvries en wordt later verwerkt tot sap of stroop. De walnoten worden geperst tot een geurige olie. Alleen al in 2024 produceerde Den Boogerd zo 70.000 liter sap en een halve ton stroop.

appels in boom
In de boomgaarden van Den Boogerd zijn er tientallen variëteiten hoogstamfruit te vinden: van appels en peren tot pruimen en walnoten

Persoonlijke overwinning

Voor Maarten Gelders, de zaakvoerder van Den Boogerd, kwam de overwinning als een verrassing. Maar de bekroning had bovendien een emotionele lading: "Ik ben enorm fier dat we de BioVLAM hebben gewonnen, maar anderzijds is het jammer dat mijn vader dit niet heeft mogen meemaken", vertelt hij. Zijn vader Jan, die onlangs overleed, was voor hem een grote inspiratiebron. "Hij zou erg trots zijn! We kijken ernaar uit om het komende jaar ambassadeur van bio te mogen zijn."

Naast een stijlvol uithangbord als trofee, krijgen ze ook een videoreportage op het bio-platform, allesoverbio.be. Bovendien mogen ze zich gedurende een jaar ambassadeur van de Vlaamse biosector noemen - een titel die hen toelaat hun verhaal met nog meer impact te delen naar klanten en leveranciers toe.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Emma Macker29 september 2025
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook