Waterzuivering

Bouw installatie FOSTER Gent gestart

Paul De Bruycker (Indaver), Glenn Van Olmen (Aquafin), Tom Neyrinck (BESIX)
Van links naar rechts: Paul De Bruycker (Indaver), Glenn Van Olmen (Aquafin) en Tom Neyrinck (BESIX)

Vanaf 2027 zal een nieuwe, ultramoderne installatie van waterzuiveringsbedrijf Aquafin op de site van ArcelorMittal Belgium in de haven van Gent energie recupereren uit het afvalwater van 4 miljoen inwoners om opnieuw ter plaatse te gebruiken. Aquafin vertrouwde het ontwerp, de bouw, de financiering, de exploitatie en het onderhoud van de installatie toe aan het consortium BESIX-Indaver. FOSTER, het ‘Special Purpose Vehicle’ (SPV) dat Indaver en BESIX hiervoor oprichtten, heeft de financiering nu volledig afgerond en is inmiddels gestart met de bouw, die iets meer dan twee jaar in beslag zal nemen.

Potentieel van biomassa

Aquafin zuivert het huishoudelijke afvalwater van 86% van de inwoners in Vlaanderen in 328 rioolwaterzuiveringsinstallaties. In het biologische zuiveringsproces doen micro-organismen het zuiveringswerk, waardoor ze continu aangroeien. De biomassa die zo ontstaat en moet verwerkt worden, bevat een groot potentieel aan energie en grondstoffen.

Road to zero carbon

Uit het biogas afkomstig van de vergisting van biomassa, produceert Aquafin al geruime tijd groene energie en biomethaan. Met zijn ‘road to zero carbon’-plan wil het bedrijf verder evolueren naar klimaatneutraliteit voor zijn eigen bedrijfsprocessen. De slibmonoverwerker zal met een negatieve global warming impact van 28.000 ton CO2-eq een belangrijke bijdrage leveren aan die doelstelling. Bovendien wordt het slib in een monoverwerker niet samen met andere stoffen verwerkt, wat een maximale recuperatie van energie en grondstoffen mogelijk maakt.

Van ontwerp tot en met exploitatie

Deze DBFMO-opdracht (design-build-finance-maintenance-operation) werd gegund aan FOSTER, dat instaat voor de exploitatie tot 2046. Nu de omgevingsvergunning is afgeleverd en de financiering van dit project met een investeringskost van ongeveer 200 miljoen euro rond is, kon de bouw worden aangevat.

Paul De Bruycker, CEO van Indaver: "We hebben intussen een ruime ervaring in het bouwen en exploiteren van thermische verwerkingsinstallaties en het opzetten van stoom- en warmtenetwerken. Deze expertise zullen we inzetten voor de FOSTER-installatie in Gent."

"Door samen met onze partners Aquafin en BESIX het slib van 4 miljoen inwoners te verwerken, kunnen we niet alleen energie terugwinnen, maar wordt op termijn ook de recuperatie van waardevolle grondstoffen zoals fosfor mogelijk gemaakt. Dit sluit perfect aan bij onze missie om maximale waarde te creëren voor afval en kringlopen hoogwaardig te sluiten."

Locatiekeuze in functie van CO2-impact

Voor de locatie van de nieuwe slibmonoverwerker koos Aquafin de site van staalproducent ArcelorMittal Belgium in de Gentse haven. “We baseerden ons hiervoor op een model waarin we per mogelijke locatie konden zien wat de CO2-impact van alle slibtransporten in Vlaanderen zou zijn. We willen natuurlijk dat er zo weinig mogelijk kilometers met ons slib moeten gereden worden tot de eindbestemming,” duidt Jan Goossens, CEO van Aquafin, deze keuze.

“Daarnaast waren ook de valorisatiemogelijkheden van de geproduceerde energie van belang, met het oog op een optimalisatie voor Vlaanderen. De ambitie van de Gentse haven om tegen 2050 CO2-neutraal te worden, was een bijkomende overtuigende factor.”

ArcelorMittal Belgium geeft Aquafin een recht van opstal op de site en neemt de volledige stoomproductie van de slibverwerking af als bijkomende voeding voor het interne stoomnetwerk. Op die manier draagt de installatie ook bij aan de duurzaamheidsstrategie van de staalproducent. 

Ook fosforrecuperatie op de planning

Vanaf 2027 staat de slibmonoverwerker in voor de eindbehandeling van twee derde van het slib afkomstig uit de zuivering van het huishoudelijke afvalwater in Vlaanderen.

In een vervolgtraject plant Aquafin met deze installatie ook de opstart van fosforrecuperatie op volle schaal uit de vliegassen van de slibverwerking. Fosfor is een essentiële bouwsteen voor alle leven. Het wordt in de moderne landbouw gebruikt in de vorm van fosfaat in kunstmeststof. Via menselijke urine komt het in het afvalwater terecht en van daaruit in het zuiveringsslib. Door te kiezen voor monoverwerking van het slib, kan fosfor beter teruggewonnen worden. Daardoor wordt Vlaanderen minder afhankelijk van ontginning in buitenlandse mijnen.

Bron: Belgashare

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook