Duurzaamheid van gras tot glas
Jaarlijks hergebruik van 450 000 m³ water
De zuivelonderneming FrieslandCampina communiceerde op Wereldwaterdag - 22 maart - voor het eerst over zijn grote investeringen op vlak van waterhergebruik bij de productieprocessen. Op de dag waarop instanties jaarlijks waterproblematiek aankaarten, legt FrieslandCampina uit hoe ze aan de hand van duurzame processen en technologieën maximaal water kunnen besparen. Zo bespaart het met zijn eigen waterzuiveringsinstallatie jaarlijks 450.000 m³ water voor hergebruik.
Duurzaamheid van gras tot glas
FrieslandCampina zet sterk in op energiezuinigheid en duurzame verpakkingen - denk aan papieren rietjes voor portieverpakkingen, duurzamere biobased kartonverpakkingen en in januari nog de investering in 100% gerecycleerde PET-fles als eerste zuivelspeler in België. In de productielocatie in Aalter investeerde het bedrijf de afgelopen jaren ook fors met het oog op nog zuiniger waterverbruik.
Die technologische processen werden op Wereldwaterdag toegelicht. Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “We leveren al jaren duurzaamheidsinspanningen op vlak van watergebruik, en op een dag waarop de waterproblematiek centraal staat, zetten we de inspanningen van onze productielocaties graag in de kijker. Het is onze ambitie om ons waterverbruik jaarlijks te reduceren. Bovendien onderstrepen we hiermee nogmaals het belang dat we hechten aan duurzaamheid doorheen de hele keten, van gras tot glas.”
Eigen waterzuiveringsinstallatie en hergebruik van intern gezuiverd water
Voor de verwerking van zuivel heb je kwalitatief water nodig. FrieslandCampina houdt steeds rekening met de schaarste aan beschikbare watervoorzieningen en droogteproblematiek. Water dat vroeger enkel werd gebruikt om de verschillende installaties in de fabriek in Aalter te reinigen, wordt nu opgevangen, gefilterd en hergebruikt. In 2013 werd FrieslandCampina de eerste zuivelspeler die interne waterstromen zuivert door middel van een eigen waterzuiveringsinstallatie om ze zo te kunnen hergebruiken.
Inmiddels kwamen er nog bijkomende installaties, waardoor het gezuiverde water aan de hand van bijkomende zuiverings-en behandelingsstappen kan hergebruikt worden op de productielocatie. Dit zuiveringsproces is zo diepgaand dat het gezuiverde water volledig voldoet aan de strengere criteria voor drinkwater. FrieslandCampina heeft zo ongeveer 450 000 m³ water intern kunnen hergebruiken in de productielocatie te Aalter, goed om zo’n 183 olympische zwembaden per jaar te vullen.
Slimme sensoren voor variabele reinigingstijden, energie- en waterreductie
De voortdurende optimalisatie van waterverbruik en energie is work in progress. Om een nog beter inzicht te krijgen in de reinigingsprocessen en zo ook meer water te besparen, bestudeert FrieslandCampina nu het gebruik van slimme sensoren om de hoeveelheid water en energie nodig voor het reinigingsproces te kunnen afstemmen op de specifieke noden zoals concentratie aan reinigingsmiddelen, temperatuur van het water en duur van de reiniging. In plaats van te werken met vaste reinigingstijden, wordt nu dus onderzocht hoe de reiniging kan worden aangepast in functie van de vervuiling. Zo draagt de zuivelproducent opnieuw bij aan zijn jaarlijkse ambitie op het vlak van waterverbruik.