AMB versus IMTS: hardware versus data

Twee internationale metaalbeurzen tegelijkertijd: de AMB in Stuttgart en de IMTS in Chicago. Hoewel het metier hetzelfde is, verschilden de accenten dit jaar behoorlijk. In de VS lag de nadruk veel meer op digitalisering en additive manufacturing dan in Duitsland.
Tech-giganten
Het verschil kwam al meteen bij de opening van beide beurzen naar voren. In Stuttgart stond Florian Stegmann, Staatsminister en hoofd van de Staatskanselarij in de deelstaat Baden-Württemberg op het podium. In Chicago was dat Kathleen Mitford, corporate vice president, global industry marketing bij Microsoft.
Zij hield een keynote lezing over hoe AI (Kunstmatige Intelligentie) alle stappen in het productieproces gaat versnellen. Microsoft was overigens niet de enige 'tech-gigant' die op de IMTS het podium betrad of op de beursvloer aanwezig was. Amazon (AWS) en Google waren er eveneens.
De tech-giganten hebben de maakindustrie als groeimarkt gedefinieerd
"De productiesector ondergaat een digitale transformatie waarbij cloud services fabrikanten helpen te innoveren en bedrijfsresultaten te behalen. Hetzij door de efficiëntie op de werkvloer te verbeteren, hetzij door producten te ontwerpen of door nieuwe producten en diensten te creëren", zei Steve Blackwell, wereldwijd technisch leider voor de maakindustrie bij AWS.
De rol van AI
Digitalisering en automatisering waren twee stevige pijlers onder de metaalbeurs voor de Noord-Amerikaanse markt. Dat leek in Stuttgart toch anders. Ook hier kwam AI aan bod, maar dan veeleer in het lezingenprogramma. In een paneldiscussie schetsten verscheidene sprekers de toekomstige rol van Kunstmatige Intelligentie in de maakindustrie; of het nu gaat om automatisch offertes maken, het aansturen van de productie of het zoeken naar de oorzaak van storingen.
"De drempel voor het gebruik van AI wordt lager", zei Stefan Keuser, Industry Advisor bij Microsoft. Hij verwacht vooral veel van generative AI, zeg maar de Chat GTP-oplossingen. "Mensen hoeven niet meer de spraak te leren om te communiceren met de technologie; de machine leert de taal van de mens. Stel je vraag dus maar in gewone taal." Een praktisch voorbeeld dat hij gaf, was hoe AI in de toekomst het zoeken naar fouten in de NC-code kan verkorten van soms uren tot minuten.

Toch klonken er in Stuttgart ook kritische geluiden. Volgens Michael Woll, consultant, komt meer dan de helft van de AI-projecten nooit in de productieomgeving terecht. Hij verwacht wel toepassingen in het plannen van de productie en het optimaliseren van supply chains.
Terwijl op de IMTS maar liefst 120 software-exposanten stonden, ontbraken de Amerikaanse tech-giganten op de AMB. umati toonde hier wel hoe ver de ontwikkeling van een gestandaardiseerde interface voor de werktuigbouwmachine industrie is. Een integrale benadering ontbrak echter.
3D-printen: wat een verschil

Er was nog een verschil tussen beide beurzen: additive manufacturing. In Stuttgart was dit amper een thema. Slechts een handvol exposanten had er een 3D-metaalprinter op de stand, zoals Grob Werke, dat de tweede versie van de aluminiumprinter inmiddels aan de eerste klanten heeft verkocht. De meeste Grob-printers worden gebruikt voor het maken van productiegereedschappen, zoals speciale grijpers voor robots of lasmallen. Ook het printen van koelribben is een van de toepassingen.
Hoe anders kwam dit thema op de beurs in Chicago aan bod? De bezoekers zagen al direct in de centrale entreehal in het Emerging Technology Centre van AMT (de technologie-organisatie in de VS) een door Oakridge National Laboratory ontwikkelde hybride productiecel, samen met andere exposanten ingebed in een complete productielijn. Additief en subtractief samen, dus. Die cel was bedoeld om de beursbezoekers te laten zien hoe de gereedschapskist uitgebreid kan worden.
De AM-markt groeit sneller in de VS dan in Europa
3D printen was dit jaar volop aanwezig op de Amerikaanse beurs, mede door de betrokkenheid van Formnext, dat vanaf volgend jaar een eigen AM-beurs voor de Amerikaanse markt gaat organiseren. Dit geeft wel het verschil aan tussen de AM-markt in Europa en die in de VS. Die laatste groeit sneller. De instabiliteit van toeleveringsketens jaagt deze ontwikkeling aan. AM kan helpen om supply chains korter te maken en meer productie in huis te doen. Leeft AM in de VS meer doordat reshoring er actueler is? Of zijn de Amerikanen minder risico avers?
Machinetechnologie en duurzaamheid
De AMB was vooral een beurs vol met machinetechnologie. Die zag je op de IMTS overigens ook volop, want dit jaar stond daar een recordaantal machines. De innovaties maakten zichtbaar dat de sector nieuwe wegen inslaat.

Zo toonde GF Machining Solutions een nieuwe lasermachine voor het zeer nauwkeurig bewerken van oppervlakken. Gereedschapsfabrikant Ceratizit heeft een sterke focus op duurzaamheid: 95% van alle wolfraam dat gebruikt wordt, komt voor het eerst van recycling. Hainbuch won een van de AMB-awards met de nieuwe spandoorn Maxxos T212, ontwikkeld voor de hoogste nauwkeurigheden en snijsnelheden. Deze spandoorn is met name bedoeld voor het vijf vlakken bewerken, zowel op draai- als freescentra.
Op de IMTS bleek duidelijk dat ook de Amerikaanse maakindustrie steeds vaker voor automatisering kiest. Een recente studie van het Amerikaanse Bureau for Labor Statistics onderstreept dit. De kapitaalintensiteit (de hoeveelheid gebruikte kapitaal per eenheid werk) is tussen 2017 en 2023 met bijna 12% gestegen. Dit tekent de verschuiving naar meer kapitaalintensieve en mens-efficiënte oplossingen. Daar dragen Europese partijen, zoals RoboJob en Halter CNC Automatisering, dan weer behoorlijk aan bij.
Wat de bezoekersaantallen betreft, tonen de beide beurzen overigens eenzelfde trend. Die bleven nagenoeg stabiel ten opzichte van de vorige edities. De AMB trok ruim 65.000 bezoekers; de IMTS ruim 89.000.