Industrie als economische hefboom om uit de coronacrisis te geraken
Minder tijdelijke werkloosheid in de chemie-, kunststoffen- en farma
De tijdelijke werkloosheid in de Belgische chemie-, kunststoffen- en farma-industrie ligt met 17,1% een stuk lager dan het industrieel gemiddelde in het land. Bovendien verwachten negen op de tien bedrijven dat het economisch herstel in de sector van de chemie en life sciences zich relatief snel manifesteren. Dat blijkt uit een bevraging van de sectorfederatie essenscia bij meer dan 200 ondernemingen. Volgens 35% van de sectorbedrijven zou dat economisch herstel zich al dit jaar inzetten, 54% ziet dit eerder pas volgend jaar gebeuren. Een kleine minderheid denkt dat de negatieve economische impact voor de chemie en life sciences nog jaren zal aanslepen voordat de sector zich hiervan zal herstellen.
Hoe dan ook pleit het merendeel van de sectorbedrijven voor een economische relance waarbij iedereen zo snel mogelijk op een veilige manier weer aan de slag kan op basis van een weloverwogen exitstrategie.
puntjes op de i's: industrie, internationaal en investeringen
De weg uit de crisis is in belangrijke mate een economische weg en essenscia schuift daarbij drie prioriteiten naar voor om letterlijk de puntjes op de i van de economie te zetten. Het gaat daarbij om de industrie als cruciale hefboom om de economie weer in beweging te krijgen, een internationale aanpak binnen een Europese eengemaakte markt die evenwichtige vrijhandelsakkoorden verkiest boven protectionisme en gerichte economische maatregelen om in een eerste fase faillissementen en structurele werkloosheid te vermijden en daarna verder te investeren in toekomstgerichte infrastructuur op het vlak van mobiliteit, energienetten en digitale technologie.
“Een belangrijke les uit de coronacrisis is dat de industrie z’n waarde bewijst als cruciale pijler van de economie met de productie van essentiële goederen met een hoge toegevoegde en maatschappelijke waarde: van geneesmiddelen, ontsmettingsproducten en medische gassen zoals zuurstof tot kunststofmaterialen voor medische apparatuur, beschermingsmiddelen en voedselverpakkingen. De chemie en life sciences staat aan het begin van talrijke waardeketens. Niet alleen voor de zorg- en voedingssector, maar ook voor elektronica, textiel, bouw, transport, energie- en watervoorziening. Europa heeft een goed uitgebouwde industriële basis nodig voor een duurzame welvaartscreatie. Een sterke en exportgerichte industrie met internationale concurrentiekracht is de beste garantie voor onze sociale zekerheid en gezondheidszorg”, zegt Hans Casier, voorzitter essenscia.
sector chemie en life sciences is steunpilaar voor belgische welvaart
“De sector van de chemie en life sciences toont zich weerbaar in de coronacrisis en is meer dan ooit een steunpilaar voor de Belgische welvaart. Dat bewijst dat we een sterke industrie als locomotief nodig hebben als we onze economie weer op gang willen trekken. We mogen ons niet op onszelf terugplooien, maar we moeten de kaart van Europa en de wereldhandel blijven uitspelen en nog meer internationale investeringen aantrekken. Met de donatie van ruim 200.000 mondmaskers, de bijkomende productie van 1 miljoen liter handgels, het opvoeren van de testcapaciteit voor coronatesten en de zoektocht naar een coronavaccin speelt de sector voluit z’n maatschappelijke rol. Laat ons die samenwerkingen doorheen de industriële waardeketens ook na deze crisis structureel versterken, samen met de overheid en de sociale partners, door verder te investeren in de economie, infrastructuur en innovatie”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia.