STEM & het RTC Oost-Vlaanderen: een innovatief verhaal
Door het Regionaal Technologisch Centrum Oost-Vlaanderen
Het Regionaal Technologisch Centrum Oost-Vlaanderen is één van de grootste supporters van het technisch- en beroepsonderwijs en streeft er steeds naar om ondernemingen en scholen te verbinden met innovatieve projecten. Zo dragen ze bij aan het verbeteren van de STEM-competenties van zowel leerkrachten als leerlingen.
Het RTC Oost-Vlaanderen zal tijdens het Symposium Technisch Onderwijs twee cases naar voor brengen waarbij ze de betrokken leerkrachten en ondernemingen aan het woord laat, na een inleidend woordje van Emmanuel Depoortere.
1. STEM-project: geautomatiseerde microbrouwerij
Het RTC Oost-Vlaanderen lanceert jaarlijks een STEM-projectoproep waarbij leerlingen uit de 3e graad het voortouw nemen om innovatieve antwoorden te vinden op relevante uitdagingen. Samenwerkingen over de studierichtingen heen met één of meerdere ondernemingen zijn voor het RTC Oost-Vlaanderen een voorwaarde om te kunnen intekenen op deze oproep. De focus ligt hier op innovatie en samenwerking over studierichtingen heen. Vorig jaar zijn er 11 STEM-projecten gerealiseerd. Eén van de geselecteerde STEM-projecten vorig jaar was de geautomatiseerde microbrouwerij, die gerealiseerd werd door Richtpunt campus Ninove-Zottegem i.s.m. brouwerij Roman, brouwerij Huyghe en ATS. Mathias Van Eesbeek (foto), leerkracht Elektriciteit & STEM engineering, trajectbegeleider duaal leren elektrotechnicus en installateur gebouwenautomatisering bij Richtpunt campus Ninove-Zottegem, zal dit project samen met Pascal Vanhoeckeuiteenzetten.
2. Opleiding staalname en registratietechnieken
Relinde Theunynck (RTC Oost-Vlaanderen) geeft een korte inleiding. Floris Noyelle, specialist anorganische chemie bij Eurofins Ecca, geeft daarna een woordje uitleg bij de opleiding staalname en registratietechnieken (studiegebied chemie) en de samenwerking met het RTC Oost-Vlaanderen.
Bent u nauw betrokken bij het technisch onderwijs of heeft uw bedrijf dringend nood aan goede technische profielen? Mis dan het symposium gewijd aan het belang van de samenwerking tussen Belgische bedrijven en het technisch onderwijs niet. Het symposium biedt een platform om te discussiëren over de voordelen en mogelijkheden van nauwe samenwerking tussen beide sectoren, met als doel het versterken van het technisch onderwijs in België.
Datum: woensdag 22 januari '25
Locatie: Meetdistrict Gent (Planet Group Arena)
Timing: 09:00 - 17:00 u.
symposium.pmg.be
Deelnameprijs:
• Bedrijven/federaties: 145 euro per persoon (excl. btw)
• Scholen: 75 euro i.p.v. 145 euro per persoon (excl. btw)
Deelname omvat:
- Toegang tot het symposium
- incl. catering (ontbijt, koffiepauzes, lunch en receptie)
RESERVEER UW DEELNAME