Suez recycleert metalen uit restafval
In restafval belanden vaak kleine voorwerpen waar metaal in zit verwerkt, zoals balpennen en chipkaarten. Dat afval wordt verwerkt in afvalenergiecentrales, die dit omzetten in elektriciteit en stoom. Bij die verwerking blijft echter steeds een residu achter, genaamd bodemassen.
Na een onderzoek van vijf jaar heeft de recyclagedivisie van Suez nu een proces ontwikkeld om de zeer fijne metaaldeeltjes – fracties van 0,250 mm tot 2 cm – uit die bodemassen te recuperen en op te waarderen. Daarvoor werd in de Gentse kanaalzone een volledig nieuwe fabriek van 12 miljoen euro gebouwd, dat de naam Valomet kreeg.
Eerst worden de bodemassen uit meer dan vijftig Europese afvalverwerkingsinstallaties van Suez naar de verwerkingssite Valomac in Grimbergen gebracht, waar de metaaldeeltjes worden uitgefilterd. Daarna worden ze naar de nieuwe fabriek in Gent gevoerd, die de bruikbare non-ferrometaalconcentraten uithaalt, voornamelijk koper en aluminium, ook edelmetalen, zilver en goud komen voor.
"Uit 100 ton restafval kunnen we to 200 kg zuiver aluminium, 50 kg zuiver koper en 210 gram edelmetaal terugwinnen", vertelt businessmanager Karen De Boeck van Suez Energy from waste. "Het gaat om afval dat nooit werd gerecupereerd en met de rest van de bodemassen verdween als ondergrond voor wegen, parkings of fietspaden, of als de grondstof voor de betonindustrie. Naast recycleren herwinnen we dus ook metalen die als verloren werden beschouwd."
De ultrafijne metaaldeeltjes worden opnieuw verkocht. Zo gaat het koper naar Umicore in Hoboken, dat een van de grootste recyclagefabrieken voor edelmetalen ter wereld heeft. Het aluminium vertrekt dan weer naar smelterijen of raffinaderijen. De metalen hebben volgens Suez een zuiverheid van 70 procent, maar liefst dertig keer meer dan in de klassieke mijnbouw. Voor de recuperatie van koper ligt het energieverbruik volgens De Boeck 80 procent lager dan in de klassieke mijnbouw. Voor aluminium is dat 95 procent. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 12.000 ton metaalconcentraat per jaar. Dat is beduidend meer dan bij de opstart van het pilootproject in 2014 (1.300 ton).
“Valomet wordt de referentie van de groep voor de recuperatie van ultrafijne metaaldeeltjes uit restafval”, zei operationeel directeur Jean-Marc Boursier van Suez bij de voorstelling van de fabriek. “Als alles loopt volgens plan, willen we haar capaciteit tegen 2022 uitbreiden naar 20.000 ton.” De Boeck schat de markt van bodemassen in Europa op 26 à 30 miljoen ton per jaar. “Daarvan verwerken we ongeveer 3 miljoen ton.” In Vlaanderen is er jaarlijks zowat 3 miljoen ton huishoudelijk afval. Suez verwerkt daarvan ongeveer 2,5 procent in zijn centrales. Het circulaire Valomet-project kreeg 1 miljoen euro steun van de Vlaamse overheid.
Bron: De Tijd