Nieuwe opleiding: Digitale Transformatie in de Maakindustrie

Komend academiejaar bieden VIVES en Howest Kortrijk samen het nieuwe postgraduaat Digitale Transformatie in de Maakindustrie aan. Deze opleiding is niet alleen nieuw, ze is ook een schoolvoorbeeld van hoe deze hogescholen de krachten bundelen om West-Vlaanderen verder te laten uitgroeien tot een topprovincie op het vlak van maakindustrie en Industrie 4.0.
Digitale transformatie als sleutel tot succes
"Digitale transformatie is een thema waar elk bedrijf wakker van zou moeten liggen. Met dit nieuwe postgraduaat, dat mee ondersteund wordt door Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen, willen we de bewustwording hierrond vergroten", duidt Anaïs de Bethune, coördinator nieuwe postgraduaten bij Hogeschool VIVES.
"Industrie 4.0, procescontrole, artificiële intelligentie en cybersecurity komen steeds hoger te staan op de prioriteitenlijst van de Vlaamse maakindustrie. Niet enkel bij grote maakbedrijven, maar ook bij kmo’s. Met dit nieuwe postgraduaat willen we afgestudeerde technologische bachelors of technici uit het werkveld de tools in handen geven om de digitale transformatie bij hun werkgever op een veilige en bedrijfszekere manier uit te tekenen", schetst Nele Dekeyser, coördinator van Howest Academy, de ambitie van dit nieuwe postgraduaat.
Unieke samenwerking
Voor deze opleiding slaan de Kortrijkse hogescholen Howest en VIVES de handen in elkaar. "Dat is relatief uniek, maar de bundeling van onze kennis, expertises en unieke sterktes levert in dit geval een verrijkende en complementaire lesinhoud op", aldus Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest. "De link met het werkveld is ook nooit veraf en via het partnership krijgen we toegang tot elkaars netwerk. Bovendien bouwt de opleiding verder op de onderzoeksinspanningen van beide hogescholen in dit relatief jonge vakgebied."
"Beide hogescholen delen ook de ambitie om via dit postgraduaat van West-Vlaanderen een toonaangevende speler te maken op het vlak van Industrie 4.0 binnen de maakindustrie; een industriële tak die hier sterk vertegenwoordigd is", vult Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES, aan.
Combinatie van studeren en werken
Het postgraduaat Digitale Transformatie in de Maakindustrie telt 30 studiepunten en is modulair opgebouwd. Alle modules worden gegeven in één academiejaar, maar de deelnemers kunnen deze ook spreiden over verschillende jaren. Dat maakt de combinatie van studeren met werk en gezin optimaal haalbaar. Fysieke lesmomenten bij bedrijven en op de campussen van VIVES en Howest en in Kortrijk worden afgewisseld met afstandsonderwijs en zelfstudie.