Bereide gerechtenPremium

Instore gastronomie: het nieuwe succesverhaal in de retailwereld

instore gastronomie
Het succes van instore gastronomie ligt in de combinatie van prijs en beleving

De concurrentie in de food- en horecasector neemt toe, waardoor steeds meer retailers kansen zien in het aanbieden van instore gastronomie. Uit een recente studie van het EHI Retail Institute over de Duitse instore gastronomie blijkt dat deze trend niet alleen populairder wordt, maar ook zorgt voor aanzienlijke omzetgroei. Wat maakt instore gastronomie zo succesvol en waar investeren retailers in om deze trend te laten groeien?

Grote groei sinds 2023

Instore gastronomie omvat het continu aanbieden van eten, drinken en kant-en-klare maaltijden die direct of conceptueel verbonden zijn met retailactiviteiten. Het aanbod varieert van bakkerijen, cafés en snackbars op de winkelvloer tot fastfoodopties zoals foodtrucks of warme counters. Daarnaast bieden sommige retailers en winkelcentra restaurants of food courts aan, terwijl anderen kiezen voor bezorgdiensten.

Na een flinke daling van de inkomsten tijdens de pandemiejaren 2020 en 2021, werd in 2022 het omzetniveau van voor de pandemie hersteld. In 2023 kwam de echte groei, met een omzetstijging van 15,9%, goed voor een totaal van 11,7 miljard euro. Voor 2024 voorspellen de respondenten een gemiddelde omzetgroei van 2,8%. Voor alle duidelijkheid, dit zijn de cijfers voor Duitsland.

Grote prijsverschillen

Het succes van instore gastronomie ligt in de combinatie van prijs en beleving. Met aanzienlijk lagere prijzen heeft Instore horeca een groot voordeel ten opzichte van traditionele out-of-home catering. Volgens de studie kunnen prijsverschillen oplopen tot 82% voor populaire gerechten zoals salades, vlees- en pastagerechten. Naast een sterke prijs-kwaliteitverhouding spelen vriendelijk en deskundig personeel, evenals hoge productkwaliteit, een cruciale rol in het succes.

Volgens de studie besteden klanten gemiddeld 20,5 minuten in de horecagelegenheden binnen de winkel

Meer dan alleen omzet

Voor veel retailers is instore gastronomie niet alleen een extra inkomstenbron, maar ook een manier om de winkelervaring te verrijken. Door een uitnodigende ‘derde plek’ te creëren waar klanten kunnen ontspannen en genieten van een feelgood sfeer, hopen retailers de bezoekersfrequentie te verhogen en de verblijfsduur in de winkel te verlengen. Volgens de studie besteden klanten gemiddeld 20,5 minuten in de horecagelegenheden binnen de winkel. Het merendeel van de bezoekers blijft tussen de 11 en 20 minuten. Retailers hopen dat een langere verblijfsduur leidt tot hogere bestedingen.

Toekomstgerichte investeringen

Retailers hebben voor de komende drie jaar aanzienlijke investeringen gepland om hun horeca-activiteiten verder te versterken. De focus ligt op nieuwe horecatechnologie, zoals koelapparatuur en moderne productiemethoden. Met investeringen in meubilair, sfeerverlichting en hoogwaardige vloeren krijgen ook de uitstraling en het comfort van de horeca-omgeving aandacht. Bovendien richten retailers zich op nieuwe technologieën zoals zelfbedieningskassa's, geavanceerde koffieapparaten en verbeterde ventilatiesystemen.

Naast de fysieke omgeving krijgt ook het personeel de nodige aandacht. Retailers willen hun medewerkers beter trainen om klantgerichter te werken en zo de winkelervaring verder te optimaliseren.

Digitalisering: de toekomst van retailcatering

Digitalisering is een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst van instore gastronomie. Retailers investeren steeds meer in geautomatiseerde processen en slimme technologieën om efficiënter te werken. Denk aan digitale kassabonnen, klantenkaarten, loyaliteitsprogramma’s en menukaarten toegankelijk via QR-codes. Deze technologieën verbeteren niet alleen de klantervaring, maar bieden ook waardevolle data waarmee retailers hun aanbod kunnen optimaliseren.

Investeringen in goederenbeheer, rapportage- en analysetools en voorspellingssystemen worden ook als essentieel beschouwd. Andere belangrijke gebieden van digitalisering zijn personeelsplanning, aanwezigheid op sociale media, bestelprocessen en zelfbedieningsterminals.

Instore gastronomie: een winnende formule?

De toekomst van instore gastronomie ziet er rooskleurig uit. Ondanks uitdagingen zoals stijgende grondstof- en energieprijzen, en het tekort aan gekwalificeerd personeel, blijven retailers volop investeren in hun horecagelegenheden. Door te focussen op klantbeleving, digitalisering en scherpe prijzen, weten zij zich te onderscheiden van traditionele horeca en discounters. Met gerichte investeringen en een aanbod dat aansluit op de behoeften van consumenten, speelt instore gastronomie in op de nieuwste trend waarbij consumenten meer waarde hechten aan ervaringen, vrijetijdsbesteding en gastronomie dan aan materiële goederen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Werner Claeys
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook