Onderwijs & opleiding Partnercontent

Flanders Make opent in Kortrijk nieuw technologisch centrum

Inspirerende hub van academische en industriële wereld

Op 9 november opende Flanders Make in Kortrijk, in aanwezigheid van Minister-president Jan Jambon en burgemeester Vincent Van Quickenborne, zijn derde centrum voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie. Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in het optimale investeringstraject voor hun productieomgeving.

Flanders Make Kortrijk 1
De nieuwe innovatietempel van Flanders Make in Kortrijk moet een ontmoetingscentrum worden van onderzoek en industrie

Belang van innovatie

De 500 vertegenwoordigers van de industrie die de feestelijke opening bijwoonden zijn alvast overtuigd: bedrijven die succesvol willen blijven moeten meer dan ooit inzetten op de digitale en groene transformatie. Volgens Flanders Make kan er alleen via diepe innovatie voor gezorgd worden dat onze industrie competitief kan blijven en duurzaam kan bijdragen aan de welvaart in Vlaanderen, mits een stimulerend omgevingskader.

Bedrijven kunnen er niet meer omheen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meerkost. De druk om duurzaam te ondernemen wordt ook steeds groter. Niet alleen de markt maar ook andere belanghebbenden, zoals investeerders, kredietinstellingen en overheid dwingen de bedrijven tot een nieuwe aanpak.

Flanders Make Kortrijk 4
Tijdens de feestelijke opening vielen er heel wat demo's te bezichtigen, die elk veelbelovende technologieën voorstelden

Nieuwe innovatietempel

Bij Flanders Make werken meer dan 850 onderzoekers samen met uiteenlopende bedrijven aan zo'n 1.200 product- en productie innovatietrajecten per jaar. In de nieuwe Kortrijkse vestiging ondersteunt Flanders Make bedrijven in de noodzakelijke omschakeling naar slimme, duurzame productie, met focus op kleine series en hoge productmix.

"Dit past in een nieuw strategisch plan 2030 om de relatieve bijdrage van de industrie aan de economie in Vlaanderen te verhogen van 17% BNP naar 20% BNP, de doelstelling van de Europese Industrie Agenda. Flanders Make neemt hierin de rol van katalysator op, en helpt bedrijven om voluit in te zetten op digitalisering en op de duurzame transitie", zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

"De evolutie naar Industrie 5.0 combineert verdere digitalisering met op artificiële intelligentie gebaseerde technologieën met specifieke ondersteuning voor de operator, die centraal blijft staan in de productie. Innovaties die Flanders Make ontwikkelt en toepast in voertuigen, machines en hun productieomgevingen vinden via de nieuwe site in Kortrijk ook hun weg naar andere sectoren, waaronder de voedings-, textiel- en farmaceutische industrie, de bouw- en landbouwsector en de logistiek."

Flanders Make Kortrijk 2
Het nieuwe gebouw werd officieel geopend in bijzijn van Vlaams Minister-President Jan Jambon en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne. Voor Flanders Make waren Grisja Lobbestael (CEO) en Urbain Vandeurzen (voorzitter) aanwezig

Uittesten en ontwikkelen

Bedrijven krijgen bij Flanders Make in Kortrijk de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en -processen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in hoogcompetitieve productie in eigen regio.

"Dankzij onze unieke onderzoeksinfrastructuur kunnen bedrijven die sterk willen inzetten op innovatie bij ons op een tastbare manier ontdekken hoe ze een breed gamma aan producten in relatief kleine hoeveelheden op een efficiënte en duurzame manier kunnen maken. Flanders Make is er voor iedereen, de enige vereiste is dat de onderneming een innovatiefocus heeft. We laten hier zowel grote spelers als kmo's ervaren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën zoals digital twins, slimme robotisering en automatisering", zegt Grisja Lobbestael, CEO van Flanders Make.

Flanders Make foto 3
Flanders Make werkt samen met heel wat industrie- en onderwijspartners. Het nieuwe gebouw ligt dan ook vlak naast verschillende campussen van HoWest en UGent

Een nog op te richten Flanders Make Academy zal bedrijven ook ondersteunen om hun medewerkers klaar te stomen voor de jobs van de toekomst. Mensen blijven in de toekomst een centrale rol spelen op de werkvloer. Hierbij kunnen ze ondersteuning krijgen via digitale werkinstructies en robots die hen helpen bij zwaar en repetitief werk.

Minister-president Jan Jambon zegt: "De internationale concurrentie om de industrie van de toekomst is hevig in sectoren zoals halfgeleiders, batterijen, data en de brede maakindustrie. Vandaag zetten we met Flanders Make in Kortrijk een belangrijke nieuwe stap met de opening van een nieuw centrum voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie. De innovaties die voortkomen uit Flanders Make zullen ons in staat stellen om nieuwe hoogtechnologische industrieën te ontwikkelen en bestaande en verouderde industrieën te voorzien van groene, efficiënte en duurzame productiemogelijkheden. We beschikken in Vlaanderen over de nodige kennis en kunnen. We gaan dit nu maximaal ten dienste stellen van onze grote en kleine bedrijven en samenleving."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door dr. Alexis Daveloose
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook