Mierenzuur tegen global warming
Het Eindhovense studententeam RenewCO2 werkt aan een techniek om CO2 in combinatie met water, door middel van elektriciteit om te zetten in mierenzuur, een andere (CO2-neutrale) chemische stof.

conversie van opgevangen CO2 in mierenzuur
De technologie om CO2 uit de lucht te halen ('carbon capture') is nog niet erg ontwikkeld, of gebeurt tegen zo’n hoge prijs dat het onvoldoende rendabel is. Het studententeam RenewCO2 van de TU Eindhoven (TU/e) werkt aan een oplossing om de opgevangen CO2 om te zetten in mierenzuur, waardoor er minder in de atmosfeer terechtkomt.
Oneerlijke strijd
Toby Hilpert, derdejaars student Chemical Engineering: “Deze technologie helpt om een vuist te maken tegen global warming.” Hij ziet echter een oneerlijke strijd. Fossiele brandstoffen zijn een bron van CO2 maar laten zich zonder extra toevoeging gebruiken. Bovendien hoeft deze industrie niet te betalen voor zijn CO2-uitstoot. CO2 converteren naar mierenzuur vereist energie en dat kost wél geld.
Zolang het voordeliger is om CO2 uit te stoten, is het niet lucratief om te investeren in ons proces, stelt Hilpert. Daarom wil het team meer bekendheid geven aan hun project. Zo pitchte Spanjaards vorige maand RenewCO2’s visie tijdens een online bijeenkomst van de PvdA, Future Visions & Bold Decisions.
Energiezuinige en kostenefficiënte reactor
De conversie van CO2 naar mierenzuur vereist een energiezuinige én kostenefficiënte reactor. Tot nu toe werkt een reactor zo’n honderd uur, maar om het betaalbaar te maken heb je minstens negenduizend uur nodig. De vraag is dus hoe je een reactor maakt die mierenzuur creëert en dat kan blijven doen. Hoe ver het team van het antwoord af is, is niet te zeggen. “We komen dichterbij. Maar om echt te weten waar we nu staan, moeten we gaan testen.”
OPONTHOUD
De berekeningen zijn gedaan en de computermodellen zijn in ontwikkeling. Een deel van die modellen is klaar om te verifiëren met experimenten. Professoren en docenten dachten mee en er werd een subsidie aangevraagd.
Corona gooit momenteel echter roet in het eten, maakt het onmogelijk om de eerste computermodellen te testen in het lab. De TU Eindhoven heeft vanwege corona de onderzoeksfaciliteiten beperkt. Het is dus afwachten wanneer ze met het onderzoeksteam van TU/e innovation Space aan de slag kunnen.
Onderzoeksteam geslonken
Het team is dit nieuwe collegejaar bovendien geslonken. Telde het begin januari nog dertien leden, nu zijn het er vijf. De enige van de vijf die vanaf het begin in 2018 betrokken was, is Toby Hilpert, derdejaars student Chemical Engineering. Daan Spanjaards en Luka Stam voegden zich vorig collegejaar bij het team en Eileen Westerga en Cristian Garcia Lopez dit jaar. Het is een mix van studenten Chemical Engineering, Mechanical Engineering en Applied Physics. Alle vijf zien ze de mogelijkheden van mierenzuur en wat het kan betekenen voor de klimaatdoelen. Garcia Lopez: “Ik kan eindelijk een verschil maken.”
Lees hier het originele bericht.