Rubber van bio-ethanol

De start-up ETB Catalytic Technologies produceert op duurzame wijze het gas butadieen, een bestandsdeel voor onder meer synthetisch rubber.
Butadieen zit onder meer in onze schoenzolen, autobanden en verschillende plastics die we gebruiken. Het gas ontstaat als een bijproduct tijdens het kraken van nafta, bij de productie van onder meer etheen. Bovendien is het een veelgebruikte bouwsteen voor kunststof. Nafta kraken is geen duurzaam proces. De ovens op zo’n 900 graden krijgen kost veel energie en gaat gepaard met een aanzienlijke uitstoot. Daarom zoeken wetenschappers en start-ups schonere alternatieven om de verschillende bouwstenen voor kunststoffen te maken.
In Geleen op de Brightlands Chemelot Campus werkt het team van het oorspronkelijk Russische ETB Catalytic Technologies aan de vermarkting van een schonere productiemethode van butadieen. CEO Noah Vladimir Hirsch Trembovolsky uit. “We maakten een katalysator die bio-ethanol omzet in butadieen. Dat gebeurt nu nog op semi-industriële schaal, maar we willen dit opschalen. Niet alleen om te laten zien dat het werkt, maar we willen dat mensen zoals jij en ik biobased eindproducten kunnen gebruiken. We willen de waardeketen opnieuw uitvinden.”

Nieuwe manier levert meer butadieen op bij minder energie
Dat lukte in samenwerking met de ‘beste wetenschapper, engineers en chemicussen van de universiteit’. Trembovolsky en zijn team slaagden erin om een verbeterde katalysator te maken. De nieuwe technologie levert volgens de CEO een stuk meer butadieen op, terwijl er een stuk minder energie voor nodig is.
Na succesvolle trials in Moskou volgde een lang marktonderzoek en patenteerde ETB hun technologie in verschillende landen. “We willen dicht bij onze klanten zitten, dus keken we naar verschillende landen waar groen butadieen groot kan worden. Destijds was Trump nog aan de macht en hij ging full fossil. Amerika viel dus snel af. Europa had het al langer over verduurzamen. Ook de Green Deal waar nu aan wordt gewerkt, past bij onze filosofie. Dus besloten we naar Europa te gaan. Op Slush in Finland kwamen we in contact met een scout van Brightlands Chemelot.”
Productie van groen butadieen opschalen
Trembovolsky bekent eerlijk dat hij nog nooit van Geleen had gehoord. Maar na een uitgebreide uitleg was hij enthousiast en besloot met zijn team de stap te wagen. “Het is super interessant om met zoveel verschillende chemische start-ups bij elkaar te zitten, daar leer je van. Ook heb je hier verschillende grote spelers en is het contact met universiteiten erg goed. Het is een goede plek om te starten vanuit Europa.”
Inmiddels is ETB het lab ontgroeid, de Brightlands Chemelot Campus is volgens hem daarom de ideale plek om door te groeien. Het bedrijf zoekt hiervoor constant naar partners om de waardeketen te verduurzamen en de productie van groene butadieen op te schalen. Zo tekende ETB al een overeenkomst met Trinseo, een internationale chemiereus vooral groot is in de productie van synthetisch rubber, voor een pilotfabriek in Europa. De bio-butadieen uit deze fabriek, gebruikt Trinseo om synthetisch rubber van te maken voor de productie van banden. “In deze fabriek gaan we op industriële schaal testen of de bio-butadieen hogerop in de productieketen kan worden gebruikt voor duurzamer rubber en groene banden. Deze samenwerking is de eerste stap naar een schonere en duurzamere waardeketen, butadieen wordt in veel meer producten gebruikt.”
Bron: Innovation Origins