Kleine vraag naar staal verwacht voor 2022-2023
Recessie slaat toe in industrie
De voortdurende inflatie slaat keihard toe op de Europe economie als gevolg van Ruslands invasie en de daaropvolgende energiecrisis. Ook de staalmarkt lijdt onder de gevolgen van de geopolitieke verschuivingen. Voor de tweede helft 2022 en 2023 wordt er verwacht dat de vraag naar staal nog meer zal afnemen. Voor 2022 wordt er nog een afname van 3,5% voorspeld en voor 2023 een van 1,9%. Nochtans zijn de importcijfers historisch hoog.
Axel Eggert, directeur-generaal van de European Steel Association (EUROFER) ziet ook niet direct verbetering in de toekomst: "Alle negatieve factoren zijn gebleven en soms zelfs verergerd. Zeker de productiekosten zijn ondraagbaar geworden onder de exponentieel groeiende energieprijzen, met als gevolg een kleinere productie. Een andere bezorgdheid is de hoge import, die volgens Eggert het potentieel heeft om de staalindustrie in Europa weg te concurreren indien noodmaatregelen niet in plaats gebracht worden.
Na het herstel van 2021 (+16,3%), kwam een einde aan die trend in het tweede kwartaal van 2022 met een krimp van 4,8%. Er wordt voorspeld dat de negatieve cijfers aan zullen houden, wat de voorspelling van een recessie in de staalconsumptie nog verder naar beneden schaalt dan voordien (ondertussen 3,5% krimp).
Overzicht van de EU staalindustrie
De zwakke vraag beïnvloedde ook de binnenlandse leveringen. Die namen een scherpe duik in het tweede kwartaal van 7,1%, wat de negatieve trend aan het begin van 2022 bevestigt en de groei uit 2021 (11,9%) omkeert. In omgekeerde richting groeiden de EU importen. Weliswaar aan een laag pitje van 1,6% in vergelijking met 28,5% in het eerste kwartaal.
EU staalsectoren
De productie van sectoren die staal benutten, bleek beter bestand dan initieel werd voorspeld. Die groeide namelijk met 5,7% in het tweede kwartaal, wat waarschijnlijk nog te danken is aan het post-covidherstel van 2021. In de bouw, machinebouw en transportsectoren — voornamelijk de automotive — zijn er positieve ontwikkelingen te zien die de groei voor 2022 verder zouden kunnen verzekeren.
De invasie van Oekraïne biedt daar echter tot voorzichtigheid. De stijgende energieprijzen zullen er waarschijnlijk hard inhakken op het einde van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023. Opnieuw werd hier de prospectie voor 2023 naar beneden aangepast en voorspelt men nu krimp in plaats van groei (-0,9% i.p.v. +2,2%). Een tweede recessie voor de 'Steel Weighted Industrial Production' (SWIP) in minder dan tien jaar tijd behoort dus tot de mogelijkheden.
Bekijk het volledige rapport via deze link.