Lasersnijden

Unieke bevelsturing maakt het verschil

Snijtech hakt de knoop door in het voordeel van lasersnijden

Plasma- of lasersnijden? Die vraag moet elk bedrijf voor zichzelf zien te beantwoorden, rekening houdend met het huidige en toekomstige klantenbestand. Beide snijtechnieken hebben namelijk even duidelijke troeven als beperkingen. De ene is dus niet intrinsiek beter dan de andere: soms is plasma meer aangewezen, en soms is het net omgekeerd. In het geval van Snijtech gold het laatste. Lees even mee wat de gedachtegang was achter de vervanging van drie plasmasnijmachines door een 15 kW lasersnijmachine van MicroStep.

MicroStep lasersnijden
De 15 kW MSF PRO van MicroStep bij Snijtech heeft een bewerkingsoppervlakte van 12.000 mm x 3.000 mm

 

SNIJTECH IN EEN NOTENDOP
Vestigingsplaats: Joure
Activiteiten: Leverancier van snijpakketten en profielen in aluminium, staal en RVS
Bewerkingen: Snijden, vormen, zetten, profielbewerking en nabewerking
Personeel: circa 85

 

30 jaar van ongebreidelde groei

In de 30 jaar dat Snijtech bestaat, heeft het bedrijf een hele weg afgelegd die wordt gekenmerkt door een constante groei. Oorspronkelijk opgestart als toeleverancier van louter snijwerk, beschikt Snijtech vandaag ook over een plaatwerkafdeling, 2D-zetafdeling, 3D-vormafdeling en een afdeling voor profielbewerking.

Door stelselmatig de diensten uit te breiden en te kiezen voor afzonderlijke benaderingen aangepast aan de sectoren die men bedient, enerzijds de industrie en anderzijds de jacht- en scheepsbouw, is Snijtech erin geslaagd een belangrijke plaats te veroveren in een sterk concurrentiële markt.

Klanten kunnen bij Snijtech zowel terecht voor maatwerk als grotere projecten, eventueel zelfs in de vorm van heuse bouwpakketten waarbij de samenstellende onderdelen stuk voor stuk zijn voorzien van een nummer en klaargemaakt voor constructie. Kwaliteit staat daarbij centraal. Om die te borgen worden bijvoorbeeld voor alle grote onderdelen maatvoeringsrapporten opgemaakt. Ook tracering en alle administratie die bij certificaten komt kijken, zijn in de productieprocessen geïntegreerd.

Snijtech

Afscheid van plasma

Tot voor kort had Snijtech nog drie plasmasnijmachines in gebruik. Diverse redenen hebben Jacco Klok, algemeen directeur bij Snijtech, ertoe bewogen die snijtechnologie vaarwel te zeggen.

Sneller, efficiënter en voordeliger

De keuze tussen ofwel laser ofwel plasma hangt nauw samen met de aard van het snijwerk. Met name de dikterange speelt een belangrijke rol. Het is intussen algemeen bekend dat een lasersnijmachine tot een dikte van pakweg 20 mm - het exacte kantelpunt varieert naargelang het vermogen van de bron en het materiaal - beduidend sneller snijdt dan een plasmasnijmachine, met een betere snedekwaliteit erbovenop. Dankzij een geoptimaliseerde nesting kan er ook zuiniger met het materiaal omgesprongen worden.

Met een laser kan dus niet alleen sneller, maar ook efficiënter gewerkt worden, zolang je onder een bepaalde diktegrens blijft. Jacco Klok: "Bij ons zit veruit het grootste deel van het snijwerk onder dat kantelpunt. Bovendien beschikken we voor het dikker materiaal over een waterstraalsnijmachine. Aan plasmasnijmachines hadden we dus geen behoefte meer."

"Automatisatie staat of valt met voorspelbare kwaliteit. Er is met andere woorden minder ruimte voor afwijkingen en op dat vlak scoort een laser gewoon beter"

Met het oog op lasautomatisatie

Een tweede reden heeft te maken met de vervolgstap: het lassen. Voorlopig gebeurt dat nog veelal manueel, maar de verwachting is dat daar binnenkort verandering in zal komen als gevolg van een tekort aan gekwalificeerde lassers. Competent technisch personeel vinden, is sowieso lastig, maar in het lassen stelt zich dat probleem des te prominenter. Lasautomatisatie wordt dan vrijwel de enige optie. "Maar automatisatie staat of valt met een voorspelbare kwaliteit. Er is met andere woorden minder ruimte voor afwijkingen. Vandaar het grote belang van een mooie haakse snede. Op dat vlak scoort een laser gewoon beter", aldus Jacco Klok.

Aangenamer voor de operatoren

Een laatste aspect heeft betrekking op de werkomstandigheden. Wie ooit al naast een plasmasnijmachine stond tijdens het snijden, kan getuigen over de decibels. Die geluidsoverlast is bij een lasersnijmachine vrijwel volledig verdwenen, net als de schadelijke gassen trouwens. Dat maakt het voor de operatoren aangenamer werken.

Snijtech

Een knap staaltje techniek

Als je al die redenen bij elkaar optelt, is de keuze voor het lasersnijden in het geval van Snijtech best logisch. Heel wat fabrikanten bieden die technologie aan. Uiteindelijk heeft Wouters Cutting & Welding het pleit gewonnen.

De 15 kW MSF PRO van MicroStep is dan ook een knap staaltje van techniek. De machine heeft een bewerkingsoppervlakte van 12.000 mm x 3.000 mm en is verder uitgerust met een inkjetstation voor het markeren en een automatische hydraulische wisseltafel, handig voor het uitsorteren. Daarnaast beschikt de machine over tal van interessante snufjes, zoals de Smart Z Movement-functie die de Z-as-beweging optimaliseert en op die manier het snijproces efficiënter maakt.

Uniek aan MicroStep is echter de bevelaansturing die een laskantvoorbereiding met lasersnijkwaliteit tot 45° mogelijk maakt. Nic Wouters, directeur van machineleverancier Wouters Cutting & Welding legt uit: "De bevelkop corrigeert afwijkingen in zowel de X-, Y- als Z-as. Vooraan de machine bevindt zich het kalibreerstation, dat alle eventuele mechanische afwijkingen elimineert."

Zeker in de context van lasautomatisatie kan dit wel eens een doorslaggevende factor zijn die je de technologische voorsprong geeft waar iedereen op zoek naar is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kevin Vercauteren

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook