CO2-afvang door middel van zonlicht
Het Nederlandse onderzoeksinstituut DIFFER en Toyota ontwikkelen een unieke reactor om met behulp van zonlicht CO2 uit de lucht op te vangen en efficiënt op te slaan. Een uitvinding die aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van CO2-emissies. Onlangs presenteerde Toyota een prototype van het CO2-afvangapparaat tijdens een evenement in Parijs.
Lees ook het artikel 'Energie opslaan door verbreken van chemische verbindingen
Nieuwe reactor
CO2 uit de lucht opslaan is een energie-intensief proces. De nieuwe reactor, ontwikkeld door DIFFER in samenwerking met Toyota, biedt een innovatieve oplossing door lichtondersteunde processen en membraantechnologie te combineren. Deze combinatie maakt het proces eenvoudiger in één apparaat.
Het concept draait om lichtabsorberende materialen en foto-elektrochemische membraanreactoren. Deze technologie maakt gebruik van zonlicht om CO2 uit de atmosfeer te vangen. Vervolgens wordt de CO2 getransporteerd naar specifieke compartimenten waar het kan worden opgeslagen voor later gebruik. De uitvinding maakt gebruik van overvloedig beschikbare materialen en componenten, wat het potentieel voor grootschalige toepassing vergroot.
Meerdere toepassingen denkbaar
De combinatie van de twee technologieën is nog nooit eerder gedemonstreerd, suggereren de onderzoekers. Toepassingen van de reactor zijn ook denkbaar in de industrie, omdat deze bijdragen aan de doelstelling van negatieve CO2-uitstoot. Een volgende stap zou kunnen zijn dat een deel van de opgeslagen CO2 omgezet wordt in nieuwe brandstoffen of chemicaliën.
Bron: Innovation Origins