Digitaal bouwen aan HIsarna
Een groep studenten van de TU Delft bouwde een digitaal procesmodel voor HIsarna, een zogeheten virtuele HIsarna. De HIsarna-technologie zal de CO2-uitstoot en het energieverbruik van de staalproductie drastisch reduceren. Ook laat ze toe om een complete productiestap over te slaan: kooks-, sinter- en pelletfabrieken zijn niet meer nodig.
Erik Feenstra, Projectmanager Digitalisering: “Ons HIsarna-proces behoort tot het meest moderne in de industrie en dat moet ook gelden voor onze automatisering. Een digitaal procesmodel is daarbij onontbeerlijk. Om nieuwe inzichten te krijgen, hebben we daarom samengewerkt met een team van studenten dat een goede basis wist te leggen. Vanwege de coronamaatregelen gingen de studenten online aan de slag. Iedere week waren er strakke deadlines en vond digitaal overleg plaats.”
Net een recept
Chris Barnes, Proces Technoloog: “Aan de hand van dit digitale model kunnen we berekenen hoe we deze fabriek het beste kunnen bedienen. HIsarna is een nieuwe technologie die we zo efficiënt mogelijk willen inzetten. Met behulp van een procesmodel kunnen we de optimale procesinstellingen bepalen om zoveel mogelijk ijzer duurzaam te produceren. Vergelijk dit met het maken en volgen van een recept. Hoeveel grondstoffen hebben we nodig, hoe moeten we dat inzetten? Hoe hoog is de benodigde druk of de temperatuur om het te laten slagen? We bekijken bijvoorbeeld ook hoe het proces zal verlopen bij veranderende omstandigheden. Of hoe we een bepaald doel kunnen bereiken. Denk daarbij aan het berekenen wat er nodig is om bijvoorbeeld met minder kolen evenveel ijzer per uur te maken.”
Digitale tweeling
Het procesmodel is geprogrammeerd met eenvoudige uitbreidbaarheid in het achterhoofd. Met als streven om in de toekomst van HIsarna een digitale tweeling te ontwikkelen, dit is een computermodel van de fabriek waarmee je kan experimenteren via simulatie. Zo kan veilig worden bekeken welke aanpassingen nog mogelijk zijn voor de echte fabriek om nog beter te werken.