Partnercontent

Aanwerven in 2020 aan verminderde kostprijs

securex

 

Ondanks de huidige crisis, blijft het voordelig om personeel aan te werven. Als ondernemers hun eerste werknemer aanwerven vóór 31 december 2020, genieten zij een volledige en permanente vrijstelling van de bijbehorende patronale RSZ-bijdragen. Dit houdt in dat de werkgever geen basis patronale bijdrage voor deze werknemer moet betalen, dit tijdens de volledige duur van zijn tewerkstelling. Bovendien genieten de werkgevers, dankzij de taxshift, ook van interessante RSZ-verminderingen voor de aanwerving van de tweede tot de zesde werknemer.

BANNER NU AL VRAGEN

 

Welke besparing?

De kostprijs van een werknemer beperkt zich niet tot het loon dat hem uitbetaald wordt. Bij deze basis komen immers nog de kosten voor verzekeringen, het vakantiegeld, de bedrijfsvoorheffing en uiteraard de 'beruchte' patronale RSZ-bijdragen. Dat geldt alleszins 'in normale tijden'. Want tot 31 december 2020, bestaat er een levenslange vrijstelling van deze RSZ-bijdragen. Elk kwartaal zullen de nieuwe werkgevers ook 36,45 euro ontvangen om de kosten voor aansluiting bij een erkend sociaal secretariaat te dekken.

MEER WETEN OVER RSZ-BIJDRAGEN

Wie kan er precies van genieten?

De maatregel bij ‘eerste aanwerving’ is toegankelijk voor iedere werkgever die zijn eerste werknemer wil aanwerven. De enige voorwaarde is dat hij sinds ten minste één jaar alleen werkt. De sector of de anciënniteit van zijn activiteit zijn niet van belang. Het volstaat dat hij de kwartaalbijdrage bij de RSZ indient.

Ook voor de nieuwe werknemer gelden er zo goed als geen beperkingen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen voorwaarden op vlak van leeftijd, werkloosheid of diploma om recht op deze vrijstelling te openen. Alleen de studenten, de leerlingen en de gelegenheidsmedewerkers zijn uitgesloten.

Kers op de taart: de vrijstelling is niet gekoppeld aan een naam. Verlaat uw eerste werknemer uw schip? Dat verliest de werkgever niets. Het systeem blijft op alle vlakken identiek voor al zijn opvolger(s).

Een aanzienlijke besparing

In België bedragen de patronale bijdragen momenteel 25% van het brutoloon. Dankzij de maatregel voor de 'eerste aanwerving' moet de werkgever enkel bepaalde bijzondere bijdragen betalen, zoals de sectorbijdragen of de werkloosheidsbijdragen, de arbeidsongevallen of nog de vakantie van de arbeiders.

Hier volgen enkele voorbeelden, om u een idee te vormen van de besparingen die gerealiseerd kunnen worden:

tabel 1

ook voordelen voor de volgende vijf aanwervingen

De maatregel geldt ook voor de werkgever die meer dan één persoon wil aanwerven of al een werknemer in dienst heeft. Er bestaan immers voordelen voor de volgende 5 (vijf) aanwervingen. In dat geval gaat het niet meer om vrijstellingen maar om forfaitaire verminderingen op de patronale bijdragen, waar hij recht op heeft. En dit, gedurende 13 kwartalen:

tabel 2

Een aantrekkelijke maatregel voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien of diversificatie willen invoeren!

De bijkomende hulpmaatregelen

Wilt u een eerste medewerker aanwerven, dan bestaan er heel wat hulpmiddelen en bijkomende premies. Stelsels die bijzonder nuttig blijken in de huidige tijden. Aangezien deze materies afhangen van verschillende bestuursniveaus, zijn de voordelen niet altijd dezelfde voor bedrijven gevestigd in Vlaanderen, Wallonië of Brussel.

De steunmaatregelen bij tewerkstelling

Bij de gewestelijke steunmaatregelen vindt men een bijzonder interessant type ondersteuning voor de bedrijven die een medewerker in een welbepaalde doelgroep aanwerven (jongeren, ouderen of langdurig werklozen). Het gaat om systemen zoals de aanwervingsincentive (Vlaanderen), Activa (Brussel) en Impulsion (Wallonië), die het principe hanteren dat de werknemer een werkuitkering krijgt. Die som wordt afgehouden van het nettoloon van de werknemer, die bijgevolg hetzelfde bedrag ontvangt, maar de werkgever moet hem, van zijn kant, minder betalen. De duur en het bedrag van de uitkering variëren naargelang van de gewesten en kunnen voor bepaalde werknemerscategorieën verhoogd worden.

Premies en subsidie

Naast de fiscale vrijstellingen en de steunmaatregelen bestaat er ook een heel stelsel van premies en subsidies voor werkgevers die aanwerven. Om hier gebruik van te kunnen maken, volstaat het dat u een medewerker aanwerft in één van de doelgroepen zoals bepaald door de gewesten. Doorgaans gaat het om jonge, oudere en langdurig werklozen, personen met een handicap enz. Er bestaan ook opleidingspremies voor lager geschoolde werknemers.

Kortom, een hele reeks maatregelen om u een duwtje in de rug te geven bij uw rekruteringen. En aangezien het niet altijd evident is om de stap te wagen, zijn er ook heel wat professionals die klaar staan om de toekomstige werkgevers hierin te begeleiden. Aarzel dus niet om externe hulp in te roepen om uw project tot een goed einde te brengen!

DEZE PROFESSIONALS HELPEN U

 

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook