Extra service in Spar Bokrijk
Multi-inzetbare oven op bakkerijafdeling
Chris Janssen, uitbater van Spar Bokrijk, gaf onze redactie een kijkje achter de schermen in de bakkerijafdeling. Nu het aantal bakkers per stad is afgenomen, wil de Spar inzetten op een verder doorgevoerde bakkerijafdeling om de klant extra service te bieden. In Bokrijk gelooft de Spar-uitbater dat dit enkel met een kwalitatieve oven lukt.
Overname en renovatie
In 2014 nam Chris Janssen de Spar in Bokrijk over van zijn vader die de zaak sinds 1989 runde. Het gebouw deed al ruim 28 jaar dienst als Spar-warenhuis, maar was toe aan vernieuwing. In 2016 reed een bulldozer het oude gebouw binnen. Dat was de start van een volledige renovatie met een nieuwe look, nieuwe infrastructuur en nieuwe machines.
Toegevoegde waarde bieden
"We willen ons onderscheiden door een toegevoegde waarde te bieden ter plaatse omdat het de enige manier is om het verschil te kunnen maken. En dat verschil maken we op verse producten, want op een pot choco kunnen we geen meerwaarde toevoegen", klinkt het bij Chris. Die meerwaarde wil de uitbater toevoegen door in te zetten op extra personeel dat ter plaatse gerechten maakt in de traiteursafdeling en dat ook ter plaatse viennoiserie, pistolets, stokbroden en brood afbakt.
Het is meer dan een beleving waarbij klanten warme pistolets uit de oven zien komen en de geur van boterkoeken zich in de winkel verspreidt. In het straatbeeld zie je immers al lang geen drie tot vier bakkers meer en hier wil de Spar op inspelen en een extra dienst bieden. Een ver doorgevoerde bakkerijafdeling waar het afbakken volledig in de winkel gebeurt, dat is het resultaat.
Bewuste keuze voor kwaliteitsmachines
"En dan sta je voor de keuze ..." klinkt het. "Met welke machines ga je werken? We geloven steevast dat we alleen door te kiezen voor kwaliteit, kwaliteit kunnen bieden", zegt Chris vastberaden. Toen kwam de uitbater in contact met Rational. Er was in de overgenomen winkel al een Rational toestel aanwezig, en er bleek niet veel nodig om overtuigd te geraken van de kwaliteit van het toestel en de service. "Het verschil met de standaardoven die in de plannen van Spar wordt aangeboden merk je meteen", voegt Chris er overtuigd aan toe.
"Ook zijn de toestellen een gemak om mee aan de slag te gaan dankzij de intuïtieve programma's en we kunnen altijd op de service van Rational rekenen. Je hebt enerzijds een feilloze technische dienst die meteen helpt bij technische vragen, maar er zijn ook koks in dienst, die mee helpen om onze gerechten te finetunen", zegt de uitbater tevreden.
Zaakvoerder Chris investeerde voor de traiteursafdeling in zes combi steamers, twee iCombi Pro ovens en een iVario de all-in-one kookoplossing. De bakkerijafdeling werd ook recent met twee iCombi Pro-toestellen uitgerust. Chris koos voor een duo-opstelling van een oven met vijf plaatsen en een 8-plaatsoven onderin.
Langer vers en lekker krokant
Stoom is een snelle vorm van warmteoverdracht en daarom wordt in de combi-steamer een boiler voorzien die voor stoom zorgt. Zo worden de gaartijden geoptimaliseerd. Dankzij de stoom is er minder uitdroging met een dunnere en krokantere korst als gevolg. De ventilator in de oven zorgt er dan weer voor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, wat een gelijkmatig bakresultaat oplevert zonder kleurverschil tussen de verschillende lagen in de oven.
Multi-inzetbaar
Dat de iCombi Pro een all-round, multi-inzetbare oven is, bevestigt Chris en dat vormde ook de doorslag in zijn keuze. "We gebruiken de toestellen zowel op de traiteurafdeling voor het bereiden van maaltijden met vlees en kip, als op de bakkerijafdeling. We beschikken nu over vier iCombi Pro's, verspreid over de twee afdelingen. Mocht er één van de ovens uitvallen, dan kunnen we, mits een kleine aanpassing in de planning, alsnog alle producten voor de afdelingen op dezelfde manier aan de klant leveren. De marge die we hebben opgebouwd met de vier toestellen zorgt voor minder stress," besluit Chris nog.