Subcontracting

Eén post per dag onbemand snijden

Cevan Metalworks tilt lasersnijden naar hoger niveau dankzij Bystronic

Gevarieerd. Dat is misschien wel de beste typering voor het plaatwerk dat Cevan Metalworks in Maaseik maakt. Van dunne staalplaat tot 30 mm dik aluminium, inox en staal wordt er niet alleen lasergesneden, ook geponst, geplooid en eventueel gelast. Naast snelheid gold een groot bereik qua snijdikte dan ook als een belangrijk criterium in de selectie van een nieuwe lasersnijmachine. Die machine moest bovendien lineair geautomatiseerd kunnen worden en toegankelijk zijn voor externe programmeersoftware. Het bedrijf wil immers één post per dag onbemand kunnen snijden.

BySmart Fiber
De Bystronic BySmart Fiber 6kW-fiberlaser is voorzien van alle gangbare opties, zoals automatische nozzlewissel en -reiniging, een camera, etc. Een van de opties die Cevan Metalworks heeft gekozen, is Beamshaper. Dit is een optie om de vorm van de laserstraal te wijzigen als men 30 mm dik staal snijdt. Deze Beamshaper wordt met de hand voor de lens geplaatst

Van zonnebanken ... 

Cevan heeft in de 39 jaar dat het metaalbedrijf bestaat een behoorlijke transformatie doorgemaakt. In 1985 begon de Limburgse onderneming met de productie van zonnebanken. Soms gingen er op één dag wel tweehonderd stuks de deur uit. Tegenwoordig worden er jaarlijks nog ongeveer 250 stuks onder de noemer wellnessproduct uitgeleverd.

"In de jaren tachtig waren zonnebanken een populair product. Eind jaren negentig kwam de ommezwaai. In 2005 waren ze nog goed voor twee derde van de omzet; vandaag nog hooguit vijf procent", vertelt Dirk Dezeure, samen met zijn schoonbroer Daniël Proosten zaakvoerder van het familiebedrijf in Maaseik, dat opgericht is door de schoonouders van beiden.

"Hogere laservermogens leveren weinig op als de machine vervolgens stilstaat omdat je moet wachten op het wisselen van de plaat",
aldus Daniël Proosten

... naar toelevering en decoratieve staalconstructie

Cevan Metalworks bestaat anno 2024 uit twee business units: toelevering van plaatwerk en decoratief staalconstructiewerk, vaak gecombineerd met glas en door eigen montageploegen geplaatst. Op dit moment heeft toelevering een aandeel in de omzet van rond de 60%, het constructiewerk rond de 40%. Er werken om en bij de 45 medewerkers bij het bedrijf, waarvan 35 in de productieafdeling. Er werken ook gecertificeerde lassers die onder de EN1090-norm constructies mogen lassen. Dirk Dezeure: "We kunnen dus waarde toevoegen."

 "Je moet jezelf heruitvinden", blikt Daniël Proosten terug op de transformatie. "Zonnebanken waren seizoensgebonden, daarom deden we al langer toelevering. Dat zijn we verder gaan uitbouwen. We bedienen tegenwoordig meerdere markten, zowel gevelbouw, automobiel als machinebouw." Ook in de windmolenindustrie heeft het bedrijf een voet tussen de deur.

Het decoratief staalconstructiewerk, alleen voor zakelijke projecten zoals appartementen, kantoren, ziekenhuizen en Brusselse EU-gebouwen, is het bedrijf eerder bij toeval gaan doen. Na het faillissement van een klant in die sector heeft Cevan de activiteiten met alle medewerkers overgenomen.

BySmart Fiber
De 6kW-fiberlaser is voor de Limburgse metaalbewerker een optimum qua investeringsbedrag en productiviteit

Meer uren snijden

Het familiebedrijf is een allrounder als het om plaatwerk gaat. Staal, aluminium, inox: het wordt allemaal verwerkt. "Daarom zochten we een lasersnijmachine die deze variaties aan kan en ook een breed scala aan diktes kan verwerken", schetst Dezeure.

