Onderwijs & opleiding

Hoogewerff Gouden Medaille 2024 voor prof. dr. ir. Remko Boom

prof. dr. ir. Remko Boom
prof. dr. ir. Remko Boom

Het bestuur van Stichting Hoogewerff-Fonds heeft de Hoogewerff Gouden Medaille 2024 toegekend aan prof. dr. ir. Remko Boom, hoogleraar aan de Wageningen University & Research. Daarmee wil het zijn grote waardering uitspreken voor de excellente bijdrage van Remko Boom aan de ontwikkeling van de levensmiddelenproceskunde.

Over Hoogewerff Gouden Medaille

De Hoogewerff Gouden Medaille wordt iedere drie tot vijf jaar door het bestuur van de Stichting Hoogewerff-Fonds uitgereikt aan een gerenommeerde onderzoeker, die zich op uitzonderlijke wijze heeft onderscheiden op het gebied van de chemische technologie. Deze oeuvreprijs wordt beschouwd als een belangrijke waardering voor het gehele levenswerk van de kandidaat. Dit is de 23ste keer dat de Gouden Medaille zal worden uitgereikt sinds de oprichting van het Hoogewerff-fonds in 1917.

Over prof. dr. ir. Remko Boom

Professor Boom behaalde cum laude zijn doctorsgraad in chemical engineering aan de Universiteit Twente. Daarna werkte hij zes jaar in het Unilever Research Laboratorium in Vlaardingen waarna hij, in 1998, op de leeftijd van 32 jaar, benoemd werd tot professor in Food Process Engineering in Wageningen.

In de afgelopen 25 jaar heeft Remko Boom een indrukwekkende onderzoeksgroep opgebouwd die een grote impact heeft in de academische wereld en de industrie.

Nieuwe processen voor de voedingsmiddelenindustrie 

Zijn onderzoek richt zich met name op het ontwikkelen van nieuwe processen en producten voor de voedingsmiddelenindustrie. Hij is een visionair en herdefinieerde food process engineering in een moderne onderzoekdiscipline waarin nieuwe ontwikkelingen zoals micro- en nanoschaal engineering als ook duurzaamheidsaspecten worden geïntegreerd.

De combinatie van fundamenteel onderzoek met oog voor praktische toepassingen heeft geleid tot nieuwe principes, nieuwe processen en methoden.

Met name zijn werk op het gebied van de scheiding van eiwitten is zeer bekend. Een bekend voorbeeld van een technologie die toegepast wordt, is de Friese Vlag technologie voor het maken van cappuccinoschuim.

Productieve en enthousiasmerende hoogleraar

Remko Boom staat bekend als een uitstekende en enthousiasmerende hoogleraar. Zijn colleges geeft hij gepassioneerd. Hij leidt veel jonge onderzoekers op in zijn groep die vervolgens weer belangrijke posities innemen in het academische en industriële onderzoek. Zijn output in de vorm van publicaties is indrukwekkend (bijna 600 wetenschappelijke artikelen).

Naast zijn wetenschappelijk werk is Remko Boom actief in het nationale procestechnologie ecosysteem.

Internationaal actief en gewaardeerd

Maar ook internationaal wordt zijn excellentie gewaardeerd. Remko Boom is tevens geaffilieerd professor aan de Universiteit van Kopenhagen en geeft ook colleges aan de Nanyang Technical University in Singapore en aan Tsukuba University in Japan.

Naast deze academische posities is hij lid van de Scientific Advisory Board van DSM-Firmenich en voorzitter van de Committee for Plant Science, Agriculture and Food Biotechnology van de Novo Nordisk Foundation, met een budget van 117 miljard USD, het grootste private fonds ter wereld.

De Gouden Medaille van het Hoogewerff Fonds wordt op 9 oktober 2024 tijdens het Netherlands Process Technology Symposium (NPS19) officieel uitgereikt. Het symposium wordt gehouden in het Forum Groningen.

Bron: Stichting Hoogewerff-Fonds

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook