Dit zijn de winnaars van de Gouden Tavola Awards
Sublimix, Terre de Fromages, Vecuisine by Nanuk
en Funky Ouma by Ali-import aan het feest
De Gouden Tavola Awards bekronen als wedstrijd innovatieve inzendingen van de exposanten op de Tavola-beurs. In deze video laten wij de winnaars Sublimix, Terre de Fromages, Vecuisine by Nanuk en Funky Ouma by Ali-import aan het woord.
Twee juryrondes met strenge selectie
Voor de wedstrijd waren 117 producten ingeschreven – het hoogste aantal in de afgelopen 10 jaar van de wedstrijd! Door twee verschillende jurering rondes bepalen 38 juryleden de 12 laureaten: 1 winnaar en 2 genomineerden per categorie.
In de eerste ronde wordt een selectie gemaakt op basis van de criteria innovatie in combinatie met commerciële slaagkans. Minstens drie aankopers beoordelen elk product; is het voldoende vernieuwend, dan gaat het door naar de finale jurering. Daar worden de producten beoordeeld op basis van degustatie, innovatie, commerciële slaagkans, verpakking, duurzaamheid en marketing. De som van de resultaten levert de winnaar op.
“Wat opvalt in de totaliteit van het productaanbod is dat producenten in de eerste plaats focussen op heel veel lekkere en smaakvolle producten. Pas in de tweede instantie komen meer actuele trends, zoals bv. vegan, aan bod. In de voorgaande editie van de wedstrijd lag er bij de inzendingen meer nadruk op trends – nu was er echter een tendens 'back to basics'. Zo wordt het zuivere product herontdekt - ik denk aan de diverse charcuterieproducten en de Meule du Plateau kaas. Verder stel ik een stijgende aandacht vast voor de milieubewuste consument”, aldus Thierry Cattoir, voorzitter van de wedstrijd Gouden Tavola.
Als we ook nog even polsen naar een tip voor toekomstige deelnemers geeft Cattoir het volgende mee: “ Vergeet de ‘last mile’ niet: in het bijzonder denk ik aan een aantrekkelijke verpakking of een duidelijk en verrijkend productverhaal’
4 categorieën
Omdat voeding via verschillende kanalen op ons bord terecht komt en de criteria voor vernieuwing verschillen per kanaal – een supermarkt heeft andere wensen dan een cateringbedrijf – houdt de wedstrijd hier rekening mee.
De wedstrijd onderscheidt 4 categorieën: Fine Foods zelfbediening (kanaal supermarkt) , Fine foods met bediening (kanaal versspeciaalzaak), Fine Foods delicatessen (voor delicatessenzaken) en Fine Foods foodservice (producten die verder bereid / bewerkt worden voor het foodservicekanaal).
Alle producten die de 2e ronde bereikten worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla. Meteen de perfecte uitvalsbasis om de meest opvallende nieuwigheden te ontdekken. De 12 winnaars en laureaten beschikken over een eigen stand waar bezoekers niet alleen extra info ontvangen over de producten maar deze ook kunnen degusteren en stemmen voor de publieksprijs.

Gouden Tavola Fine Foods zelfbediening:
Thai Bouillon - Sublimix
Met Thai bouillon geef je elk gerecht in een handomdraai een Aziatische twist: rijst-, noedel- of wokgerechten, soepen, sauzen, mosselen, vispannetjes ...
Deze bouillon in poedervorm is uniek in zijn soort, en blinkt uit door gebruiksgemak, veelzijdigheid en smaak. Het product is vegan, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen MSG. De doelgroep is de thuiskok die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de Thaise smaken in eigen keuken wil introduceren. Het product is bewust niet te pittig gemaakt om een brede doelgroep te bereiken. Liefhebbers van de pikante Thaise keuken moeten dus nog een pittig ingrediënt toevoegen.
In de categorie Fine Foods zelfbediening - gewonnen door de Thai Bouillon van Sublimix - werden de Pleese Freezecakes van Galana/Beldessert en de Aquafaba vegan eiwitvervanger in poedervorm van Botanica Spices resp. eerste en tweede laureaat.
Gouden Tavola Fine Foods met bediening:
Meule du Plateau Réserve 18 maanden - Terre de Fromages
Dit is een 100% Belgische kaas, gemaakt van rauwe melk van koeien die uitsluitend gras/hooi eten - een belangrijk element om melk van superieure kwaliteit te verkrijgen. Deze unieke, geperste kaas rijpt 18 maanden op houten sparrenplanken. Gepasteuriseerde kazen zijn eerder zeldzaam in België. De rijping zorgt voor een intensere, complexere nootsmaak en de kaas is iets meer gezouten. De textuur van de kaas is soepel, een beetje broos en smelt in de mond. De aanwezige zoutkristallen zijn het resultaat van de langdurige rijping.
In de categorie Fine Foods met bediening - gewonnen door de Meule du Plateau Réserve 18 maanden van Terre de Fromages - werden de Enigma picanha en de Ahumado gerookte entrecôte (beiden van Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver) eerste en tweede laureaat.
Gouden Tavola Fine Foods delicatessen: Black Garlic Salt Rub - Funky Ouma | Ali Import
Een ware smaaksensatie, samengesteld uit zeezout, gefermenteerde knoflook, citroenschilpoeder, knoflook en ui-vlokken. Deze mix voegt niet alleen een unieke umami-smaak toe aan je gerechten, maar biedt ook een snelle en gemakkelijke vervanging voor gehakte ui en knoflook. Meng het met wat olijfolie en je hebt een geweldige rub voor al je favoriete gerechten! In een innovatieve, compacte verpakking is deze kruidenzoutmix handig voor onderweg, maar ook voor tafelgebruik én op restaurant. Bovendien is de verpakking 100% recycleerbaar.
In de categorie Fine Foods delicatessen - gewonnen door de Black Garlic Salt Rub van Funky Ouma / Ali Import - werden de Tea Vinegar van Atelier Roger (Van Damme) & ꓭBody en de Angus Beef Grand Cru & Wagyu Beef Grand Cru by Ganda (Ganda Fine Foods) resp. eerste en tweede laureaat.
Gouden Tavola Fine Foods foodservice 2024: Plant Based Mousse Crumble - Vecuisine/Nanuk
Deze taartjes zijn innovatieve desserts die een breed publiek moeten bekoren. Naast de 15 bestaande vegan mousses zijn er sinds eind 2023 vier op plantaardige basis gemaakte gebakjes toegevoegd aan het assortiment, welke zijn gecreëerd op basis van vegan crumble en vegan mousse. Deze plantaarde Mousse Crumble geeft Vecuisine ook een nieuwe wending aan zijn dessertassortiment. Tegen 2030 wil Vecuisine alle dessertproducten omzetten naar een versie op plantaardige basis.
In de categorie Fine Foods foodservice - gewonnen door de Plant Based Mousse Crumble van Vecuisine/Nanuk - werden de duurzame Balfego Bluefin Tuna van Lobsterfish en de Buloo Apero van Maanvallei resp. eerste en tweede laureaat.