De twaalf jaar oude lasersnijmachine was immers aan vervanging toe. Dat moment wilden de beide zaakvoerders aangrijpen om zowel qua snelheid alsook qua manier van programmeren een stap vooruit te zetten. Automatisatie was een voorwaarde. "De grootste kost in deze investering is de laserbron. Hoe meer uren deze snijdt, des te rendabeler is de investering", motiveert Dezeure. Programmeren via offlinesoftware van een derde partij was een tweede eis. Dit is een grote stap, die een flinke investering kost. "Maar op deze manier worden we leverancieronafhankelijk. En de werkvoorbereiding verloopt sneller", klinkt het.

Bystronic BySmart Fiber (6 kW) met automatisatie

De keuze is uiteindelijk gevallen op de Bystronic BySmart Fiber met een 6kW-fiberlaserbron en een Bytrans Extended 4x2. Dit laatste is het belading- en ontlaadsysteem van Bystronic, dat de materiaalstroom naar en van de lasersnijmachine automatiseert. De Extended-versie werkt met twee cassettes. De tweede cassette kan gebruikt worden om de onderdelen automatisch te verwijderen via een pallet onder het systeem. Of, als het om hoogwaardige plaatdelen gaat, kan via de tweede cassette een kunststof plaat over de gesneden delen worden gelegd zodat deze niet beschadigen als er een tweede plaat wordt opgelegd.

ByTrans Extended
De ByTrans Extended 4x2 beschikt over twee cassettes voor het laden van het materiaal en afladen van de gesneden plaat

Cevan Metalworks gebruikt de tweede cassette om de onderdelen uit te nemen; in de eerste cassette wordt tot 3 ton plaatmateriaal gelegd (4.000 bij 2.000 mm) dat door de ByTrans automatisch op de wisseltafel van de lasersnijmachine wordt geplaatst.

Afhankelijk van de dikte kan de BySmart Fiber hierdoor vele uren onbemand lasersnijden. "Het grote voordeel is dat de machine zichzelf daarna uitschakelt. De vroegere machine schakelde alleen de laserbron uit; vervolgens moesten wij zaterdagochtend komen om de rest van de machine uit te schakelen", zegt Dirk Dezeure.

Hogere productiviteit

Zowel door de hoge snijsnelheid van de 6 kW-fiberlaser vergeleken met de CO2-laser als door de automatisatie, slaagt Cevan Metalworks erin om de productiviteit flink te verhogen. Het lasersnijwerk is sneller beschikbaar voor de andere afdelingen om te verwerken. Daarbij blijft snijkwaliteit constant over het hele bereik, ook in het dikkere plaatwerk. Eveneens het graveren, bijvoorbeeld van artikelnummers of hulplijnen voor de lasafdeling, gaat met de nieuwe lasermachine heel goed en snel.

De nieuwe lasersnijmachine staat er nog niet lang genoeg om al iets over het energieverbruik te kunnen zeggen, maar voor Daniël Proosten zegt enkel de aansluitwaarde al genoeg. "Onze vorige machine had een aansluiting van 160 ampère nodig; de nieuwe 80. Dat is de helft, dat bepaalt het energieverbruik."

Lasersnijwerk

Offline programmeren
Cevan Metalworks wilde met de nieuwe lasersnijmachine tegelijkertijd een stap maken in het programmeren van de machine. In plaats van de software van de fabrikant te gebruiken, is het bedrijf overgestapt op Radan, met de bedoeling om alle machines in het machinepark te programmeren met deze software.
"Bystronic stond hiervoor open. Op de achtergrond heeft Produsoft, de Radan-leverancier, aan de koppelingen gewerkt en de werkvoorbereiders opgeleid. Bystronic had acht trainingsdagen voorzien, na vier dagen draaide de machine."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter Weber
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook