Renasci zet niet-recycleerbaar plasticfolie terug om in aardolie
smart chain processing
Vandaag de dag wordt de wereldwijde productie van huishoudelijk afval geschat op 2 miljard ton per jaar. Daarbovenop komt nog het industrieel afval, dat jaarlijks kan oplopen tot 10 miljard ton. Een aanzienlijke hoeveelheid van dit afval wordt nog steeds gedumpt of verbrand. Het Oostends bedrijf Renasci trekt nu de aandacht van de afvalsector over de hele wereld door niet-recycleerbaar geachte plastic folie toch te recycleren of om te zetten in elektriciteit voor de eigen productie. "Wij zullen de moleculaire ketens van plasticfolie breken, en door een petrochemisch procédé terugbrengen tot het materiaal waaruit het is ontstaan. De diesel, nafta en kerosine die we bekomen, kunnen we als schonere brandstof gebruiken of kan als vertrekpunt dienen om nieuwe kunststof te maken.
Het afval komt toe in de sorteerhal. “Onze leveranciers zijn de bedrijven die afval ophalen en sorteren. Normaal gezien komt dit afval terecht in de verbrandingsoven omdat het nog niet gerecycleerd kon worden. Wij hebben een methode ontwikkeld waardoor deze stoffen bijna 100 procent kunnen verwerken in vijf afdelingen. Smart Chain Processing (SCP). Eerst worden de verschillende fracties gesorteerd in onze volautomatische sorteerlijn. Deze wordt momenteel nog op punt gezet. Alles gebeurt via infrarood en spectrumherkenning. Veel hoogtechnologischer dan dit bestaan afvalsorteermachines nog niet”, licht Bruno Clemens toe.
eerste proof of concept op industrieel niveau
Begin 2019 werd gestart met de bouw van het bedrijf. Nu zijn ze volop aan het testen en tonen ze hoe het proces verloopt. “We kunnen jaarlijks tot 120.000 ton afval verwerken. Dat is in onze sector niet zo heel veel, maar hier bouwen we vooral een proof of concept. De bedoeling is om de unieke technologie hier uit te werken en dan wereldwijd te implementeren. Het is pionierswerk. We zijn de eerste die op industrieel niveau zullen produceren. Er zijn nog bedrijven bezig met deze technologie, maar niemand staat al zo ver als wij”, vertellen bestuurder Luc Desender en plant manager Bruno Clemens.
Bekijk hier een video van het proces.