Full service in plaatbewerking
Stevens Punching doet veel meer dan louter ponsen

Zoals de naam doet vermoeden, is Stevens Punching uit Ieper opgericht als ponsbedrijf. Ruim veertig jaar later is het activiteitenpakket echter uitgebreid met ook laseren, plooien, lassen, poederlakken en assembleren. "Zo bieden we als plaatbewerkingsspecialist een 'full service' aan, met voordelen voor de klant én voor onszelf", zegt zaakvoerder Peter Stevens, die ons de nieuwste aanwinsten in het machinepark toont.
Stevens Punching in een notendop
- Oprichting: 1978
- Vestigingen: 1, in Ieper
- Oppervlakte: 10.000 m2
- Activiteiten: plaatbewerking, toelevering voor machinebouw en logistiek
- Personeel: 20 vaste medewerkers, aangevuld met uitzendkrachten
- Omzet 2020: 5.000.000 euro
ToeleverING
Stevens Punching werd in 1978 opgericht door Charles Stevens. "Mijn vader was op dat moment actief als machineconstructeur voor de landbouwsector, maar besloot voortaan als toeleverancier voor zijn toenmalige concullega's te werken", vertelt huidig zaakvoerder, Peter Stevens. "Hij startte uiteraard met één numerisch computergestuurde ponsmachine, maar de zaken gingen goed en daarom kocht hij al gauw een tweede en een derde machine aan. Daarna zijn we alsmaar blijven groeien, door gaandeweg ook andere bewerkingen uit te voeren."
Brede waaier
Ondertussen is het machinepark van de Ieperse onderneming zodanig uitgebreid dat de activiteiten de bedrijfsnaam ruimschoots overstijgen. "Eind de jaren 80 kwamen immers ook de eerste lasermachines op de markt en nog later sloegen we ook aan het plooien. Tegenwoordig lassen en poederlakken we ook, en assembleren we hier zelfs complete machine-onderdelen. Zo leveren we die dan kant-en-klaar af aan de machinebouwers, die tegenwoordig in uiteenlopende sectoren actief zijn: logistiek, textiel, landbouw ..."
"Sommige stukken doorlopen hier het hele traject van de lasersnijtafel tot aan de assemblage"
Met die full service biedt de West-Vlaamse plaatbewerkingsspecialist zijn klanten natuurlijk een grote toegevoegde waarde. Zo kunnen zij zich immers toespitsen op hun corebusiness: het ontwerp en de finale montage van de machines. Maar er spelen ook bedrijfseconomische redenen mee in de keuze voor die brede activiteitenwaaier. "Hoe langer je een stuk in eigen huis kan houden, hoe meer geld je daarmee verdient", windt de zaakvoerder er geen doekjes om. "Uiteraard zijn we zo ook zelf baas over de planning en kunnen we de kwaliteit over de verschillende processtappen heen bewaken. Dat is nu net onze onderscheidende service", aldus Stevens.
Automatisatie
Keerzijde van de medaille is evenwel dat er veel plaats nodig is. Niet alleen voor de machines zelf, maar ook voor de hele logistiek daarrond en de opslag van de platen, met afmetingen van 4 x 2 m en diktes van 0,8 tot 20 mm. "Dit aandachtspunt speelt altijd mee bij onze investeringen, naast uiteraard de productiviteit en efficiëntie. Daarom hebben we hier een doorgedreven automatisatie, met naast de acht kantbanken en de twee lasersnijmachines bijvoorbeeld ook een lasrobot. De toolwissels en de aan- en afvoer van de werkstukken gebeuren daarbij zo veel mogelijk automatisch. En waar dat op dit moment nog niet zo is, zijn we momenteel de mogelijkheden aan het bestuderen", klinkt het.
Toekomst
Ondertussen is ook Peter zijn zoon Nicolas actief in het familiebedrijf, als derde generatie. "Hij bracht een nieuwe dynamiek met zich mee en dat blijkt ook een troef in de aanwerving van nieuwe medewerkers. Het gaat daarbij vooral om jonge, gemotiveerde schoolverlaters, die wij hier intern verder opleiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het bedrijf verder kunnen doen groeien, mede dankzij de opgebouwde ervaring en de naamsbekendheid die we de voorbije jaren verworven hebben. Dit aan het vooropgestelde tempo van 10% omzetsgroei per jaar, wat we zelfs in coronatijden halen door in te zetten op de juiste klanten", aldus nog de zaakvoerder.