Beurslocaties Partnercontent

Dit zijn de winnaars van de Gouden Tavola Awards

Sublimix, Terre de Fromages, Vecuisine by Nanuk
en Funky Ouma by Ali-import aan het feest

De Gouden Tavola Awards bekronen als wedstrijd innovatieve inzendingen van de exposanten op de Tavola-beurs. In deze video laten wij de winnaars Sublimix, Terre de Fromages, Vecuisine by Nanuk en Funky Ouma by Ali-import aan het woord.

Twee juryrondes met strenge selectie

Voor de wedstrijd waren 117 producten ingeschreven – het hoogste aantal in de afgelopen 10 jaar van de wedstrijd! Door twee verschillende jurering rondes bepalen 38 juryleden de 12 laureaten: 1 winnaar en 2 genomineerden per categorie.

12 winnaars

In de eerste ronde wordt een selectie gemaakt op basis van de criteria innovatie in combinatie met commerciële slaagkans. Minstens drie aankopers beoordelen elk product; is het voldoende vernieuwend, dan gaat het door naar de finale jurering. Daar worden de producten beoordeeld op basis van degustatie, innovatie, commerciële slaagkans, verpakking, duurzaamheid en marketing. De som van de resultaten levert de winnaar op.

“Wat opvalt in de totaliteit van het productaanbod is dat producenten in de eerste plaats focussen op heel veel lekkere en smaakvolle producten. Pas in de tweede instantie komen meer actuele trends, zoals bv. vegan, aan bod. In de voorgaande editie van de wedstrijd lag er bij de inzendingen meer nadruk op trends – nu was er echter een tendens 'back to basics'. Zo wordt het zuivere product herontdekt - ik denk aan de diverse charcuterieproducten en de Meule du Plateau kaas. Verder stel ik een stijgende aandacht vast voor de milieubewuste consument”, aldus Thierry Cattoir, voorzitter van de wedstrijd Gouden Tavola.

Als we ook nog even polsen naar een tip voor toekomstige deelnemers geeft Cattoir het volgende mee: “ Vergeet de ‘last mile’ niet: in het bijzonder denk ik aan een aantrekkelijke verpakking of een duidelijk en verrijkend productverhaal’

4 categorieën

Omdat voeding via verschillende kanalen op ons bord terecht komt en de criteria voor vernieuwing verschillen per kanaal – een supermarkt heeft andere wensen dan een cateringbedrijf – houdt de wedstrijd hier rekening mee.

De wedstrijd onderscheidt 4 categorieën: Fine Foods zelfbediening (kanaal supermarkt) , Fine foods met bediening (kanaal versspeciaalzaak), Fine Foods delicatessen (voor delicatessenzaken) en Fine Foods foodservice (producten die verder bereid / bewerkt worden voor het foodservicekanaal).

Alle producten die de 2e ronde bereikten worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla. Meteen de perfecte uitvalsbasis om de meest opvallende nieuwigheden te ontdekken. De 12 winnaars en laureaten beschikken over een eigen stand waar bezoekers niet alleen extra info ontvangen over de producten maar deze ook kunnen degusteren en stemmen voor de publieksprijs.

winnaars 2024 Gouden Tavola Awards
De winnaars van de Gouden Tavola Awards 2024 (van links naar rechts): Vecuisine, Sublimix, Terre de Fromages en Funky Ouma

bouillon thai sublimixGouden Tavola Fine Foods zelfbediening:
Thai Bouillon - Sublimix

Met Thai bouillon geef je elk gerecht in een handomdraai een Aziatische twist: rijst-, noedel- of wokgerechten, soepen, sauzen, mosselen, vispannetjes ...
Deze bouillon in poedervorm is uniek in zijn soort, en blinkt uit door gebruiksgemak, veelzijdigheid en smaak. Het product is vegan, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen MSG. De doelgroep is de thuiskok die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de Thaise smaken in eigen keuken wil introduceren. Het product is bewust niet te pittig gemaakt om een brede doelgroep te bereiken. Liefhebbers van de pikante Thaise keuken moeten dus nog een pittig ingrediënt toevoegen.

In de categorie Fine Foods zelfbediening - gewonnen door de Thai Bouillon van Sublimix - werden de Pleese Freezecakes van Galana/Beldessert en de Aquafaba vegan eiwitvervanger in poedervorm van Botanica Spices resp. eerste en tweede laureaat.

kaas Terre de Fromage reserveGouden Tavola Fine Foods met bediening:
Meule du Plateau Réserve 18 maanden - Terre de Fromages

Dit is een 100% Belgische kaas, gemaakt van rauwe melk van koeien die uitsluitend gras/hooi eten - een belangrijk element om melk van superieure kwaliteit te verkrijgen. Deze unieke, geperste kaas rijpt 18 maanden op houten sparrenplanken. Gepasteuriseerde kazen zijn eerder zeldzaam in België. De rijping zorgt voor een intensere, complexere nootsmaak en de kaas is iets meer gezouten. De textuur van de kaas is soepel, een beetje broos en smelt in de mond. De aanwezige zoutkristallen zijn het resultaat van de langdurige rijping.

In de categorie Fine Foods met bediening - gewonnen door de Meule du Plateau Réserve 18 maanden van Terre de Fromages - werden de Enigma picanha en de Ahumado gerookte entrecôte (beiden van Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver) eerste en tweede laureaat.

salt rub funky oumaGouden Tavola Fine Foods delicatessen: Black Garlic Salt Rub - Funky Ouma | Ali Import

Een ware smaaksensatie, samengesteld uit zeezout, gefermenteerde knoflook, citroenschilpoeder, knoflook en ui-vlokken. Deze mix voegt niet alleen een unieke umami-smaak toe aan je gerechten, maar biedt ook een snelle en gemakkelijke vervanging voor gehakte ui en knoflook. Meng het met wat olijfolie en je hebt een geweldige rub voor al je favoriete gerechten! In een innovatieve, compacte verpakking is deze kruidenzoutmix handig voor onderweg, maar ook voor tafelgebruik én op restaurant. Bovendien is de verpakking 100% recycleerbaar.

In de categorie Fine Foods delicatessen - gewonnen door de Black Garlic Salt Rub van Funky Ouma / Ali Import - werden de Tea Vinegar van Atelier Roger (Van Damme) & ꓭBody en de Angus Beef Grand Cru & Wagyu Beef Grand Cru by Ganda (Ganda Fine Foods) resp. eerste en tweede laureaat.

plant based mousse crumbleGouden Tavola Fine Foods foodservice 2024: Plant Based Mousse Crumble - Vecuisine/Nanuk

Deze taartjes zijn innovatieve desserts die een breed publiek moeten bekoren. Naast de 15 bestaande vegan mousses zijn er sinds eind 2023 vier op plantaardige basis gemaakte gebakjes toegevoegd aan het assortiment, welke zijn gecreëerd op basis van vegan crumble en vegan mousse. Deze plantaarde Mousse Crumble geeft Vecuisine ook een nieuwe wending aan zijn dessertassortiment. Tegen 2030 wil Vecuisine alle dessertproducten omzetten naar een versie op plantaardige basis.

In de categorie Fine Foods foodservice - gewonnen door de Plant Based Mousse Crumble van Vecuisine/Nanuk - werden de duurzame Balfego Bluefin Tuna van Lobsterfish en de Buloo Apero van Maanvallei resp. eerste en tweede laureaat.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.