Circulaire economie

Messer Belgium dient vernieuwde aanvraag tot omgevingsvergunning in voor luchtsplitser in North Sea Port Flanders

Simulatiebeeld_Messer_Evergem
Simulatiebeeld Messer Evergem

Messer Belgium, toonaangevend producent van industriële en medische gassen, heeft bij de provincie Oost-Vlaanderen een vernieuwde aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van een luchtsplitser in de Gentse haven in Evergem. De investering in de luchtsplitsinstallatie bedraagt 60 miljoen euro. 'Deze nieuwe site vormt een belangrijke stap in ons breder ambitieus groeiplan in België', stelt managing director Annett Beier.

Luchtsplitser in Gentse haven

​Ann Wurman, directeur van sectorfederatie essenscia Vlaanderen omarmt de investeringen: ‘De industrie in Vlaanderen staat onder druk. Dit investeringsproject tilt de Gentse haven naar een hoger niveau, en is goed nieuws voor de hele Vlaamse industrie.’

In juli 2024 raakte al bekend dat Messer Belgium samen met Virya pioniert in groene waterstofproductie in Zeebrugge. Messer draagt bij aan het Hyoffwind-project, de bouw van de eerste hernieuwbare waterstoffabriek van 25 MW in Zeebrugge, met een investering van 40 miljoen euro.

Duurzame productie van luchtgassen

Messer transformeert de site van de voormalige Langerbrugge-elektriciteitscentrale in Evergem, gelegen in de North Sea Port, tot een ultramoderne, duurzame site voor de productie van luchtgassen zoals zuurstof, stikstof en argon. Dit project toont hoe Messer inzet op innovatie en duurzaamheid door gebruik te maken van baanbrekende processen en technologieën.

Na de consultatie van de adviesorganen en lokale besturen begin 2024 paste Messer zijn vergunningsaanvraag aan. De oorspronkelijke plannen voor het gebruik van het kanaalwater voldeden niet voor Messer.

Daarom werd het koelsysteem gewijzigd naar een gesloten systeem, waardoor er geen kanaalwater wordt gebruikt of geloosd. Met deze geavanceerde en milieuvriendelijke technologie blijft het kanaalwater gespaard.

Deze oplossing op maat onderstreept het engagement van Messer om duurzaam met hulpbronnen om te gaan.

Verder zal de luchtsplitser gebruik maken van de nieuwste, technologische verbeteringen. Messer doet proactief een beroep op ultramoderne technieken in zijn processen, uitrusting en activiteiten om de milieu-, gezondheids- en veiligheidsrisico's te minimaliseren.

'Geen impact op omliggende omgeving en milieu'

Uitvoerige studies door erkende deskundigen – o.a. ​ deskundigen van Sweco, geluidsexperts van De Fonseca en veiligheidsdeskundige van CPSAI – bevestigen dat de maatregelen van Messer voldoen aan alle risicocriteria op het vlak van o.a. bodem, water, onroerend erfgoed, mobiliteit en lucht. Ze geven aan dat de luchtsplitsinstallatie geen impact zal hebben op de omliggende omgeving en het milieu.

Sterker nog, de installatie zal geen CO₂ uitstoten omdat er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. Het is de ambitie van Messer om maximaal gebruik te maken van groene stroom op de site. Dat staat ook duidelijk aangegeven in Messer’s duurzaamheidsdoelstellingen.

Door innovatieve technologie, milieuzorg en de strengste veiligheidsstandaarden te combineren, profileert de nieuwe installatie van Messer zich als referentie voor duurzame, industriële ontwikkeling.

Functie en werking luchtsplitser

​Een luchtsplitser is een installatie die de buitenlucht in verschillende gassen splitst. De buitenlucht bestaat voornamelijk uit stikstof (78 %), zuurstof (21 %) en argon (0,9%). De overige 0,1 % omvat vooral edelgassen. Door middel van cryogene destillatie wordt de lucht eerst gezuiverd en daarna gekoeld tot de gassen vloeibaar worden. De vloeibare zuurstof, stikstof en argon worden in tanks opgeslagen en via tankwagens naar de klanten vervoerd.

