Procesinnovatie

Innovatieve ammoniakproductie

Stanford University ontwikkelt alternatief voor energie-intensieve Haber-Boschmethode

Mobiele ammoniakproductie
Foto van het toestel in werking op de campus van Stanford (Foto: science.org)

Stanford University ontwikkelde een innovatieve methode voor ammoniakproductie. Waterdamp en stikstof worden hierbij op locatie door middel van een katalysator omgezet in ammoniak. De methode is milieuvriendelijker dan de energie-intensieve Haber-Boschmethode.

Werkingsprincipe

Het onderzoekersteam ontwikkelde een katalysator met magnetiet (Fe3O4) en Nafion-polymeer. In de tests wordt lucht door een katalysatornetwerk geleid, zodat atmosferische stikstof er met microscropische waterdampdruppels reageert tot ammoniak. In labotests varieerden de ammoniakconcentraties van 25 tot 120 μmol/l per uur, afhankelijk van de luchtvochtigheid. De methode werkt bij kamertemperatuur en atmosferische luchtdruk.

Schema mobiel apparaat ammoniakproductie
Schema van het apparaat voor de productie van ammoniak op locatie, bestaande uit een katalysatorgaas, een koelcondensorplaat voor het opvangen van het geoogste watermonster en een collector. Natuurlijke wind en een ventilator in het apparaat kunnen respectievelijk passieve en actieve drijvende krachten leveren om waterdamp en stikstof in de lucht door het katalysatorgaas te laten stromen (Foto: science.org)

Energieverbruik en uitstoot lager

De huidige industriële standaard, de Haber-Bosch-methode vereist extreem hoge temperaturen en drukken, en gebruikt methaan als waterstofbron. Niet alleen vereist de methode veel energie, het produceert ook een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen. Voor de nieuwe methode hoeven geen fossiele brandstoffen te worden ingezet.

Ammoniakproductie in afgelegen gebieden

De onderzoekers ontwikkelden eveneens een mobiel apparaat om ammoniak op locatie te kunnen produceren. Dit trekt lucht aan, condenseert waterdamp tot microdruppels en leidt deze doorheen de katalysator. Het resulterende ammoniak kan rechtstreeks dienen in irrigatiesystemen in de landbouw, wat met name nuttig kan zijn in afgelegen gebieden waar toegang tot commerciële kunstmest beperkt is.

Voldoende voor hydrocultuur en aquaponics

Na een procesoptimalisatie zagen de onderzoekers de ammoniakconcentratie toenemen tot 270,2 micromol na twee uur continu gebruik. Hoewel deze concentraties relatief laag zijn, is het voldoende voor specifieke landbouwtoepassingen zoals hydrocultuur en aquaponics, waar een constante aanvoer van ammoniakrijk water gewenst is.

Schaalbaar

De methode is schaalbaar en kan bijdragen tot een duurzamere landbouwsector. Wel zijn er verbeteringen nodig om het proces commercieel aantrekkelijk te maken. De toepassing van zeolietfilters kan de ammoniakconcentratie verder opdrijven – in dit onderzoek tot 1,4 millimol.

Bron: Science

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook