Bouwmaterieel: huren zonder kuren of toch kopen?
De voor- en nadelen én strikte regels van het huren van bouwmaterieel
Het huren van bouwmaterieel biedt heel wat voordelen. Zo kan een aannemer flexibeler, efficiënter en voordeliger te werk gaan. Het kopen van eigen machines is daarentegen duur. Bovendien kan een reeds aangeschafte machine ongeschikt blijken voor bepaalde werkzaamheden, of kan een ander toestel een efficiëntere keuze zijn. Hoewel huren dus diverse voordelen met zich meebrengt, is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de strikte regels om problemen te voorkomen.
Alleen maar voordelen
Het huren van bouwmaterieel is een welkome oplossing. Zo hoef je geen grote investeringen te doen in de aankoop van machines - ideaal voor een starter. Een opslagplaats is niet nodig en transportmiddelen om de goederen ter plaatse te brengen zijn overbodig. Ook keuringen, onderhoud en herstellingen worden door het verhuurbedrijf geregeld.
Bovendien is efficiëntie een groot voordeel. Door te huren gebruikt de aannemer de meest geschikte machine voor die specifieke klus enkel op het moment dat hij het toestel nodig heeft. Als een aannemer daarentegen een machine aankoopt, zet hij die mogelijk ook in bij kleinere, minder zware werkzaamheden waar het toestel niet helemaal voor bedoeld is. Dat uit zich uit in hogere kosten op het vlak van brandstof, onderhoud en afschrijving. Een andere mogelijkheid is dat de aangekochte machine een groot deel van het jaar in de loods staat te verstoffen.
Steeds duurzamer en veiliger
Doordat gehuurd materieel dus vaker én efficiënter wordt gebruikt, is de huur van toestellen een duurzamere keuze dan permanent machinebezit. Dat betekent niet dat verhuurbedrijven nu op hun lauweren rusten. Integendeel, de meeste bedrijven proberen duurzaamheid al geruime tijd te integreren in hun werkwijze. Die groene ambitie strookt met de doelstelling van de European Rental Association om de emissie door de sector in Europa in 2030 met 30 procent gereduceerd te hebben.
Efficiënt gebruik
De sector heeft al grote stappen gezet. Bedrijven vervangen hun machines niet alleen door meer ecologische varianten, zoals hybride-, accu- en stage-V-machines, maar realiseren ook een hogere bezettingsgraad door gedeeld gebruik door huurders te stimuleren. Als een bepaald toestel binnen een verhuurtermijn vaker wordt gebruikt, zijn er minder van nodig. En minder machines betekent minder afval.
Daarnaast richten verhuurbedrijven zich op specialistisch onderhoud, waardoor hun toestellen een langere levensduur hebben. De specialisten volgen daarbij de wettelijke reglementering volledig. De sector is bovendien in staat om nieuwe technologieën snel te introduceren aan een ruim publiek. Huurders kunnen er dan ook op rekenen dat de modernste technieken verwerkt zijn in de gehuurde machines. Ook is transport een belangrijke pijler in de duurzaamheidsstrategie van bedrijven. De sector tracht steeds zuinigere vervoersmiddelen te gebruiken en slaagt erin de afstanden tussen verhuurders en sites te verkorten.
Bedrijven realiseren een nog hogere bezettingsgraad door gedeeld gebruik door huurders te stimuleren
Veiligheid
Naast duurzaamheid staat veiligheid hoog op de agenda. Om te beginnen draagt de basisregel 'het juiste toestel voor de juiste opdracht' al bij aan een veilig machinegebruik. Bedrijven controleren hun toestellen bovendien voor ieder verhuur, dus bovenop de wettelijke periodieke machinecontroles. Verder lichten bedrijven het gebruik uitgebreid toe aan huurders en geldt: hoe nieuwer het toestel, hoe meer veiligheidsvoorzieningen het bevat.
Verzekering
Zo'n 35% van de gebruikte bouwmachines in België wordt gehuurd. De meeste bedrijven die voor huur kiezen, sluiten een verzekering af. Die zorgt gedurende de huurperiode voor schadedekking bij machinebreuk of bij beschadiging van het materieel tijdens het laden en lossen. Bij diefstal of opzettelijk aangerichte schade dekt de verzekering niet. Diefstal wordt bijna nooit opgenomen in een verzekering, omdat verzekeringsmaatschappijen diefstal op geen enkele manier kunnen controleren. Zo moet men kunnen aantonen dat het toestel achter slot en grendel stond, en dan nog is kostendekking onzeker. Ook schade die voortvloeit uit het niet naleven van wettelijke verplichtingen en richtlijnen wordt niet gedekt.
