Robotica faciliteert duurzame ontwikkelingsdoelen voor de voedingsindustrie
Bram Vanderborght (VUB, imec) had het over technologische innovaties in zijn presentatie op het Food Process Seminar. Hij verklaarde namelijk hoe robotica de duurzame ontwikkelingsdoelen voor de voedingsindustrie faciliteert.
Anders werken
"Rug- en nekklachten leiden tot absenteïsme en dit brengt dan weer hoge bedrijfskosten met zich mee. Daarom moeten we de manier waarop we werken veranderen", begon hij.
"Enerzijds zijn er exoskeletten of draagbare robotpakken in ontwikkeling. Die ondersteunen het lichaam, met behoud van de menselijke flexibiliteit. Dergelijke pakken worden nog niet toegepast in de voedingsindustrie, maar wel in de landbouwsector en in andere industrieën. Anderzijds zijn er cobots of collaboratieve robots, die wel al volop worden ingezet. Ze hebben typisch een lage werksnelheid om op een veilige manier naast de mens te kunnen werken, al kan die worden aangepast aan de menselijke aan- of afwezigheid."
Innovaties
"Een andere innovatie is het meten van zowel de druk als de afschuifkracht bij robotgrijpers, om kwetsbare goederen te kunnen manipuleren zonder die te beschadigen. Hiertoe ontwikkelden wij ook zelfherstellende materialen, vergelijkbaar met hoe de menselijke huid herstelt na een wonde. En door sommige, onnodige zuignappen af te sluiten bij het grijpen, schakelen we ook hun energieverbruik uit om zo efficiënter en goedkoper te werken. Tot slot onderzoekt men ook het gebruik van Chat GPT om robots aan te sturen, wat tal van nieuwe mogelijkheden schept."
Food Process Seminar 2025: Robotisering in de Voedingsindustrie
Welke oplossingen zijn er om robotisering in de voedingsindustrie te stimuleren nu de vraag naar robots razendsnel toeneemt? Waar in het productieproces wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van robotisering? Het Food Process Seminar reikt op 13 november concrete handvatten aan om future-proof te worden!