Belgian Laser Company deelt kennis en expertise
Zaakvoerder staat klanten en studenten bij

Ruim dertig jaar geleden richtte zaakvoerder Patrick Mok de Belgian Laser Company op in Antwerpen. Volgens hem kun je niet nemen zonder te geven. Daarom deelt hij zijn opgebouwde ervaring als laserexpert nu graag met klanten, studenten en zelfs concurrenten, die hij geregeld bijstaat met zijn technische raad en daad.
OPEN HAARD
Patrick Mok is als afgevaardigd bestuurder, eigenaar en oprichter van Belgian Laser Company (BLC) een selfmade man. Hij stopte op zijn 17e met zijn elektriciteitsstudies om te gaan werken. Vijf jaar later, in 1989, richtte hij zijn laserbedrijf op. "Voor onze eerste lasersnijmachine kon ik een interessante deal sluiten met de machinefabrikant en de bank. Als jonge snaak leerde ik die machine niet alleen te gebruiken, maar bestudeerde ik ook de achterliggende werking. Meteen raakte ik gefascineerd door de technologie en nu nog sta ik dikwijls naar onze laser te kijken, als was het mijn open haard", glimlacht hij.
Snelheid en betrouwbaarheid
Bijna 35 jaar na die oprichting voert BLC nog meer activiteiten uit. "Ons machinepark bestaat nu uit twee lasersijmachines: één fiberlaser voor het snijden van metalen en één CO2-laser voor hout en kunststof. Daarnaast hebben we ondertussen ook een CNC-plooibank en voeren we zowel MIG- als TIG-laswerken uit voor staal, rvs of aluminium. Tot slot kunnen we hier ook in eigen huis walsen, parelstralen en monteren. Op die manier kunnen we snel werken en de beloofde levertijden nakomen, wat voor ons als klein, flexibel bedrijf onze belangrijkste troeven zijn", stelt Mok.

Dat maakt dat BLC als b2b-onderneming al jarenlang grote spelers in bijvoorbeeld de petrochemie, de scheepsherstelsector of mechanische ateliers belevert. Juist daar is er grote nood aan die snelheid en betrouwbaarheid, omdat een stilstand er handenvol geld kost.
"Het leuke aan onze producten is dat we met onze verscheidenheid aan materialen - alle staalsoorten, maar ook messing en rode koper - voor heel veel markten actief zijn. Zo bijvoorbeeld ook voor de evenementensector, met onderdelen voor Tomorrowland, die weliswaar helemaal stilviel door de coronacrisis. Dat vormde echter geen probleem voor ons, want in feite kan elk bedrijf ons laserwerk gebruiken", klinkt het.
LASEREXPERT
Naast die eigenlijke fabricage biedt het bedrijf sinds een drietal jaren ook onderhoud, reparatie, installatie en opleidingen aan in hun expertisedomein: het lasersnijden. "Dat doen we voornamelijk bij onze verder afgelegen concullega's. Met die aanvullende tak delen we onze technische knowhow en maken we dikwijls het verschil tussen mislukken of slagen voor onze klanten", weet de zaakvoerder.
"Wij maken dikwijls het verschil tussen mislukken of slagen"
"Ik deel mijn kennis overigens ook graag met de ingenieursstudenten achter het Sheep On Wheels-project of de solarwagens van Agoria", vult hij aan. "Dat zijn stuk voor stuk bijzonder knappe koppen, maar zij missen soms wat praktische tips of technische hulp. Dit bied ik hen met veel plezier gratis aan; ook vanuit mijn verleden als scout waarbij ik heb geleerd om elke dag een goeie daad te verrichten en vanuit de ervaring dat ik als 22-jarige zelf op heel wat problemen heb gestoten. De jeugd is onze toekomst. Daarom wil ik hen graag helpen waar dat kan."
Personeel
Die studenten zijn geen potentiële nieuwe medewerkers, maar Mok is wel voorstander van het deeltijds onderwijs. "Zo hebben wij effectief al jongeren opgeleerd die hier later in dienst kwamen, zoals onze huidige vaste operator. Ik merk dat de technische opleidingen tegenwoordig zo polyvalent mogelijk moeten zijn, waardoor je als leerling van alles slechts een klein beetje ziet. Daarom is er ook voor de industrie een grote rol weggelegd, om die jongeren alvast te laten proeven van het werkveld en de huidige machines", meent hij.

Met in totaal zeven medewerkers heeft het bedrijf een kleine, maar vaste equipe. De meesten zijn er immers al meer dan tien jaar aan de slag. "Dat leidt tot een aangename werkomgeving, waarbij ik mij als werkgever graag tussen de medewerkers begeef. Communicatie is immers dé succesfactor om een bedrijf goed te laten draaien", vindt de zaakvoerder.
Toekomst
Mok wil met BLC rustig groeien om zo in nieuwe technologieën te kunnen blijven investeren. "We blijven bewegen, maar we willen vooral ook onze eigenheid en sterkte als klein bedrijf bewaren. Daarbij hebben wij veel aandacht voor menselijk contact en een hoge technische betrokkenheid voor onze klanten", geeft hij nog mee.
