Behuizingen voor gebruiksvriendelijke hygiënische reiniging en meer efficiëntie

Vleeswaren besmet met salmonella, chips gecontamineerd met reinigingsmiddel, asbest in het brood ... Het gebeurt wel vaker dat voedingswaren uit de rekken moeten worden gehaald. Voedselveiligheid en hygiëne zijn daarom van het allergrootste belang in de voedselverwerkingsindustrie. Als fabrikant van schakel-, netwerk-, en serverbehuizingen voor voedselverwerkingsbedrijven, draagt Rittal deze veiligheid hoog in het vaandel. De exponent hiervan is de Rittal Hygienic Design reeks met een optimaal hygiënisch ontwerp, ontwikkeld voor een gebruiksvriendelijke reiniging en een hogere (kosten)efficiëntie.
EHEDG-richtlijnen

De consument wil eten en drinken zonder risico voor de gezondheid. Voedingsproducenten moeten daarom koste wat kost besmetting of vervuiling van voedingswaren vermijden. Zo niet, dreigen er ernstige gevolgen, zoals schadeclaims en imagoschade.
Het toezien op de veiligheid en hygiëne in de voedselverwerkingsindustrie gebeurt door EHEDG, de European Hygienic Engineering & Design Group, die verschillende richtlijnen opstelt.
“Deze richtlijnen hebben in grote mate betrekking op de hygiënische reiniging van de machines op en langs de productielijnen”, vertelt Mario Van Bever, Business Development Manager bij Rittal Belgium.
“Het hygiënisch ontwerp van installaties is cruciaal om deze tot op microbieel niveau te kunnen reinigen. Daarom zijn er zeer specifieke standaarden, bijvoorbeeld voor het materiaal, de oppervlakteruwheid en de beschermingsgraad van de installaties.”
Steeds het veiligste ontwerp
Met het Hygienic Design-gamma produceert Rittal behuizingen voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Deze zijn vervaardigd uit roestvast staal (AISI 304 met RA< 0,8µm en beschermingsgraad IP 66 volgens de norm IEC 60 529 en IP 69K volgens DIN 40 050-9) en voorzien van een blauwe, vervangbare siliconenafdichting.
De scharnieren zitten aan de binnenkant en alle randen, zoals lasnaden en afdichtingen, lopen naadloos over in het oppervlak van de kast.

Het unieke bovenvlak heeft een hoek van 30°. “In tegenstelling tot andere fabrikanten, kiezen wij bewust voor een grotere hoek. Dit garandeert een betere afloop en dus een optimale reiniging. Zo kan er duurzaam worden bespaard op kostbare productietijd en reinigings- en desinfectiemiddelen. We maken geen compromissen en opteren steeds voor het veiligste ontwerp”, vertelt Van Bever.
Kritische zones
Daarnaast is ook de hygiënische reiniging van de bekabeling en de aansluiting op de behuizing cruciaal. Kabelwartels worden gebruikt voor een veilige kabeldoorvoer en om te voorkomen dat vloeistoffen in de kasten binnendringen.
De Hygienic Design kabelwartels van Rittal zijn vervaardigd uit roestvast staal en voorzien van een blauwe afdichting, zodat deze opvalt mocht er een stukje verloren gaan in de productie. De hoeken zijn afgerond voor een eenvoudige en grondige reiniging. Zo voldoen deze wartels aan dezelfde strenge EHEDG-richtlijnen en dragen ze bij aan de voedselveiligheid; ook in de meest kritische zones in de voedingsmiddelenindustrie.