Verhuurbedrijven hanteren bij de schadeverzekering overigens verschillende formules, dus is het raadzaam om de hoogte van de franchise te bekijken. Goedkopere formules dekken logischerwijs minder schade.
Dekking tegen schade
Er kan schade ontstaan buiten uw schuld om. Bij een aantal verhuurbedrijven is het mogelijk om u daartegen in te dekken. De dekking betreft materiële schade aan gehuurde objecten, veroorzaakt door overmacht. Denk maar aan brand, diefstal, blikseminslag, vandalisme en nog veel meer. De huurder blijft aansprakelijk voor schade die ontstaan is door ondeskundig gebruik. Bovendien zijn de kosten voor een onterechte storingsmelding ook niet gedekt.
Huren of kopen?
De keuze tussen huren of kopen hangt af van een aantal aspecten. Zo is het goedkoper om een product te huren bij incidenteel gebruik. Als een product dagelijks nodig is, is het indien mogelijk uiteraard aangewezen om het aan te kopen. Wanneer een organisatie daar niet de middelen voor heeft, kan de aannemer mogelijk zijn kredietlijnen inschakelen ter ondersteuning van de financiering.
Ook de bedrijfsorganisatie is een belangrijke factor. Zo kan bijvoorbeeld extra personeel vereist zijn om de machines te beheren. Het businessprofiel van de onderneming bepaalt voor een stuk de meest interessante optie. Daar komt het verschil tussen regionale of nationale werking nog bij. Het landelijk meeslepen van machines kan kostbaarder zijn dan regionaal gehuurd materieelgebruik.
Huren op lange termijn
Huren op langere termijn kan extra interessant zijn. Hoe langer de huur, hoe voordeliger de prijs. Doorgaans spreekt men vanaf een jaar huren over lange termijn. Een huurperiode van maximaal drie maanden staat te boek als kortlopend. Daar tussenin bestempelt men meestal als middellange huur.
Huren op langere termijn kan extra interessant zijn.
Hoe langer de huur, hoe voordeliger de prijs
Leasing of renting?
Er bestaan twee soorten leasing: financiële en operationele leasing. Bij financiële leasing wordt voor een bepaalde periode een bedrag afbetaald, waarbij de huurder er op het einde voor kan kiezen om de restwaarde af te kopen. Anders blijft het product in het bezit van de leasingmaatschappij. Bij operationele leasing krijg je ook de kans om het product op het einde van de rit te kopen, maar kan dat pas na een afgesproken termijn. Het onderhoud en de service is tijdens de duur van het contract inbegrepen. Wanneer men kiest voor gewone huur is dat zonder de bedoeling om eigenaar te worden. Na de huurperiode gaat de machine terug naar het verhuurbedrijf.
Outsourcing
Het is geen geheim dat aannemers graag een gevoel van bezit hebben en hun toestellen in hun eigen opslagplaatsen willen zien staan. Ze zweren bij eigen materieel. Het tegenovergestelde gebeurt in Engeland, waar maar liefst 80% van al het materieel gehuurd wordt. Toch neemt het aantal aannemers dat outsourcet hier in België gestaag toe. Hierbij worden alle verantwoordelijkheden van elke machine waar de aannemer over beschikt, overgelaten aan verhuurbedrijven. Zo besparen aannemers op de hele kostenstructuur die de aankoop van een machine met zich meebrengt. Het hangt af van de omstandigheden en strategie van de huurder of deze methode gewenst is.
Nadelen wegen niet op
Hoewel de nadelen van machinehuur niet opwegen tegen de voordelen, is het goed om er even bij stil te staan. Bij iedere huur moeten verzekeringen zelf geregeld worden, of moet er een aanvullend contract worden afgesloten bij de verhuurder. Achteraf zijn de schoonmaak- en reparatiekosten voor eigen rekening. Indien hier niet aan voldaan wordt, kan de verhuurder de apparatuur laten schoonmaken op kosten van de aannemer. Dat zijn kosten die snel kunnen oplopen, bijvoorbeeld als er sprake is van verf- of mortelresten. Diefstal wordt niet gedekt, al kan dat wel worden afgekocht bij de verhuurder. Daarvoor bestaat een aansprakelijkheidsverzekering.
Niet zomaar verhuren
Een wetgevend kader dat strikte bepalingen oplegt voor verhuurbedrijven is er niet. Toch legt elk verhuurbedrijf algemene voorwaarden op, zodat er op het einde van een huurovereenkomst duidelijkheid is over de rechten en plichten van zowel huurder als verhuurder.
Waar het fout kan lopen en hoe kunnen de regels helpen om dit te vermijden?
Nu duidelijk is welke voor- en nadelen huren met zich meebrengt, zijn we toe aan de strikte regels rond het huren van bouwmaterieel. Huren is eigenlijk heel simpel, maar kan toch voor problemen zorgen voor zowel huurder als verhuurder. Het kan soms onduidelijk zijn wat er van u als huurder wordt verwacht. Gelukkig heeft elk verhuurbedrijf algemene richtlijnen rond het verhuren van zijn materieel.
Algemene verhuurvoorwaarden
Een contract wordt bij aanvang van een huurovereenkomst afgesloten. Het doel is om het verhuurverhaal te definiëren, zowel voor de huurder als de verhuurder. Beide partijen hebben rechten en plichten die duidelijk omschreven moeten zijn. Men maakt afspraken over de huurprijs, de huurtijd en de opzegmogelijkheden. Vanaf het moment dat er een schriftelijke, mondelinge, telefonische of elektronische overeenkomst bereikt wordt, gaan de Algemene Verhuurvoorwaarden in. Wanneer er problemen zijn met de interpretatie van de contractuele voorwaarden, gelden de Algemene Voorwaarden als superieur. Meestal zijn het algemene bepalingen die worden toegepast op de verhuursector. Er bestaat geen uitgebreide wetgeving voor de verhuur van bouwmaterieel zoals die er bijvoorbeeld is bij woningverhuur.
Schade
Het meest voorkomende probleem is dat de huurder het toestel beschadigd terugbrengt. Lag de oorzaak bij het verkeerd gebruik van de machine, of bij slijtage? De klant heeft in de huurovereenkomst bevestigd dat hij de machine in goede staat ontvangen heeft. Uiteraard is het niet uitgesloten dat er toch problemen op de werf kunnen voorvallen, omdat het toestel op voorhand niet tot het uiterste kan worden getest. De schade wordt onderzocht door technici van het verhuurbedrijf. Daarbij wordt nog geen verantwoordelijkheid bepaald.
Als er pas enkele dagen, weken of maanden later wordt vastgesteld dat er schade is, kan niet meer bewezen worden dat het de schuld van de huurder was. De huurder moet niet opdraaien voor schade die ontstaan is nadat de huurovereenkomst beëindigd werd. Indien zou blijken dat de huur op het moment van het afhalen van het materiaal nog niet is afgelopen, dan kan de huurder wel nog aansprakelijk worden gesteld voor de aangerichte schade. Indien de huurder verantwoordelijk blijkt, kan de niet-verplichte machinebreukverzekering mogelijk goed van pas komen.
De huurder moet niet opdraaien voor schade die ontstaan is nadat de huurovereenkomst beëindigd werd
Huurtijd
In een huurcontract staat duidelijk vermeld wanneer de huurtermijn begint en eindigt en of hiervan kan worden afgeweken. Een schriftelijke huurovereenkomst voor een bepaalde duur kan in principe niet opgezegd worden. Een contract van onbepaalde duur is ook mogelijk. Dan wordt er gewerkt met een opzegging. Als het toestel minder lang nodig is dan verwacht, kan de huurperiode in overleg worden ingekort. Sommige bedrijven hanteren het principe dat de huurperiode pas begint als de machine op de werf is en pas eindigt als deze terug is bij de verhuurder. In dat geval spreken we niet van draaiuren. Wanneer de klant een machine een week in zijn bezit heeft en slechts twee dagen ermee werkt, kan hij niet beweren dat hij alleen voor de gewerkte uren moet betalen.
Clausules
Neem zoveel mogelijk clausules op in de overeenkomst en dek je in tegen een zo groot mogelijk aantal gebeurtenissen. Leg ook de huurprijs zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk vast in het contract en vermeld bijvoorbeeld welke kosten er al dan niet inbegrepen zijn. Op die manier kunnen heel wat problemen en discussies worden vermeden.
Met medewerking van Huurland, JCB en Loxam