Hernieuwbare energie

Klein waterstofmolecuul brengt uitdagingen mee

Niet bruikbaar in huidige aardgasinfrastructuur

Johannes Miocic en Sebastian Mulder
Johannes Miocic en Sebastian Mulder met een stuk zandsteen, het gesteente waarin de waterstof zal worden opgeslagen

De huidige infrastructuur voor aardgastransport en -opslag is niet zonder meer bruikbaar voor waterstof. Door zijn relatief kleine omvang beweegt het kleine waterstofmolecuul gemakkelijk in en door materialen. Er bestaat dus een aanzienlijk risico op lekkage. Bovendien veroorzaakt waterstof brosheid van het leidingmateriaal.

Ondergrondse opslag van groene energie

Groene waterstof gebruiken voor (variabele) wind- en zonne-energieopslag is pas praktisch als het voldoende lang kan worden opgeslagen. 

In het geval van aardgas worden overschotten in de zomer bewaard voor de winter. In vele gevallen gebeurt dit in aardgasvelden of zoutcavernes onder de grond. ‘Bijvoorbeeld in Zuidwending, Zuid-Oost Groningen,’ vertelt geoloog Johannes Miocic. 

Miocic onderzoekt of iets gelijkaardigs mogelijk is voor waterstof. ‘Alvast niet in de Groningse bodem. Dat ligt politiek te gevoelig, gezien de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning.’

Zandsteen, kleisteen, onderzoek
v.l.n.r.: Zandsteen, waarin waterstof uiteindelijk moet worden opgeslagen | Kleisteenmonster voor onderzoek naar waterstofblootstelling | Kleisteenmonster voor microscopisch onderzoek naar de effecten van waterstofopslag/blootstelling

Onder de zeebodem

Wel levert de Groningse bodem Miocic zijn onderzoeksmaterialen, omdat het hier door de gaswinning nu eenmaal makkelijk toegankelijk is. Onder heel Nederland – ook onder de zee – is de samenstelling van de bodem vergelijkbaar, wat het denkbaar maakt dat waterstof uiteindelijk offshore opgeslagen zou kunnen worden in een leeg gasveld.

Miocic richt zich op twee belangrijke vragen: hoe zullen gesteentes in de bodem zich houden onder verschillende omstandigheden, en hoeveel lekkage er verwacht kan worden.

Daarvoor neemt hij natuurlijke monsters – stukjes Groningse bodem – en onderwerpt ze aan tests in het lab: hij meet de samenstelling en de sterkte van het gesteente en bekijkt hoe dat verandert in de aanwezigheid van waterstof. Door deze informatie in computermodellen in te voeren, kan hij vervolgens voorspellingen doen over eventuele bodemdaling.

Miocic
Miocic doet een kleisteenmonster in 'hoge druk hoge temperatuur cel'. Hiering wordt waterstof gepompd om effecten van waterstofoplag na te bootsen en te testen
Miocic sluit de cel voordat de waterstof erin wordt gepompd voor blootstelling
Miocic sluit de cel voordat de waterstof erin wordt gepompd voor blootstelling
Miocic en Mulder
Miocic and Mulder bespreken microscopische beelden van blootgestelde kleisteenmonsters
3/3

Hoe staal verbrost

De onderzoeksmaterialen van materiaalwetenschappers Bart Kooi en Francesco Maresca komen niet uit de grond, maar worden geleverd door Gasunie. Ze onderzoeken hoe de stalen aardgasleidingen reageren als er waterstof doorheen gaat. Ook hier kunnen er lekkages optreden. Maar het onderzoek richt zich primair op verbrossing, het fenomeen waarbij metaal makkelijker breekt in de aanwezigheid van waterstof.

Bart Kooi
Bart Kooi plaatst een monster in de microscoop
Francesco Maresca
Francesco Maresca vertelt over verschillende eigenschappen van materialen
2/2

Vooral als de waterstof niet altijd met dezelfde druk door de stalen leidingen gaat, belast dit het materiaal. Een klein scheurtje kan dan al funest zijn. Over de oorzaak van waterstofbrosheid bestaan er diverse theorieën. Maresca en Kooi gaan die verschillende theorieën onder de loep nemen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook