Sensoren

Snel en flexibel slimme camera's uitrollen met artificiële intelligentie

Rob Salaets, onderzoeksingenieur bij Flanders Make, was als eerste spreker aan de beurt op het Food Process Seminar. Hij vertelde hoe je snel en flexibel slimme camera's kan uitrollen met artificiële intelligentie.

Slim algoritme

"Binnen de voedingsindustrie kunnen camera's bijvoorbeeld gebruikt worden voor automatische picking-toepassingen met robots, of om defecten te detecteren of vreemde objecten op te sporen bij de kwaliteitscontrole. Tegenwoordig worden die camera's steeds vaker ondersteund door artificiële intelligentie. Daarbij leren ze typisch uit aangereikte voorbeelden, om vervolgens zelf voorspellingen te kunnen maken op basis van nieuwe beelden, met dank aan een slim algoritme", legde hij uit.

Rob Salaets vertelde hoe je snel en flexibel slimme camera's kan uitrollen met artificiële intelligentie
Rob Salaets vertelde hoe je snel en flexibel slimme camera's kan uitrollen met artificiële intelligentie

"Artificiële intelligentie biedt veel voordelen in de gebruikersfase, vooral naar snelheid toe. De trainingsfase die hieraan voorafgaat, is echter heel tijdrovend en dus ook kostelijk. Je moet het systeem voeden met voldoende voorbeelden, met een grote variatie, en foute voorspellingen aangeven. Dit 'annoteren' van data gebeurt op een manuele manier, waarbij je telkens zaken moet selecteren en bevestigen. Dit is niet de leukste taak en bovendien moet je het hele proces hervatten bij een nieuwe toepassing, of wanneer bijvoorbeeld de belichting wordt aangepast. Dit is dus ook weinig flexibel."

Synthetische datasets

De oplossing ligt in synthetische datasets, die de opstartkosten terugdringen en vooral in dynamische omgevingen hun nut bewijzen. "In plaats van uit te gaan van echte data, gaan we de scène hierbij zelf tekenen, zoals in een animatiefilm. Dit biedt vooral voordelen qua tijdswinst en flexibiliteit, al is er wel nog een finetuning nodig op basis van echte data om dezelfde performantie te bereiken", aldus Salaets.

Food Process Seminar 2025: Robotisering in de Voedingsindustrie

Welke oplossingen zijn er om robotisering in de voedingsindustrie te stimuleren nu de vraag naar robots razendsnel toeneemt? Waar in het productieproces wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van robotisering? Het Food Process Seminar reikt op 13 november concrete handvatten aan om future-proof te worden!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ing. Wouter Verheecke

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook