ENGIE gaat tot 3 TWh biomethaan leveren aan BASF
7-jarige Biomethane Purchase Agreement (BPA) ondertekend
ENGIE gaat gedurende zeven jaar 2,7 tot 3,0 terawattuur biomethaan leveren aan BASF. Daartoe tekenden beide partijen een Biomethane Purchase Agreement (BPA).
Gecertificeerd biomethaangas
BASF gebruikt in zijn fabrieken in Ludwigshafen/Duitsland en Antwerpen/België gecertificeerd biomethaan als een duurzaam alternatief voor fossiele grondstoffen in zijn productieproces. Deze aanpak ondersteunt de duurzame transformatie van het bedrijf door de koolstofvoetafdruk te verminderen.
Biomethaan wordt geproduceerd door de fermentatie van organisch afval uit huishoudens, landbouw en industrie. Het gaat gepaard met een heel wat lagere uitstoot van broeikasgassen dan bij fossiele grondstoffen.
De hoeveelheid biomethaan wordt aan het eindproduct toegewezen met behulp van een wereldwijd erkend certificatieschema van derden, bekend als de Biomass Balance-benadering*.
Gestaag groeiend biomethaanportfolio
Met de koopovereenkomst en het gebruik van biomethaan breidt BASF haar productportfolio verder uit door producten met een lagere of geen Product Carbon Footprints (PCF) aan te bieden aan haar klanten in sectoren als de auto-industrie, verpakkingen en wasmiddelen.
"BASF en ENGIE werken al vele jaren samen. We maken steeds meer gebruik van alternatieve grondstoffen zoals biomethaan aan het begin van onze waardeketen, als onderdeel van onze overgang naar een circulaire economie. Deze overeenkomst zorgt voor een langdurige levering van biomethaan tegen concurrerende prijzen", aldus Matthias Dohrn, hoofd Global Procurement bij BASF.
Edouard Neviaski, CEO van ENGIE's Business Entity 'Global Energy Management & Sales' verklaarde: "ENGIE en BASF is een verhaal van groene chemie. Na het afsluiten van de langste Power Purchase Agreement ooit in de Europese chemische industrie in 2021, zetten we nu samen stappen op het gebied van biomethaan."
"Met een biomethaanportfolio dat gestaag groeit, zet deze nieuwe overeenkomst ons op het juiste pad om onze ambitie te bereiken om tegen 2030 30 terawattuur biomethaan per jaar te verkopen. Met een sterk groeipotentieel en de ambitie van Europa om tegen 2030 35 miljard m3 te produceren, geloven we dat BPA's een aanzienlijke groei zullen doormaken."
Bron: BASF