Snel en flexibel slimme camera's uitrollen met artificiële intelligentie
Rob Salaets, onderzoeksingenieur bij Flanders Make, was als eerste spreker aan de beurt op het Food Process Seminar. Hij vertelde hoe je snel en flexibel slimme camera's kan uitrollen met artificiële intelligentie.
Slim algoritme
"Binnen de voedingsindustrie kunnen camera's bijvoorbeeld gebruikt worden voor automatische picking-toepassingen met robots, of om defecten te detecteren of vreemde objecten op te sporen bij de kwaliteitscontrole. Tegenwoordig worden die camera's steeds vaker ondersteund door artificiële intelligentie. Daarbij leren ze typisch uit aangereikte voorbeelden, om vervolgens zelf voorspellingen te kunnen maken op basis van nieuwe beelden, met dank aan een slim algoritme", legde hij uit.
"Artificiële intelligentie biedt veel voordelen in de gebruikersfase, vooral naar snelheid toe. De trainingsfase die hieraan voorafgaat, is echter heel tijdrovend en dus ook kostelijk. Je moet het systeem voeden met voldoende voorbeelden, met een grote variatie, en foute voorspellingen aangeven. Dit 'annoteren' van data gebeurt op een manuele manier, waarbij je telkens zaken moet selecteren en bevestigen. Dit is niet de leukste taak en bovendien moet je het hele proces hervatten bij een nieuwe toepassing, of wanneer bijvoorbeeld de belichting wordt aangepast. Dit is dus ook weinig flexibel."
Synthetische datasets
De oplossing ligt in synthetische datasets, die de opstartkosten terugdringen en vooral in dynamische omgevingen hun nut bewijzen. "In plaats van uit te gaan van echte data, gaan we de scène hierbij zelf tekenen, zoals in een animatiefilm. Dit biedt vooral voordelen qua tijdswinst en flexibiliteit, al is er wel nog een finetuning nodig op basis van echte data om dezelfde performantie te bereiken", aldus Salaets.
Food Process Seminar 2025: Robotisering in de Voedingsindustrie
Welke oplossingen zijn er om robotisering in de voedingsindustrie te stimuleren nu de vraag naar robots razendsnel toeneemt? Waar in het productieproces wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van robotisering? Het Food Process Seminar reikt op 13 november concrete handvatten aan om future-proof te worden!