De gassen kunnen dienen in verschillende sectoren: voedselverwerking, waterzuivering, fabricage e.a. In de gezondheidszorg speelt Messer een cruciale rol door levensreddende, medische zuurstof aan patiënten aan te bieden voor beademing en zuurstoftherapie.

Daarnaast hebben de gassen van Messer een onmisbare rol in alledaagse producten en diensten. Stikstof zorgt bijvoorbeeld voor het veilig invriezen van voedsel en verbetert de voedselbewaring door verpakking onder atmosferische druk.

Groeiplan in België

​Dit project vormt een cruciale stap in de strategie van Messer om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige gassen in België en omliggende landen. Messer Belgium heeft een sterk investeringsprogramma dat zal bijdragen om hun groeiambities in België te realiseren. Daarvoor zullen ook een groot aantal nieuwe jobs in België worden gecreëerd.

"Met deze investering versterkt Messer zijn langetermijnengagement in België en zijn samenwerking met de Gentse haven", stelt Annett Beier, managing director van Messer Benelux." De Gentse haven vormt een strategische locatie voor ons. Er is een sterk industrieel ecosysteem en daar willen wij ons in verankeren. Voor Messer is deze investering een belangrijke stap in een breder ambitieus groeiplan in België. Onze focus ligt daarbij op de ontwikkeling van duurzame oplossingen die energie-efficiëntie verhogen en de ecologische voetafdruk van onze klanten verkleinen."

In juli 2024 nam Messer samen met Virya Energy en Hyoffgreen de definitieve investeringsbeslissing voor het Hyoffwind-project in Zeebrugge. Dat was de laatste stap in de validatieprocedure voor de start van de bouw van de eerste Belgische, hernieuwbare en groene waterstofcentrale van 25 MW. De grootschalige, commerciële productie van de eerste, groene waterstofmolecules staat gepland voor 2026.

Messer en Virya zijn daarmee pionier in Europa in het produceren van groene waterstof en dragen bij aan de Europese Green Deal die als doel heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De investering in Hyoffwind zal jaarlijks bijdragen aan een CO₂-reductie van 25.000 ton in de mobiliteits- en industriesectoren. Het project sluit aan bij de Europese doelstelling om duurzaamheid en schonere energie te bevorderen en tegelijkertijd natuurlijke habitats te beschermen.

Grote investering in Gentse haven

De investering van Messer in de twee projecten in België, de luchtsplitser in de Gentse haven en de waterstoffabriek in Zeebrugge, bedraagt maar liefst 100 miljoen euro en wordt omarmd door de sectorfederatie van de chemie-industrie en life sciences. Ann Wurman, directeur essenscia Vlaanderen:

"De concurrentiepositie van de industrie in Vlaanderen staat al geruime tijd onder druk. We moeten investeringsprojecten als die van Messer dan ook met open armen verwelkomen. De luchtsplitsinstallatie is een van de grotere investeringen in de Gentse haven van de voorbije jaren. We rekenen op een geïntegreerd Vlaams industrie- en vergunningenbeleid dat helpt om het project ook effectief te kunnen realiseren. Het tilt de Gentse haven en bij uitbreiding de hele Vlaamse industrie naar een hoger niveau."

Infobijeenkomst

​Messer Belgium diende de vernieuwde vergunningsaanvraag voor de luchtsplitsinstallatie in de Gentse haven in op 11 maart 2025 en wacht nu de volledigheidsverklaring af door de administratie van de provincie Oost-Vlaanderen. Hiervoor zijn dertig kalenderdagen voorzien. Eens het dossier volledig wordt verklaard, zal Messer een tweede infobijeenkomst organiseren voor de bewoners van de verderop gelegen Evergemse wijk Kerkbrugge-Langerbrugge.

Bron: Wavemakers

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook