Pilz Academy breidt uit met opleidingsreeks rond Process Safety
Pilz fabriceert niet alleen veiligheidscomponenten, maar leert ook hoe die kunnen worden toegepast binnen de geldende wet- en regelgeving. Nadat ze al jarenlang opleidingen organiseren rond machineveiligheid met hun Academy, willen deze safetyspecialisten zich nu ook richten op de veiligheidsrisico's die eigen zijn aan de procesindustrie. Denk maar aan de gevaren rond temperaturen, drukken, debieten ... "Met ons Process Safety Engineer-programma komen we tegemoet aan de veelgestelde vraag van onze klanten of we hen advies kunnen geven over process safety bij hun procesinstallaties", zeggen Maarten Bouwen en Wesley Tits.
Machine- en procesveiligheid
"Wereldwijd organiseert Pilz al vele jaren opleidingen rond machineveiligheid voor machinebouwers. Dan gaat het vooral over mechanische gevaren, zoals intrek-, snij- of knelgevaar, die we bijvoorbeeld bij verpakkingsmachines zien. Hierbij gaat het om de verwerking van vaste stoffen. Gassen of vloeistoffen brengen echter specifieke gevaren met zich mee, omdat die chemische of fysische reacties kunnen veroorzaken. Wie actief is in de procesindustrie kent die gevaren natuurlijk, maar weet dan weer minder af van machineveiligheid", stelt Maarten Bouwen, coördinator van Pilz Academy.
"Vanuit de Belgische Pilz Academy willen wij hier graag op inpikken, door die gescheiden werelden samen te brengen in een nieuwe opleidingsreeks die we positioneren tussen de huidige basisopleidingen en de gecertificeerde opleidingen", zegt Wesley Tits, trainer in de Pilz Academy. "Die is dan ook ideaal voor engineers die actief zijn in chemiebedrijven en meer willen weten over process safety voor het ontwerp of onderhoud van nieuwe of bestaande installaties. Alsook voor externe machinebouwers of integratoren die werken in opdracht van de procesindustrie."
Workshops op demo-installaties
Tits ontwikkelde het nieuwe Process Safety Engineer-programma volgens de IEC 61511-norm en zal de opleidingen verzorgen. Het programma telt drie modules en wordt gespreid over drie dagen.
"Op de eerste dag richten we ons op Funtional Safety Management en wetgeving. Daarna gaan we dieper in op HAZOP (HAZard & OPerability Study) en LOPA (Layer Of Protection Analysis). Dit zijn risico-analysemethoden uit de procesindustrie, waarbij je leert welke veiligheidsmaatregelen je moet toekennen aan de verschillende beveiligingslagen, om zo de risico's te ondervangen. Tot slot focussen we ons nog op de veiligheidsfuncties en hun betrouwbaarheid, volgens de SIL-niveaus (Safety Integrity Level)", vertelt de trainer.
"Om dit praktisch aan te pakken, ontwikkelden we een fictieve, merkonafhankelijke safety loop in kofferformaat. Op basis van een procesdiagramma moeten de cursisten de veiligheidsrisico's binnen die safety loop opzoeken, de mogelijke gevolgen inschatten, en die uiteraard voorkomen door de juiste maatregelen te treffen. Daarnaast hebben we ook twee demopanelen gebouwd, waarop de beveiligingen kunnen worden gevalideerd", demonstreert hij.
Na het volgen van alle modules bent u zelf in staat om een plan op te stellen voor veilig ontwerp van een procesinstallatie, de risico’s en risicoreducerende maatregelen van een procesinstallatie te bepalen en gepaste SIL-loops te designen, testen en onderhouden voor de procesinstallatie; conform de toepasselijke normen.
Inschrijven
De eerste opleidingsreeks gaat in december 2024 van start. In juni 2025 worden er nieuwe 'open' opleidingen georganiseerd door Pilz. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om deze opleiding 'in company' te laten plaatsvinden op een tijdstip naar keuze.
Voor meer info en inschrijvingen: www.pilzacademy.be.
POORTAKKERSTRAAT - 2E VERDIEP 37 / 0201
9051 SINT-DENIJS-WESTREM
+3293217570
info@pilz.be
www.pilz.be