"Evenwicht tussen regelgeving en innovatie"

Prof. dr. ir. John van der Schaaf is full prof. TU/e - leerstoel Intensified Chemical Reactors (foto: Vincent van den Hoogen)
Ik hoor regelmatig een oproep tot minder wet- en regelgeving, vooral van ondernemers. Dat is begrijpelijk: te veel regels en bureaucratie leiden tot vertragingen en hogere kosten, wat de concurrentiekracht van Europa vermindert. Zeker wanneer in andere delen van de wereld minder regelgeving geldt, of wanneer dit – zoals in de VS – lijkt te gebeuren door de forse reductie van de rol van de Environmental Protection Agency.
Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling. Minder regels, zonder voldoende waarborgen, kan immers ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid, het milieu en uiteindelijk de duurzame groei van de sector.
"Innovatie vraagt om regels die beschermen én ruimte geven aan duurzame groei in de chemische sector"
Regels vereenvoudigen
Het is daarom essentieel om een balans te vinden tussen het verlichten van administratieve lasten en het handhaven van noodzakelijke veiligheids- en milieustandaarden. Innovatie en technische vooruitgang komen pas echt tot hun recht als er een solide wettelijk kader is. Dat moet niet alleen bescherming bieden aan mens en milieu, maar ook ruimte geven voor duurzame groei en innovatie in de chemische procestechnologie.
In plaats van louter te focussen op reductie, zou de aandacht moeten liggen op het vereenvoudigen en verduidelijken van bestaande regels. Zo kunnen bedrijven flexibel opereren binnen een veilige en verantwoorde omgeving. Overheden moeten die verduidelijking en implementatie actief ondersteunen. Ondernemers en overheid hebben immers een gezamenlijk belang. Ambtenaren kunnen bovendien inzicht geven in subsidieregelingen die bedrijven helpen bij het naleven van bestaande en nieuwe regels.
Internationale standaarden
Daarnaast is het van groot belang om Europese standaarden voor chemische productie te eisen bij geïmporteerde producten. Zo blijft wereldwijd de veiligheid en duurzaamheid van chemische processen gewaarborgd. Een mogelijke manier om dit af te dwingen is de invoering van een internationaal certificaat voor kwaliteit en veiligheid, specifiek voor de chemische procestechnologie.
Zo’n certificaat zou bedrijven in staat stellen wereldwijd aan te tonen dat zij voldoen aan de hoogste standaarden voor veiligheid, milieu en productkwaliteit. Het zou een flexibele en uniforme benadering bieden, waardoor bedrijven kunnen opereren binnen een breed geaccepteerd kader. Aanpassingen per land of regio zijn dan minder vaak nodig. Dat verlicht niet alleen administratieve lasten, maar zorgt ook voor een consistent niveau van vertrouwen en veiligheid bij zowel consumenten als andere bedrijven.
Investeren in opleiding en certificering
Tot slot is het van groot belang dat de chemische procestechnologie wordt ondersteund door goed opgeleide en gecertificeerde chemisch ingenieurs. Zij vormen de schakel tussen technische innovatie en de naleving van veiligheids- en milieustandaarden. Opleidingen die zich richten op zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden zijn essentieel om de kwaliteit en veiligheid van chemische processen te waarborgen.
Daarnaast is certificering, zoals door de Institution of Chemical Engineers, een belangrijke waarborg voor de kwaliteit van het werk. Het onderstreept de verantwoordelijkheid die een chemisch ingenieur draagt bij het beschermen van mens, milieu en maatschappij. Investeren in hoogwaardige opleidingen en certificering is cruciaal om de chemische industrie toekomstbestendig te maken. Dit versterkt niet alleen de technische expertise, maar ook het vertrouwen van consumenten, bedrijven en toezichthouders in de sector.