Brood

Broodcultuur in Vlaanderen officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed

broodcultuur als erfgoed
De broodcultuur omvat een diepgeworteld ambacht, een sociale traditie en een culinaire identiteit

De broodcultuur is officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Deze erkenning onderstreept de diverse tradities, technieken en gebruiken die al generaties lang verbonden zijn met het bakken, delen en waarderen van brood in Vlaanderen.

Museum nam initiatief

Het Bakkerijmuseum Veurne nam in 2020 het initiatief om het erkenningstraject op te starten. Samen met bakkers en de betrokken gemeenschappen werkte het museum aan het aanvraagdossier en het creëren van een breed draagvlak.

"De erkenning toont aan dat brood een belangrijke plaats inneemt in onze samenleving"

“Wij zijn enorm trots op deze erkenning en op het traject dat we samen met de broodcultuurrraad, de werkgroep, hebben afgelegd. De erkenning toont aan dat brood nog steeds een belangrijke plaats inneemt in onze samenleving”, vertelt Ina Ruckebusch van het Bakkerijmuseum Veurne.

zuurdesembrood bakken
De erkenning is een waardering voor zowel professionele bakkers als hobbybakkers

Brood speelt centrale rol 

De broodcultuur omvat een diepgeworteld ambacht, een sociale traditie en een culinaire identiteit die leeft in bakkersateliers, gezinnen en gemeenschappen. Van zuurdesembrood, flatbreads tot pistolets, van kerstbroden tot klaaskoeken: brood speelt een centrale rol in het dagelijkse leven én in feestelijke rituelen.

"Brood is niet alleen een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks voedingspatroon, maar ook een symbool van verbondenheid en traditie. Het verenigt ons in rituelen en feestelijkheden, vormt een brug tussen generaties, en weerspiegelt de geborgenheid van een gemeenschap die samenkomt om te delen, vieren en herinneren", voegt Kathou Wagemans van Instituut Brood & Gezondheid vzw toe.

Waardering is groot

De erkenning is een waardering voor zowel professionele bakkers als hobbybakkers, en voor iedereen die bijdraagt aan het doorgeven van deze levende traditie. Met deze erkenning wordt niet alleen het ambacht van de bakker in de kijker gezet, maar ook de culturele en sociale betekenis van brood binnen de samenleving.

waardering is groot
Hoewel de erkenning nu een Vlaamse erkenning betreft, is broodcultuur uiteraard een gedeeld Belgisch erfgoed

Tom Quintelier (Federatie Grote Bakkerijen België): “Brood is alomtegenwoordig in onze maatschappij. Niet alleen bij het ontbijt, in de brooddoos, het broodje onderweg, de zondagse koffiekoek… maar ook in onze taal. Als warme broodjes over de toonbank gaan, brood op de plank, zijn broodje is gebakken…Brood is bovendien gezond, voedzaam, betaalbaar en brengt mensen samen. Brood is een basisbehoefte. Onze broodcultuur is Immaterieel Cultureel Erfgoed.”5

"Brood is alomtegenwoordig"

Blik op nationale samenwerking

Hoewel de erkenning nu een Vlaamse erkenning betreft, is broodcultuur uiteraard een gedeeld Belgisch erfgoed. In heel het land bestaan gelijkaardige tradities, broden, technieken én waardering voor brood. Daarom is het de ambitie om de broodcultuur uiteindelijk ook op Belgisch niveau te laten erkennen. De eerste contacten met de andere gemeenschappen in België zijn inmiddels gelegd met het oog op een toekomstige gemeenschappelijke erkenning.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Amber Claes17 juli 2025

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.