Procesinnovatie

Nieuwe katalytische routes voor aminen uit lignine

Lignine, grootste bron van hernieuwbare aromaten
Lignine, de grootste bron van hernieuwbare aromaten ter wereld, heeft een enorm potentieel voor de productie van aromatische aminederivaten

De combinatie van innovatieve ligninegebaseerde deconstructietechnologieën met efficiënte katalytische amineringstrategieën zou kunnen leiden tot de duurzame productie van van lignineafgeleide N-aromaten, en tot de bouw van chemische stoffen met toegevoegde waarde en potentiële farmaceutische relevantie.

Uitdagingen

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het bewandelen van deze route is de identificatie van geschikte structurele motieven waarop men zich moet richten, terwijl men vertrouwt op platformchemicaliën waarvan de structuur wordt bepaald door de oorspronkelijke structuur van het plantenmateriaal, en vervolgens wordt gewijzigd door de toegepaste depolymerisatiemethoden.

De tweede belangrijke uitdaging is de ontwikkeling van nieuwe katalytische methoden zodra de geschikte doelwitten zijn geïdentificeerd.

Veelzijdige reeks katalytische routes

In zijn proefschrift beschrijft Antonio Castillo-Garcia een veelzijdige reeks katalytische routes naar de efficiënte omzetting van hernieuwbare, van lignine afgeleide aromatische bouwstenen in stikstofhoudende chemicaliën met toegevoegde waarde, waarbij drie fundamentele aspecten worden overwogen:

1) Het gebruik van hernieuwbare aromatische bouwstenen die met hoge selectiviteit kunnen worden verkregen door lignine-eerst benaderingen,

2) Het gebruik van intrinsieke functionaliteiten van deze van lignine afgeleide monomeren die worden omgezet in alifatische en aromatische amines door middel van katalytische amineringstrategieën,

3) Modulaire cyclisatiestrategieën maken de ontdekking mogelijk van N-heterocyclische structuren met potentiële farmaceutische relevantie, waardoor een duurzamere synthese mogelijk wordt van deze prominente bouwstenen, die conventioneel worden verkregen via meerstapsreacties van fossiele aromaten.

Antonio Castillo-Garcia voerde zijn onderzoek uit bij het Stratingh Institute for Chemistry, afdeling Synthetische Organische Chemie, met financiering van het European Research Council. Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc bij de University of Graz, Austria.

Proefschrift

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook