Nieuwe titel voor beurs met bekend concept
Visualize Expo in Gorinchem
Sign & Print Expo gaat vanaf dit jaar verder onder de titel Visualize Expo. De oude naam dekte de lading niet meer volledig, vond organisator Easyfairs. De vakbeurs, die plaatsvindt op 25, 26 en 27 maart in evenementenhal Gorinchem, richt zich nu op de gehele keten van visuele communicatie, met drie pijlers: print, (digital) sign en promo.

Tijdens de Print Party, de grafische nieuwjaarsreceptie die zich in januari op dezelfde locatie afspeelde, werd er nog gegrapt over de nieuwe naam: “Visualize Expo? Ik heb er nog geen beeld bij.” Het is misschien even wennen. De rebranding van Sign & Print Expo naar Visualize Expo is voor Easyfairs mede ingegeven door een gesignaleerde verandering in vraag en aanbod van promotionele oplossingen. “De hele markt evolueert, met ook een sterke groei in digitale reclame”, aldus Roos Ouwerkerk, content coördinator bij Easyfairs. “Verder zien we dat naast het bedrukken van textiel en promotionele materialen door print, er ook steeds meer wordt geborduurd. Er staan dit keer bijvoorbeeld ook textielmachines.”
Een dramatische koerswijziging is het echter niet. Veel onderdelen komen bekend voor. Net als voorgaande jaren schermt de beurs met creativiteit als belangrijk thema. In het verleden wisten creatievelingen de weg naar Gorinchem inderdaad goed te vinden. Vooral de getoonde toepassingen kunnen dienen als inspiratiebron, en dat is belangrijk voor de branche. Verkopers van machines en materialen kunnen meestal niet direct zaken doen met ontwerpers, maar uiteindelijk staan die aan het begin van het proces. Als de ontwerper niet bekend is met een innovatieve toepassing, neemt hij deze niet op in het ontwerp.
Op de beursvloer worden verschillende thema’s op specifieke locaties belicht. Het definitieve programma was tijdens het interview nog niet bekend en op de website van Visualize Expo was een overzicht van sprekers nog niet terug te vinden. Maar er is een Inspiratietheater waarin onder meer duurzaamheid en cybersecurity aan de orde komen. “Dat blijven gewoon belangrijke onderwerpen, en ze worden zelfs steeds belangrijker”, zegt Ouwerkerk. “Maar we hebben daar bijvoorbeeld ook een presentatie over neuro-marketing.”
Op het Partnerplein zijn brancheorganisaties en kennisinstituten van de partij, zoals KVGO, Fespa, Promotional Products Professionals en VIGC. Elders op de beurs is de stand van brancheorganisatie SI’BON te bezoeken. Fespa Nederland organiseert op de beursvloer de Wrap Zone, waar in het kader van de World Wrap Masters Netherlands een competitie plaatsvindt die de beste wrapper van Nederland moet opleveren.

Volop in beweging
De beurs streeft naar 6.500 bezoekers, waarbij Visualize Expo nadrukkelijk ook de conventionele drukkers wil bedienen met thema’s als automatisering, digitalisering, duurzaam ondernemen en het tekort aan vakmensen. Het zijn uiteraard thema’s die voor vrijwel elke branche relevant zijn – en al helemaal voor de signbranche die volop in beweging is. Toch richt de beursorganisatie zich hiermee naar eigen zeggen specifiek op de drukkers. Zo hoopt Visualize Expo ook weer aantrekkelijk te zijn voor deze doelgroep, waarvan het bezoekersaantal vorige editie tegenviel.
Bij het afronden van dit artikel waren er op de standhouderslijst nog nauwelijks leveranciers van de commerciële drukkerijen terug te zien. Over het verwachte aantal exposanten kon de organisatie nog geen uitspraak doen. Maar zoveel is duidelijk: Visualize Expo is vooral een signbeurs, net als de vorige edities in het afgelopen vijf jaar. Dat is helemaal niet erg, maar het is te begrijpen dat de beursorganisatie de drukkers bij het evenement wil betrekken. Er zijn ook andere signbeurzen, die het uitstekend doen, en Visualize Expo wil zich daarvan onderscheiden.
Bovendien is er nog de herinnering aan het mooie verleden van de beurs, die ooit als grafische vakbeurs vanuit de locaties Hardenberg en Gorinchem het grote Amsterdamse Grafivak van de RAI op de knieën wist te dwingen. Met het verdwijnen van die beurs leek het lange tijd alsof de economische conjunctuur geen enkele invloed had op de bezoekersaantallen, die destijds ruim boven de tienduizend uitkwamen. Kiezen is verliezen, is vermoedelijk de gedachte achter de strategie die de beursorganisatie opnieuw doet besluiten om de drukkers naar Gorinchem te lokken.
Over de niche heenkijken
Een en ander neemt niet weg dat er goede redenen zijn om de beurs te bezoeken, voor grafici, signspecialisten, ontwerpers en brandowners. Klanten willen ontzorgd worden met een breed aanbod van producten via een (online-)aanbieder. Specialisten in verschillende branches moeten er daarom voor zorgen dat hun product wordt aangeboden via de kanalen waarop klanten willen bestellen. Over de schutting van de eigen niche heen kijken, is verstandig en Visualize Expo biedt daarvoor de mogelijkheid.
Ouwerkerk zegt zeer tevreden te zijn met de terugkomst naar Visualize Expo van de “oude, vertrouwde bedrijven”, waaronder Canon Nederland, Durst Benelux, Probo. “We hebben er graag nog Ricoh bij, daarmee zijn we in onderhandeling.”
Canon neemt deel met het thema ‘The Power To Move’. Deze slogan werd tevens gebruikt tijdens Drupa en duidt niet alleen op vooruitgang, maar ook op de emotionele lading van print. Er laat zich een brede selectie van machines zien op de stand, waaronder de Colorado M-serie, Arizona 1380 GTF, Summa S One D140, imagePROGRAF GP-2000, imagePRESS V900 XL. Ook zijn er voorbeelden en toepassingen te zien van de varioPRESS iV7 en LabelStream LS2000.
SwissQprint Benelux komt naar Gorinchem met de recent gelanceerde 'Generation 5'-vlakbedprinters. Het nieuwe platform is vorige maand gelanceerd in het Zwitserse hoofdkantoor in Kriessern.
Ook Zünd is present op Visualize Expo. De fabrikant komt met een aantal snijmachines en snijplotters. Thema’s: software, automatisering en nieuwe mogelijkheden om uit dezelfde footprint meer productiecapaciteit te halen.

Software
Als de grafische en signindustrie ergens wel een enorme efficiencyslag heeft gemaakt in de afgelopen decennia, dan is dat in het voortraject. De digitalisering van de workflow in de breedste zin van het woord heeft de arbeidsproductiviteit enorm omhoog gestuwd. Het aandeel softwareaanbieders blijft op grafische en signbeurzen relatief klein, maar wat er wordt aangeboden is zeker de aandacht van de bezoeker waard. Wie niet bereid is om na te denken over automatisering en procesintegratie loopt al snel achter de feiten aan.
Probo was in 2022 nog de absolute smaakmaker in Gorinchem met ‘Printing Wonderland’. Op de eerste verdieping bouwde de grootformaatleverancier een kleurrijk en fantasierijk doolhof vol toepassingen waarin de bezoeker vrijelijk kon ronddwalen. Dit jaar pakt Probo opnieuw uit met 'Printing Wonderland', een printattractie van ruim 300 vierkante meter. Er is deze keer ook aandacht voor de API van Probo. Die biedt klanten/webshops de mogelijkheid om een digitale koppeling te maken. Op die manier worden bestellingen automatisch doorgestuurd naar Probo. De klant heeft er geen omkijken meer naar, belooft het bedrijf.
Nog meer mogelijkheden om productie te koppelen aan andere delen van de keten toont MIS-ontwikkelaar Dataline. Het MIS Multipress 6.0 Sirius bevat onder meer een AI-assistent. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de gebruiker slimmer en efficiënter offertes opstellen. Bij het opstellen van een offerte kijkt de AI-tool naar eerdere aanvragen van de klant. Met een score wordt aangegeven hoe groot de kans is dat de huidige offerte wordt geaccepteerd. Zo biedt Multipress nog veel meer aanknopingspunten voor signprofessionals en drukkerijen.
#BOPE25
Net als tijdens de vorige editie van de beurs, biedt de Evenementenhal een podium voor het Benelux Online Print Event (BOPE) van VIGC, dat plaatsvindt op 26 maart. De platformeconomie zal een prominent thema zijn op het event. ‘Redefining print, success in a digital world’, is de ondertitel.
We staan als grafische industrie op een kantelpunt, aldus Jos Steutelings, directeur van VIGC, dat BOPE organiseert. “Printvolumes nemen af. Je moet je dus als grafisch bedrijf gaan differentiëren. Kijken naar onlineprint en naar mass customization, want dat biedt kansen op groei. Het is de manier om er in een digitale wereld een beetje bovenuit te steken.”
Om bezoekers te inspireren, komen verscheidene pioniers in de platformeconomie aan het woord. Waar Steutelings vooral heel fier op is: “Ik heb Henrik Müller-Hansen, de CEO van het Noorse Gelato, kunnen strikken. Dat bedrijf heeft een waarde van meer dan 1 miljard euro. Müller-Hansen gaat uit de doeken doen hoe hij het platform van Gelato heeft opgezet, de lessons learned en hij geeft zijn visie op de toekomst, op zijn plannen en over hun herpositionering.”

Topsprekers
Verder op het programma van BOPE staat onder meer een panelgesprek ‘Platformeconomie: Kansen voor grafische bedrijven?’, onder leiding van Peter Luit. Panelleden zijn oprichter en eigenaar Ramon van Wingerden van Prindustry, oprichter en CEO Tom Peire van Four Pees, René de Heij, managing director van Print.com en Tim Bernaerdt, directeur van Enfocus. Topconsultant Bernd Zipper spreekt over onlineprint als gamechanger en de ‘tien trends die alles zullen veranderen in 2025.’
BOPE is ook interessant voor mensen in de signindustrie, vindt Steutelings. “De onlinetrend e-commerce mass customization is voor elk segment in de sector interessant. Voor commercial printers, labelprinters en verpakkingsdrukkers, maar zeker ook voor signbedrijven. Hans Scheffer van Helloprint geeft een presentatie over verantwoorde en duurzame onlineprint en merchandise industrie. Dus dat zit al een stuk op het vlak van Visualize Expo.”
Product targetten
In de zeven jaar dat VIGC BOPE nu organiseert, ziet Steutelings de ontwikkeling van de platformeconomie in de grafische industrie als de grootste evolutie. “Evenals het idee om in plaats van een volledig aanbod voor een groot publiek, producten heel gericht aan te bieden, voor bepaalde doelgroepen. Via socialemediakanalen kun je een product nauwkeurig targeten in de markt. Naamkaartjes, bijvoorbeeld, met bepaalde afwerkingsmogelijkheden ga je als klassieke drukkerij in jouw geografische regio moeilijk verkocht krijgen. Er wonen daar gewoon niet genoeg mensen die daar 400 euro voor willen betalen. Maar als je die naamkaartjes via een onlineplatform of via social media gericht in de markt zet, dan ga je in de long tail wel een voldoende groot bereik hebben om dat product succesvol te maken.”
Het is aan de branche om te onderzoeken hoe we de onlinekanalen, die sommigen als een bedreiging zien voor de sector, in ons voordeel kunnen ombuigen, aldus Steutelings. “Hoe gaan we de digitale devices, die nu een stuk van ons volume hebben afgenomen, gebruiken om drukwerk aan de jeugd te verkopen? Dit is een beweging die ik heel fel heb gezien.”

Vorig jaar uitverkocht
BOPE vindt jaarlijks plaats, om en om in Nederland en België. Steutelings: “We vinden het als organisatie verrijkend om minimaal eenmaal per twee jaar een event te organiseren in Nederland. BOPE sluit mooi aan bij Visualize Expo. Vorig jaar trok BOPE 145 bezoekers en waren we uitverkocht. Dit jaar richten we ons op tussen de 120 en de 150. Uiteraard zullen dat voornamelijk Nederlanders zijn, maar er komen toch ook heel wat Belgen naar Gorinchem. We organiseren BOPE op een dag dat er een namiddagopening is, zodat bezoekers na afloop nog een kijkje kunnen nemen op de beurs. Een mooie invulling, vinden wij, van een dag die je wilt besteden aan kennis opdoen.”
Adobe Masterclasses
Terug van weggeweest: de Adobe Masterclasses. Een verstandig besluit, want zelfs op minder goed bezochte beursdagen werden de demo’s met Adobe-software uitermate goed bezocht. Doorgewinterde Adobe-trainers Rob de Winter, Lut van Nooten en Peter Villevoye geven demonstraties van de nieuwste functies van Photoshop, Illustrator, Indesign en andere bekende pakketten uit de Creative Cloud. Sinds Adobe artificiële intelligentie heeft omarmd als hulpmiddel en als manier om nieuwe content te creëren, zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. Met een paar muisklikken verandert een saaie vakantiefoto in een verbluffend panorama. En zelfs zonder foto is het mogelijk om in een handomdraai opzienbarende beelden te creëren. De bezoeker mag dus spectaculaire demo’s verwachten.