Import van waterstof haalbaar en kostenefficiënt voor België

De import van waterstof is technisch en economisch haalbaar. Dat is de conclusie van een studie van de waterstofimportcoalitie, een samenwerking van DEME, Engie, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en WaterstofNet. De zeven partners willen nu concrete vervolgstappen nemen en gaan specifieke pilootprojecten opzetten. Die zullen gericht zijn op de levering van duurzame energie aan onder meer de Belgische eindgebruiker. Dit door middel van 'groene moleculen' uit landen waar wind en zon in overvloed beschikbaar zijn.
Geen vrije waterstof in natuur
Waterstof oftewel H2 komt niet vrij voor in de natuur, maar komt pas tot stand door splitsing van water in zuurstof en waterstof. Om waterstof te produceren met hernieuwbare energie moet een land beschikken over voldoende wind- of zonne-energie. Dat hebben België en West-Europa niet, waardoor zij voor een deel van de nodige hernieuwbare energie op invoer aangewezen zijn. Die import moet ons land helpen om de klimaatdoelstelling te halen die bepaalt dat de Belgische CO2-uitstoot in 2050 maar liefst 80 procent lager moet liggen dan in 2005.
Noodzakelijk en haalbare oplossing voor toenemend energietekort in West-Europa
“Na een grondige analyse van alle elementen concludeert de studie dat de import van deze vorm van hernieuwbare energie een noodzakelijke en haalbare oplossing is voor het toenemend tekort in West-Europa”, meldt de waterstofimportcoalitie. Verschillende soorten van waterstof afgeleide dragers, afkomstig uit diverse bevoorradingsregio’s, zullen tegen 2030-2035 kostencompetitieve hernieuwbare energie en grondstof kunnen leveren. De meest beloftevolle groene energiedragers zijn ammoniak (NH3), methanol (CH3OH) en synthetisch methaan (CH4). “Die laten zich inzetten via bestaande transportmodi zoals pijpleidingen en vooral maritiem transport, en via groeiende afzetmarkten, wat een snelle start stimuleert”, klinkt het.
Essentieel onderdeel van energievoorziening in België
Volgens de studie zal deze invoer van duurzame energie door middel van groene waterstofdragers een essentieel onderdeel zijn van de energievoorziening in België, als aanvulling op de duurzame transitie op basis van de binnenlands opgewekte energie. België heeft maritieme havens en een uitgebreide pijplijninfrastructuur, is verbonden met de grote industriële clusters en heeft de capaciteit om in de eigen energiebehoefte én die van omliggende landen te voorzien.
Bron: Nieuwsblad