Belgische winnaars 'concrete design competition'
De ‘Concrete Design Competition’ is een tweejaarlijkse ideeën- en ontwerpwedstrijd georganiseerd en gefinancierd door een consortium van Europese cement- en/of betonfederaties. FEBELCEM is de organisator voor België. De wedstrijd staat open voor studenten die zijn ingeschreven aan een onderwijsinstelling in een van de deelnemende landen. De eerste editie vond plaats in 2003-2004. De hoofdprijs is deelname aan een ‘all-in’ internationale masterclass onder begeleiding van gerenommeerde betonexperten.
Het thema van de 9e editie (2019-2020) was ‘FORM-WORKS’. De afsluitende masterclass had normaal moeten plaatsvinden in augustus 2020 in de Ierse hoofdstad Dublin, maar de coronacrisis besliste daar anders over. Door de
aanhoudend onzekere situatie werd de deadline met ruim een jaar verlengd tot einde juni 2021.
In België vonden ondanks de moeilijke covid-19 omstandigheden in totaal 25 studenten toch nog tijd en energie om hun kans te wagen. Dit leverde uiteindelijk twaalf inzendingen op, afkomstig uit zes verschillende architectuurscholen. Een onafhankelijke jury onder de leiding van ingenieur-architect Guy Mouton kende drie prijzen en twee eervolle vermeldingen toe. Lees hier het volledige juryverslag
De winnaars van de 9de editie zijn:
- 1ste prijs: ConCurve – Wouter Persyn, Ine Verhaege, Dries Voet (Thomas More, Mechelen)
- 2de prijs: +|- Concrete – Lucile Robert, Joffrey Leseur (ULiège)
- 3de prijs: Basic Geometry – Mirthe Schots (UHasselt)
De twee Eervolle vermeldingen kwamen op naam te staan van Eva Baplu, Manon De Backer, Thomas De Jonckheer van Thomas More, Mechelen met hun project 'discreet' en van Wannes Cools, Leander Decloedt, Nicolas Guilbert van de Universiteit van Gent met hun project Kinky.
De masterclass zal worden georganiseerd in twee luiken. Het eerste deel vindt eind augustus plaats en wordt online georganiseerd, waarbij laureaten uit België, Nederland, Duitsland en Ierland in kleine groepen een project zullen uitwerken. Zij zullen gebruik kunnen maken van verschillende 3D-maakprocessen. De mallen en modellen worden op afstand, in een atelier in Nederland, geproduceerd en vervolgens online beoordeeld. Als klap op de vuurpijl zullen alle deelnemers aan de masterclass eind oktober in Dublin verzamelen om de resultaten in levenden lijve te aanschouwen.
Ondertussen is de 10e editie al in voorbereiding. Die loopt gedurende het academiejaar 2021-2022 en heeft als thema ‘REIMAGINE’. Duitsland is gastland voor de masterclass in augustus 2022.