autonome reiniging van tankwanden
Cleaningrobot veiliger en goedkoper alternatief
De procesindustrie is vragende partij voor een robot die autonoom kan bewegen om te reinigen en te inspecteren in besloten ruimtes. Hiertoe werd binnen het Smart Tooling-project een cleaningrobot ontwikkeld.
Als laatste deelproject werd een cleaningrobot ontwikkeld voor de autonome reiniging van tankwanden. Dit opnieuw als veiliger en goedkoper alternatief voor het traditionele gebruik van hogedrukreinigers in besloten ruimtes, doordat de operator de tank dan niet hoeft te betreden. Dit uiteraard zonder in te boeten aan de kwaliteit van de reiniging. "Tegenwoordig kunnen hiervoor gerobotiseerde crawlers worden ingezet die met afstandsbediening bestuurd worden, maar hierbij moet er nog steeds een operator in de besloten ruimte staan. Zo'n robot wilden we dus de nodige intelligentie meegeven, zodat die de tank zelf volgens de specificaties kan reinigen, klaar voor inspectie. Autonome locatiebepaling en navigatie, plus inspectie en rapportage moesten hierbij dus samenkomen", zei Hans Borgt van Dow.

Nobleo Technology, Accerion en Serenity hielden zich bezig met de problematiek van de autonomie, met onder meer het bepalen van de optimale route en het compenseren van de gemeten omwentelingen wanneer de wielen slippen. Het bepalen van het niveau van schoonheid is dan weer de specialisatie van VTEC. Sensoren meten de oppervlakteruwheid en signaleren zo een eventuele verontreiniging. De combinatie van reinigen en inspecteren in één robot bleek evenwel niet mogelijk, doordat de trillingen en de vochtigheid van de hogedrukreiniging afwijkingen gaven op de sensoren voor de schoonheidsmeting. De studenten van Avans Hogeschool ontwikkelden daarom een aparte inspectierobot, die achter de cleaningrobot aan kan rijden en die kan aansturen om terug te keren naar verontreinigde plekken. "Het ontwikkelde prototype werkt: de robot maakt goed schoon via een geplande route en meldt afwijkingen met locatie. Voordat dit een commercieel product kan worden, moet ze wel nog kleiner en robuuster worden gemaakt en ATEX-gecertificeerd zijn", aldus nog Hans Borgt.