Bouwmaterialen

Prijzen belangrijke bouwmaterialen gezakt naar niveau van voor oorlog Oekraïne

Geopolitieke spanningen zullen prijzen wellicht niet meteen doen toenemen

latten plaatsen
Hout is bijna 28% goedkoper geworden ten opzichte van drie jaar geleden

Belangrijke bouwmaterialen, zoals staal, aluminium, hout en plastiek voor leidingen en isolatie zijn nu fors goedkoper dan drie jaar geleden, zo blijkt uit een analyse die Embuild maakte. De oorlog in Oekraïne en de daaruit vloeiende energiecrisis maakten bouwmaterialen een stuk duurder, maar een aantal veelgebruikte materialen zijn nu dus opnieuw een stuk goedkoper dan voor de start van die oorlog. Andere materialen zijn wel nog duurder dan voor de start van de Russische invasie, zodat we in het algemeen kunnen spreken van een stabilisering van de prijzen.

Agressieve beleid zal nauwelijks impact hebben

“We verwachten ook niet dat het agressief economisch beleid van de Verenigde Staten op korte termijn nadelig zal zijn voor de bouwmaterialenprijzen. Onze bouw- en installatiesector importeert immers maar een kwart van al deze ruwbouwmaterialen uit andere landen, waarvan de overgrote meerderheid uit de EU zelf en zo goed als niets uit de VS”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild.

Zijn goedkoper geworden ...

In vergelijking met januari 2022 is de prijs van een aantal veelgebruikte bouwmaterialen sterk gedaald begin 2025:

  • Staal: -16,6%
  • Hout: -27,3%
  • Non-ferro (aluminium, koper, zink, lood): -14,9%
  • Kunststof (PVC, polyurethaan isolatie): -34,4%

Blijven duurder

Een aantal andere materialen blijven wel nog duurder dan 3 jaar geleden:

  • Zand en grind: +27,7%
  • Baksteen: +25,6%
  • Cement: +35,6%

De bouw- en installatiesector in ons land voert slechts 25% van alle ruwbouwmaterialen in en de overgrote meerderheid daarvan komt uit de Europese Unie zelf

Impact importheffingen 

Gemiddeld kunnen we dus spreken van een stabilisering van de prijzen van de bouwmaterialen. Nu de situatie op internationaal vlak strak gespannen staat en de Verenigde Staten allerlei importheffingen invoeren en opdrijven, bestaat de vrees dat de prijzen van bouwmaterialen hier de speelbal van zouden kunnen worden. Die vrees blijkt ongegrond op korte termijn.

Amerikaanse importheffingen op bijvoorbeeld Chinees staal of Canadees hout zijn zelfs eerder positief voor de bouwsector in ons land, aangezien het aanbod aan beide producten hier dan groter wordt en de prijs verder kan dalen. Als Europa op haar beurt invoerheffingen zou gaan invoeren op allerhande materialen uit de Verenigde Staten, hoeft dat op zich ook geen groot probleem te zijn. De bouw- en installatiesector in ons land voert slechts 25% van alle ruwbouwmaterialen in en de overgrote meerderheid daarvan komt uit de Europese Unie zelf.

Opsteker voor bouwbedrijven en consument

Niko Demeester, CEO van Embuil
Niko Demeester, CEO van Embuild

Niko Demeester, CEO van Embuild: “Het is zeer positief dat de prijzen van een aantal bouwmaterialen opnieuw sterk gezakt zijn.  Dat is een opsteker voor de bouwbedrijven en voor de consument, want het helpt om de kosten van (ver)bouwen onder controle te houden. Een andere belangrijke component van de bouwkost wordt gevormd door de loonkost: die blijft echter structureel stijgen, waardoor een algemene prijsdaling van de bouwkost jammer genoeg onmogelijk is.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook